Recensioner

MacBook Air M2 är den nya konsumentdatorn

Inte bara för studenten

Tidigare MacBook Air-modeller har varit studenternas förstaval men med kraften i nya MacBook Air M2 så har den potential att vara så mycket mer.

MacBook 14″ mini?

Apple har inte sparat på krutet när de sprängde fram en rad förändringar i nya MacBook Air. Först och främst så får vi en uppdaterad design med fyra färger att välja på. MacBook Air har helt förlorat sin tidigare design. Nu ser den ut som en nedbantad MacBook Pro 14″. Samma tangentbord, sensorpanel i toppen av skärmen och en mer kantig design.

Färgvalen är rymdgrått, silver, stjärnglans och midnatt. Midnattsfärgen skiftar mellan svart och mörkblått och vi fullkomligt älskar färgen. Från vissa vinklar är den rätt lik den svarta MacBook som Apple lanserade 2006. Det finns dock en nackdel med den mörkblåa tonen och det är att fingeravtryck blir extremt tydliga. Och när vi säger extremt så menar vi det också.

Tur att Apple släppte en putsduk.

Fyra portar är det du får

På vänstra sidan av datorn hittar vi en MagSafe-kontakt för laddning av datorn samt två kombinerade Thunderbolt 3- & USB 4-portar. På högra sidan har vi ett hörlursuttag. Bara.

Så till skillnad från MacBook Pro 14″ har vi ingen HDMI-port, ingen SD-kortsläsare och USB-C-portarna är två till antalet i istället för tre. De flesta kommer nog klara sig fint tack vare MagSafe. Eftersom vi nu laddar via den porten så har vi två USB-C-portar lediga till annat men självklart går det, om du vill – att ladda via USB-C-porten med.

Ladda med MagSafe så får du två USB-C över.

Flärp och ny kamera

I den numera traditionsenliga “flärpen” i toppen av skärmen hitta vi FaceTime-kameran. En design som till en början kan ta en tid att vänja sig vid. Vi har dock haft MacBook Pro 14″ sedan den släpptes så för oss är flärpen inte längre något vi tänker på. FaceTime-kameran har nu 1080p i stället för 720p. Videosamtal är krispiga tack vare den högre upplösningen. Men även tack vare M2-chippet som förbättrar bilden under våra videosamtal genom artificiell väg.

Skärmen är en så kallad Liquid Retina på 13,6 tum. Upplösningen är på 2560 x 1664. Ljusstyrkan på 500 cd/m2. Uppdateringsfrekvensen landar på 60 uppdateringar per sekund. Bland dessa specifikationer märker vi tydligast av avsaknaden av Pro Motion (Dvs upp en uppdateringsfrekvens som går upp till 120 Hz, red anm). Har du inte tidigare upplevt detta kommer du emellertid inte lida. Efter lite avvänjning så är det inget vi tänker på hela tiden men Pro Motion är helt klart något vi vill se i framtida uppdateringar. Det faktum att den är lite ljussvagare än 14-tummaren är däremot inget vi noterar i stort. Det i sin tur har att göra med att MacBook Pro 14″ enbart kan gå över 500 cd/m2 när den visar filmmaterial i HDR.

Därför är MacBook Air är den nya konsumentdatorn

MacBook Air har alltid varit studenternas go-to-dator och så kommer det fortsättningsvis förmodligen också att vara. Men tack vare att Air nu sedan förra generationen har gått från Intel till Apple Silicon så breddar Apple kundskaran för datorn. Användningsområdet är så mycket bredare nu tack vare M2. Oavsett om du köper MacBook Air för att mestadels arbeta med Office-paketet eller om du hellre redigerar bilder i Photoshop eller kanske till och med skapar CAD-ritningar eller redigerar tunga filer i Final Cut Pro så är detta datorn som klarar uppgifterna.

MacBook Air saknar fläktar och när vi pressade datorn som hårdast så noterade vi att den blev varm på undersidan och efter ett tag började den även att trottla. Det betyder att den drar ner på kraften så processorn hinner komma ned till lägre temperatur. Resultatet blev då att badbollen dök upp i 2-3 sekunder.

Visst den är inte samma arbetshäst som MacBook Pro 14″ men det är långt ifrån alla som behöver den kraften. Därför är MacBook Air den perfekta bärbara datorn för personerna som vill kunna göra både simpla och avancerade saker. Det enda som skulle kunna skrämma bort är att den kan te sig något dyr för att fånga in studenter samt den klassiska vanliga användaren.

Så mycket kostar MacBook Air M2

Om du kan klara dig med en 8-kärnig grafikprocessor, 256 GB SSD, 8 GB RAM samt en laddare på 30 watt så kostar den 16 495 kronor. “Att klara sig” betyder här att du håller dig borta från Adobe-programmen men i övrigt skapar både det ena och andra.

Nytt med MacBook Air M2 är att den går att köpa med totalt tre olika laddare, först en på 30 watt, en på 35 watt med två USB-C-portar samt en laddare på 65 watt (denna har bara en USB-C-port). Om du fläskar på ordentligt och vill ha den bästa versionen av MacBook Air så landar priset på 32 995 kronor och nu är vi uppe i sådana summor att vi skulle rekommendera att snegla på MacBook Pro 14″ istället. Särskilt med tanke på att MacBook Pro M1 Pro och M1 Max än så länge inte valutajusterad.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!