Recensioner

Mångsidig grenkontakt rensar upp röran i det smarta hemmet

Med totalt åtta uttag frigör Meross plats åt dig
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Meross

Tillhör du kategorin människor som har kablar i överflöd därhemma för det smarta hemmet? Då är du garanterat inte ensam om detta fenomen.

I takt med att vi samlar på oss fler prylar och hubbar så växer också antalet kablar som ska vara anslutna till antingen vanliga uttag eller USB-portar. Har man varit igång ett par år så har antalet produkter onekligen tenderat att bli överdrivet många och kabelhärvorna större och mer invecklade att förstå sig på vid behov. Givetvis är en grenkontakt eller flera en lösning för att minimera härvorna där alla produkter är inkopplade. Vi har fått tillsänt oss ett exemplar av Meross Smart Wi-Fi Surge Protector som är en smart grenkontakt med överspänningskydd. Efter någon veckas test så kan vi konstatera att den gör sitt jobb och minimerar en del av röran här hemma.

Det här är den smarta grenkontakten Meross Smart Wi-Fi Surge Protector MSS425

Meross Smart Wi-Fi Surge Protector MSS425 är en grenkontakt med överspänningskydd som går att koppla upp mot de vanligaste plattformarna. Stöd finns för Apple Home, Amazon Alexa, Google Home samt Samsung SmartThings. Det finns fyra uttag för vanliga stickkontakter samt fyra uttag för USB-A. Allt förpackat i en traditionellt designad grenkontakt och inget direkt som drar ögonen till sig.

Det är vit plast och vid ena kortsidan finns en fysisk strömbrytare för att enkelt kunna stänga av alla uttagen manuellt, max last är 16 A. Kabeln som sitter fast vid grenkontakt är jordad och har en längd av 1,8 meter.

Undersidan innehåller den brukliga dosen av teknisk information samt gummifötter som gör att den inte glider runt så lätt på underlaget. En trevlig detalj är att det även finns hål för att kunna hänga upp den på väggen vilket är smart.

Vid kortsidan sitter det fyra vanliga USB-A uttag vilka kan användas på flera sätt. Att ladda upp prylar med är nog den sämsta idén då det inte är några snabbladdande uttag som finns utan dessa gör sig nog bäst för direktanslutning av hubbar som använder just USB-A (4.0 A). Visst, har du ingen brådska så går det givetvis att ladda både mobiler, surfplattor och andra enheter med dessa fyra uttag.

Fästet för strömkabel är av det rejäla slaget vilket ger ett gott intryck. Strömbrytaren har även en inbyggd LED som blinkar grönt beroende på vad som sker.

Blinkar det grönt i sakta takt så är enheten i inställningsläge, blinkar den snabbt så ansluts den till ditt nätverk eller så sker det en återställning. Fast grön sken innebär att enheten är på och att alla åtta kontakter kan leverera ström.

Totalt finns sex stycken gummifötter på undersidan så att grenkontakten står stabilare mot underlaget. Att baka in hål för skruvar så att grenkontakten enkelt kan hängas upp på väggen eller under en möbel är en bra detalj, inte alla som tänker på detta.

Överlag känns det som en stabil konstruktion, trots att den har det karaktäristiska plastiga och ihåliga ljudet när man knackar på den. Men, med en lägre prislapp så ska man nog inte förvänta sig för mycket.

Installation av Meross Smart Wi-Fi Surge Protector MSS425

Att installera Meross Smart Wi-Fi Surge Protector är en ganska enkel historia. Det som man bör vara uppmärksam på är att produktutbudet från Meross växer ganska snabbt och att de nu har flera olika varianter av samma produkt beroende på vilken marknad den är avsedd för – alla syns i appen nämligen. I vårt fall är det MSS425F Series som ska väljas och ta en extra titt på den illustrativa bilden så att det blir rätt.

Säkerställ också att det är rätt version som väljs, i detta fall är det en version för Apple Home så rätt val då är “HomeKit Version”. Enheten identifieras som ett “Eluttag” i appen och sedan är det sedvanliga steg som vid övriga installationer av enheter i Apple Home.

När enheten väl är på plats i Apple Home så listas det totalt fem olika uttag; 4 stycken vanliga strömkontakter och alla USB-uttagen räknas som ett enda. I Meross-appen listas de olika uttagen på samma sätt, fem olika där alla dessa kan styras individuellt.

I sedvanlig ordning när det gäller Meross så finns det en del olika inställningar att göra i appen. En annan sak som numera finns i appen är möjligheten att skapa genvägar för olika produkter från Meross som är installerade i ens smarta hem. Inget som undertecknad lagt märke till tidigare men med en så pass förvirrande namnsättning så är det hög tid att se över denna så att inte allt heter “Switch 1, 2” osv.

Tittar man på hur det ser ut i Hem-appen så är det samma här, individuell styrning utöver att alla USB-uttagen styrs är möjligt. I vyn som visar mer information om enheten så ser det lite löjligt ut med “På • På •  På •  På • På” men å andra sidan så är Hem-appen långt från perfekt…

Användning av Meross Smart Wi-Fi Surge Protector MSS425 i vardagen

Undertecknad har en tacksam vardag, inte bara för att denne glada själ får skriva om det smarta hemmet till Sveriges bästa läsare – jag får också praktisera mitt stora intresse genom att testa och recensera nya produkter från flertalet olika tillverkare. Detta medför att det redan finns en mängd hubbar sedan det börjades med det smarta hemmet för många år sedan. Dessutom finns det hela tiden nya produkter och andra enheter som håller på att testas vilket innebär att mängden uttag aldrig blir för många här hemma. Därför var det en tacksam uppgift att testa en produkt som kommer att kunna rensa upp lite av kabelhärvorna men också samla en hel del sladdar på en plats. Inte minst för de enheter som enbart drivs av en USB-A kabel.

Här ser vi en vanlig syn hur det ser ut när vanliga uttag fylls upp av en strömadapter där det sedan sitter en USB-A kabel i. Det tar liksom upp lite onödig plats vilken kan användas på ett betydligt bättre sätt. Och ja, det ser dumt ut med en smart plug i en smart plug men det är för att det testas en annan lösning parallellt med detta test så det kommer inte att se ut så om någon veckas tid…

Beroende på hur man väljer att ansluta och vad man väljer att koppla in så går det att stänga alla uttagen på en gång med den fysiska knappen. Här syns också hur det lyser lite grönt när ett uttag är aktivt vilket styrs från den app man som användare väljer att köra på. I mitt fall blir det primärt Apple Home som styr det mesta i hemmet.

En skillnad i denna grenkontakt jämfört med en äldre variant från Koogeek är att det inte finns separata strömknappar för varje uttag. Fast å andra sidan så när man tänker tillbaka så är det inte så ofta det funnits ett behov av att ha detta heller. Vitsen med ett smart hem är ju till stor del att det mesta ska sköta sig själv utan inblandning av den mänskliga handen. Just denna Meross Smart Wi-Fi Surge Protector ska ersätta den från Koogeek eftersom denna förvisso syns i Apple Home men går inte att styra överhuvudtaget. Det företaget har visst gjort sitt när det gäller det smarta hemmet…

Värt att tillägga också är att Meross Smart Wi-Fi Surge Protector är tillverkad i flamsäkert material och är certifierad enligt CE samt RoHS vilket känns tryggt. Formen är vad den är och det är inte mycket som kan göras här, likaså när det gäller designen – så länge den gör vad som förväntas och fungerar stabilt så bör de flesta vara nöjda.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!