Recensioner

Liten prisvärd smartplug med Matter-stöd – men inte utan problem

Energimätning är ett trevligt plus men allt är tyvärr inte en barnlek än
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Meross

Matter har så sakteliga börjat smyga sig ut på marknaden för smarta hem. En viss försiktighet anas då ingen antagligen vill vara först ut.

Kinesiska företaget Meross började för ett par år sedan att förse oss med produkter för det smarta hemmet. Det som uppskattades med deras intåg på marknaden var att deras produkter oftast hade stöd för Apple Home vilket inte alltid var fallet hos konkurrenterna. Att deras produkter dessutom hade lite lägre priser gjorde att undertecknad började köpa på mig en del till mitt hem. Att de sedan också levererade god valuta för pengarna gjorde att de blev mer intressanta och sedan dess har de konstant breddat sitt sortiment med nya produkter och lösningar för det smarta hemmet. Nu har de dessutom lanserat en ny, liten smart plugg som inte bara har möjlighet till energimätning utan också har stöd för den nya IoT-standarden Matter.

Vi fick ett exemplar skickat till oss som vi nu testat i ett par veckors tid av och till och här är vårt omdöme.

Det här är smarta Matter-pluggen Meross Smart Wi-Fi Plug Mini MSS315

Den första smarta pluggen som lanserades av Meross var av modell större, nästanpå den största vi någonsin sett. Därför är det trevlig att se att de arbetat på formfaktorn eftersom den nya pluggen, Meross Smart Wi-Fi Plug Mini MSS315 är betydligt mindre. Att den har stöd för Matter går inte att missa då detta är tryckt på produkten. Även förpackningen upplyser konsumenten om att det finns stöd för den nya IoT-standarden Matter.

I förpackningen, som är av det minimalistiska slaget, finns utöver pluggen även lite dokumentation. Speciellt den som handlar om Matter är värd att slänga ett öga i eftersom innehållet kan ge viss information kring eventuella problem som kan uppstå.

På den smarta pluggen finns en fysisk knapp som lyser upp i grönt när den är tänd. Logotypen för Matter börjar nu också dyka upp på produkter med stöd för standarden vilket var meningen från början. En logotyp för alla och värt att notera är att det är just denna och inte “Meross” egen logotyp som finns tryckt på framsidan.

Baktill finns däremot logotypen för Meross tillsammans med lite teknisk information om produkten. Detta är en smart plugg för inomhusbruk vilket bör observeras. Den klarar en maximal last om 16 A vilket räcker till det mesta i hemmet.

“Does it really matter?” frågar vi oss kanske och det är en fråga vi kommer att behandla längre ner i recensionen. Tanken med Matter är alltså att förenkla för konsumenterna framöver, så att de inte behöver tänka på vilken plattform den ska användas på. Med Matter ska produkten fungera med alla de större och i standarden, medverkande företag vilket i dag är så gott som alla.

På sidan finns en klisteretikett med den unika, 11-siffriga koden som gör att produkten går att installera direkt i valfri Matter-kompatibel app. Som med många andra koder så är det alltid en bra idé att skriva ner denna någonstans för att vara på säkra sidan om det är så att man inte vill låta klisteretiketten sitta kvar på produkten. Ett tips är att låta den göra det tills att allt är okej men det återkommer vi till…

Installation av Meross Smart Wi-Fi Plug Mini MSS315

Att installera en Matter-kompatibel produkt ska enligt utsaga vara en enkel process eftersom det är vad standarden utlovar. Men, huruvida detta är en barnlek är något som återstår att se när den smarta pluggen ska installeras i det smarta hemmet. I detta fall utgick vi från den egna Meross-appen eftersom det redan finns ett antal produkter från dem i hemmet. Inga större konstigheter att komma igång via Meross-appen som låter dig välja vilken produkt som ska installeras. Väl installerad i appen så är det ganska raka puckar. Klickar man på ikonen för produkten så öppnas en översikt över strömförbrukningen som ju kan mätas via denna smarta plugg.

Inställningarna för den smarta pluggen är enkla och går inte direkt missförstå. Det går att stänga av den inbyggda LED-belysningen om man så önskar. Ställ in vad som ska mätas, alternativet “Power consumption mode” samt “Electricity production mode” finns att välja mellan i appen.

För energimätning så går det att få en överblick över konsumtion per vecka, månad eller år. Här visas då också ett genomsnitt per dag så möjligheten att ta reda på hur mycket en viss produkt drar går att se via appens gränssnitt. I detta fall var en vattenkokare ansluten till pluggen men dessvärre så kokas det inte så mycket vatten här hemma om dagarna mer än till en kopp te då och då. Oavsett vilket så går det att se staplar över förbrukningen på ett enkelt vis.

När det gäller de andra ekosystemen så används Apple Home primärt här hemma men i detta fall så valdes det att installera den i Google Home först vilket inte var några problem. Google Home har stöd för Matter och upptäcker enkelt om någon kompatibel enhet är aktiv så inga konstigheter här. Utmaningen var sedan att försöka installera Meross Smart Wi-Fi Plug Mini i Apple Home genom att i Google Home-appen generera en kopplingskod som då ska användas. Koden dyker upp och kopieras för att användas i Apple Home vid installation.

Tänk på att det då inte ska skannas en kod utan alternativet “Ange en inställningskod” ska användas och där klistras den kopierade koden in. Så långt är allt okej och tillbehöret identifieras av Apple Home som en kompatibel produkt.

Därpå påbörjas anslutningen till enheten i vanlig ordning men efter en stund så fås besked om att produkten redan lagts till vilket ej är fallet. Detta blir lite förvirrande och det som rekommenderas är en återställningen av enheten innan installationen kan fortsätta. Sagt och gjort så återställdes pluggen och därefter gick det att installera produkten från grunden i Apple Home.

Välj vad pluggen ska göra och därefter bekräftas det hela precis som vid en vanlig installation av en HomeKit-kompatibel enhet. Värt att notera är att vid installationen av den smarta pluggen direkt i Apple Home så skannades den unika Matter-koden. I Apple Home beter sig den smarta pluggen precis som vilken annan smart plugg som helst.

Det som fortfarande är lite synd är att HomeKit begränsar en del produkters funktioner, i detta fall så går det inte att dra nytta av energimätningen av produkten utan denna information får beskådas i Meross-appen. Eftersom pluggen återställdes så försvann den också från Google Home vilket gjorde att den behövde installeras här igen. Nu aktiverades enhetens parkopplingsläge från Apple Home vilket genererar en unik kod som då används vid installation i Google Home-appen. Detta fungerade utan problem och pluggen installerades som det var tänkt.

Så då är frågan varför det fungerar från Apple Home till Google Home och inte vice versa? Detta är ett tecken på att det inte fungerar helt tillfredsställande med Matter eller åtminstone lika enkelt som hela standarden säljs in till konsument som. Det skulle ju vara så enkelt. Men att behöva nollställa en redan installerad enhet för att sedan komma vidare är inte vidare användarvänligt. Det är inte första gången undertecknad stöter på vissa problem vid installation av Matter-kompatibla enheter. Tyvärr. Detta är inget som Meross kan lastas för utan snarare en bugg eller annat som behöver finslipas när det gäller Matter överlag. Med andra ord så kan det bara bli bättre.

Så här fungerar Meross Smart Wi-Fi Plug Mini MSS315 i vardagen

Väl installerad i sovrummet kom undertecknad på att där fanns det inte så mycket att mäta så Meross Smart Wi-Fi Plug Mini flyttades omgående till köket. Vattenkokaren kopplas in och sedan fungerar allt precis som vi är vana vid när det gäller smarta pluggar. Inga konstigheter med andra ord.

En kopp te på kvällen är aldrig fel eftersom kaffe är något som inte passerar dennes mun. Praktiskt att kunna sitta i soffan och bara säga till Siri eller Google att starta vattenkokaren som då lyser upp med sitt magiska blåa sken (skojar bara men blått ljus är kung i alla smarta hem). När det gäller användande av Meross Smart Wi-Fi Plug Mini så finns inte så mycket att anmärka på mer än att den tyvärr inte är så liten att det får plats två stycken bredvid varandra i våra vanliga svenska uttag. Detta är lite synd så viss kompromiss får göras här i vissa fall.

Det som säkert kan uppskattas av en del användare är att med Matter fås lokal styrning av enheterna. Med andra ord så är Matter-kompatibla enheter inte beroende av molntjänster utan det är lokal styrning som gäller. Multi-admin-funktionen i Matter fungerar också utan problem och detta innebär att det inte är några problem med att aktivera den smarta pluggen i Apple Home och sedan stänga den via Google Home som då visar dess aktuella status. Nu kanske det inte är så aktuellt i de flesta hem att det körs multipla system för att hantera produkter så detta kanske inte är så nödvändigt egentligen men ändock bra att det finns och att det fungerar.

Det kan även tilläggas att energimätning inte fungerar i Google Home heller så för användare som är ute efter denna funktion så behövs Meross-appen. Med Matter löses en del av marknadens problem när det gäller kompatibilitet men faktum kvarstår att en del andra funktioner också behöver komma på plats för att full nytta ska kunna komma användarna tillgodo. Matter är på väg men långt från framme som det ser ut i nuläget.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!