Recensioner

Roborock H6 – Manuell dammsugning med stil

Alltså, för hand

Vi testade Roborocks smarta dammsugare S6 Max och blev glatt överraskade och har nu testat Roborocks intåg på en annan marknad, handdammsugare. 

S6 Max har möjligheten att komma ihåg flera våningsplan. Men mellan våningsplanen i trappan finns det inte någon robotdammsugare som städar än så länge. Och ibland händer det olyckor i hemmet som gör att behovet för dammsugning är akut. Än hur effektiva robotdammsugare är så är inte snabba något vi förknippar med dem.

Men lösningen är inte en gammal dammsugare i städskåpet som vi ska komma dragandes med och koppla in för att rädda situationen.

Vi har nu testat Roborocks första handdammsugare under några månader och positivt överraskade. Det finns många handdammsugare på marknaden och Roborock ger dem alla en ordentlig utmaning i och med Adapt H6.

Roborock H6 Adapt

Designen är stilren och påminner om andra handdammsugare på marknaden. Huvudenheten har ett pistolgrepp och till huvudenheten går det att koppla på diverse rör och munstycken. Huvudenheten har en cylinderformad behållare för att fånga upp smutsen. Cylindern går att öppna både upp och ner till för att antingen tömma behållaren eller rengöra filtret. Motorn i dammsugaren är en borstlös motor på 420W 

Färgerna den kommer i är röd och grå så den kommer inte smälta in diskret i alla hem. Till dammsugaren får vi ett fäste för dammsugaren som går att koppla in för laddning och ett fäste för munstyckena. Det går att sätta ihop och kombinera båda fästena och ha allt samlat. Anledningen till att det är två olika fästen är för att kunna gömma undan fästet med munstycken samtidigt som vi har fästet med laddningen framme. Det går givetvis att ha allt undangömt och bara ladda huvudenheten direkt framme i hemmet när det behövs.

Roborock H6 Adapt

Dammsugaren har tre olika program som vi lätt navigerar mellan med hjälp av en knapp på ovansidan av pistolgreppet, Eco, Standard och Max. Eco räcker gott och väl för att dra upp smulorna under frukostbordet och en laddning ger hela 90 minuter i det här läget. Max-läget krävs när vi spiller ut tyngre saker som blomjord och ger oss endast tio minuter på en laddning, men vilka tio minuter det är sen! Även ljudvolymen på 72 dB i det här läget är högst acceptabelt. Kör vi den i standardläget så ligger vi runt 40 minuter på en laddning.

På huvudenheten finns även en liten knapp precis i tumhöjd som gör att vi låser dammsugaren i läget den befinner sig i. I det här läget behöver vi inte längre hålla inne pistolgreppet för att dammsuga utan kan fokusera på var vi dammsuger. Efter en hel del användande så kan jag påstå att det finns viss förbättringspotential i placeringen av just den här knappen. Detta då man stundtals kan råka komma åt knappen vid dammsugningen.

På ovansidan av huvudenheten finns det en OLED-display som visar vilket program vi kör och hur mycket batteri vi har kvar på enheten och om vi har låst dammsugaren eller inte. OLED-displayen visar även annat matnyttigt som när vi råkat försöka dammsuga upp allt för stora saker och fått stopp i röret eller om vi behöver rengöra något annat i dammsugaren.

Roborock H6 Adapt

Dammsugaren har ett femstegsfilter som ska ta upp till 99,99% av allergener ner till 3 mikrometer. Det här är att ses som vad den klarar av att ta upp i stunden du dammsuger och inte som en luftrenare i hemmet. För det finns det andra produkter från Roborock som är bättre lämpade.

Utan att låta som en dammsugarförsäljare så kan jag påstå att dammsugaren på sina 1,4 kilogram och många olika munstycken är lättnavigerad och avståndet från att suga över grus i hallen till att ta fram dammsugaren är minimalt med Roborock H6. Laddningen sker när vi sätter tillbaka dammsugaren och på 90 minuter i ECO så hinner vi gott och väl med att ta hela hemmet.  

Recension: Roborock Adapt H6

Detaljer

Specifikationer:

  • Effekt: 420 W
  • Sugkraft: 25 000 PA
  • Dammbehållare: 400 ml
  • Filter: ja
  • Batterikapacitet: 3 610 mAh, (Li-Po)
  • Batteritid: (Ungefärlig) 45 min, (90 min ECO, 10 min MAX)
  • Ljudnivå: 68 dB, (68-72 dB)
  • Färg: Grå, Röd
  • Vikt: 1.4 kg
  • Medföljande tillbehör: Anpassade munstycken, laddstation

Cirka pris är 3 990 kr.

Namnsättningen på H6 kan vara lite förvirrande då det går att hitta den under både namnet Mace och Adapt. Det beror på att arbetsnamnet i ett tidigt skede för H6 var ”Mace”. Numera kallas den bara för H6
H6 säljs sedan i två modeller, H6 Adapt som säljs i Europa med ett munstycke primärt för mattor/golv och H6 Soft som säljs i andra regioner i världen med ett munstycke primärt för golv. Vill man ha munstycket specialiserat för endast golv finns det att köpa som tillbehör. Det finns även ett ställ att köpa till om man inte vill borra upp fästena på väggen.

Sammanfattning

Dammsugaren ser bra ut, har en fin OLED-Display som visar nödvändig information och att byta mellan olika program görs blixtsnabbt. Den lätta vikten gör den lättnavigerad och styrkan är tillräcklig för att klara av de svåraste uppgifterna. Roborock säger själva att efter 400 laddcykler så är kapaciteten av batteriet fortfarande minst 80%.

Betyg: 4 / 5

Kommentarer