Recensioner

Med motoriserade gardiner fås lite lyxig känsla i hemmet

Lekande lätt med SwitchBot och deras smarta Matter-hub

Möjligheterna med ett smart hem är så mycket mer än bara belysning och robotdammsugare. Ett ofta förbisett område med många fördelar är motoriserade solskydd.

När du bytt ut alla dina ljuskällor till smarta varianter och robotdammsugaren håller rent i hemmet – vad finns det kvar? Ganska mycket om du frågar en inbiten smart hem-nörd och ett av områdena är att ta sig an våra fönster. Eller rättare sagt det som hänger framför dessa. Utöver att kunna motorisera rullgardiner och få fördelar med detta så går det också att ta sig an gardinerna i hemmet. Oavsett om du har varianter som löper i skena eller på stång så finns det en lösning för detta. Vi har testat två olika gardinmotorer från kinesiska företaget SwitchBot och på köpet fått lite vardagslyx i hemmet!

Det här är gardinmotorerna SwitchBot Curtain U Rail 3 & Rod 3

SwitchBot erbjuder två versioner som gör det möjligt att motorisera våra gardiner. Den ena är avsedd för montering i gardinskenor och den andra för gardinstänger och själva motorerna är i princip samma där skillnaden ligger i drivhjulen och själva upphängningen. Båda versionerna är anpassade för eftermontering till befintliga gardiner och de fungerar med de större plattformarna som Amazon Alexa, Google Home, IFTTT och Samsung SmartThings. Något direkt stöd för Apple Home finns inte direkt men går att lösa med en hubb vilket vi återkommer till längre fram.

Viktigt att tänka på inför en eventuell beställning är att se till så att det är rätt version. Den som passar för gardinskenor heter “SwitchBot U Rail 3” och kännetecknas av små hjul på var sin sida om drivhjulet, dessa löper inne i skenan. I förpackningen finns det som behövs för att komma igång utöver själva gardinmotorn. En laddkabel av typen USB-C för det inbyggda batteriet medföljer likaså olika tillbehör beroende på hur gardinskenan ser ut samt en manual.

Den större grå klumpen i mitten är drivhjulet som ligger an mot gardinskenan och driver motorn längs denna. De mindre hjulen på respektive sida är de som håller uppe motorn i gardinskenan och dessa går att byta ut så att det passar olika bredder på skenan. Totalt ska en gardin på upp till 15 kilo kunna hanteras av motorn.

Är det så att du har en gardinstång så finns det en motor för denna också och den heter SwitchBot Rod 3. Även här finns det ett drivhjul som ligger an mot stången och driver motorn fram och tillbaka längs denna. Den större skillnaden är dock att den inte har små hjul utan ett slags hjulförsedda krokar (DynamiClamp) som hänger på stången och håller motorn uppe.

Innehållet i denna förpackning är lite större då förutsättningarna är lite olika jämfört med montering i en gardinskena. Även denna motor har ett inbyggt batteri som laddas via USB-C och laddkabel medföljer. Här finns också tillbehör som kan vara lämpliga att använda beroende på vilken typ av gardin som hänger på stången.

Här syns de hjulförsedda “krokarna” som ser till att motorn hänger där den ska på gardinstången. De är gummiförsedda för tystare drift samt vinklade så att de inte glider av. I mitten av dessa sitter drivhjulet som pressar mot gardinstångens underkant och ser till att motorn glider antingen till höger eller till vänster.

Installation av SwitchBot Curtain U Rail 3 & Rod 3

Att installera gardinmotorerna från SwitchBot är en enkel sak och tar inte många minuter i anspråk. I detta fall har vi testat en av motorerna på gardinskenan Vidga från Ikea som inte kostar speciellt mycket. Det är bara att vinkla in de små hjulen i skenan och sedan klämma fast dessa på själva motordelen.

Själva motorn döljs sedan bakom gardinen och gör där sitt jobb genom att dra gardinen fram och tillbaka. Det spelar ingen roll om gardinen öppnas från vänster till höger eller höger till vänster då detta går att bestämma i appen när den motorn installerats.

Den motor som är avsedd för gardinstänger är lik till utseendet bortsett från de hjul som klämmer åt drivhjulet. Drivhjulet i mitten är kopplat till motorn och ser till att denna glider fram längs stången medan den stabiliseras av hjulen upptill.

De gummerade hjulen upptill ser till att driften blir tystare än för en gardinskena, mycket beroende på att det skapas en viss resonans i metall på en skena. Dessutom så finns det ju fler hållare till gardinen som ska transporteras i skenan.

I SwitchBot-appen är det inga konstigheter när det gäller att lägga till en ny enhet. Säkerställ att det är “Curtain” som väljs så det inte är något annat solskydd som installeras. Här tydliggörs också att om det är en delad gardin (en höger och en vänster) så krävs det två motorer för att öppna dessa.

Instruktioner för hur installationen sker är tydliga och enkla att följa i appen. Visserligen är instruktionerna på engelska men det finns även en video som visar hur det går till annars vilket kan väljas i appen.

När motorn är installerad i appen så ska den kalibreras så att allt flyter på som det är tänkt. Välj hur gardinen ska öppnas och genomför sedan kalibreringen. Denna kan göras även efter att installationen slutförts så det är inte hela världen om allt inte går som det ska direkt.

I appen går det sedan att med fingret dra gardinen till en position som passar alternativt att välja att öppna eller stänga helt. Det går också att pausa en öppning eller stängning om man känner för det. I appen finns även ett läge för lite tystare drift vilket brukar innebära att det tar lite längre tid. I övrigt så går det såklart också att schemalägga när öppning och stängning ska ske. Som tillbehör finns en solpanel vilket innebär att man kommer bort från behovet att behöva ladda batteriet manuellt.

SwitchBot har valt att få sina prylar att fungera med en rad av de mer populära smarta hem-plattformarna på marknaden. Är man ute efter stöd för Apple Home så krävs det att man investerar en slant till i någon av deras smarta hubbar som då ger stöd för Matter. Efter att detta är gjort så går det att välja vilka enheter som ska exponeras i exempelvis Apple Home.

I Apple Home ser vi nu gardinen, Curtain 3 EA, exponeras precis som vilken annan enhet som helst. Det går att öppna och stänga gardinen i Hem-appen utan konstigheter men mycket mer erbjuds det inte utan det är via automatiseringar som man får ut mer av enheten.

SwitchBot Hub 2 och Matter ger fler möjligheter för Apple Home

I stort sett de flesta produkterna från SwitchBot har inte krav på någon hubb eller gateway för att fungera. Detta eftersom de valt att använda Bluetooth som kommunikationsprotokoll och det fungerar bra så länge man är hemma och inom dess räckvidd. Men, begränsad räckvidd och Bluetooth innebär också att möjligheterna med det smarta hemmet blir färre. Då kan deras hubb vara en lösning som öppnar upp för mer möjligheter och inte minst samverkan med andra produkter.

Den senaste hubben, SwitchBot Hub 2 fixar detta genom att kommunicera med hjälp av Wi-Fi, Bluetooth och IR samt att det finns stöd för Matter. Stödet för IoT-standarden Matter innebär också att en del av deras produkter som tidigare bara fungera med Siri Shorcuts nu faktiskt kan exponeras i Apple Home vilket säkert är en efterlängtad förbättring hos många användare. Till skillnad från föregångaren av deras hubb så har denna en integrerad display som visar både temperatur och luftfuktighet. Det finns också två touchknappar som kan användas för att aktivera scener eller enheter vilket är praktiskt.

I förpackningen hittar vi själva hubben, en strömkabel (2 meter lång) som har en integrerad sensor som är den som mäter temperatur och luftfuktighet (det som visas på displayen), en strömadapter och lite dokumentation. Hubben är tillverkad i vit plast (föga förvånande) och väger inte många gram vilket är på gott och ont. Displayen har också en inbyggd ljussensor som automatiskt anpassar ljusstyrkan efter hur mörkt eller ljust det är i rummet.

När SwitchBot Hub 2 installerats i appen så syns aktuella värden i hemmet för temperatur och luftfuktighet. Det finns en del olika inställningar som kan göras för hubben också, bland annat hur displayen ska bete sig.

Stödet för Matter kan med enkelhet aktiveras så att det går att lägga till den i exempelvis Apple Home. När den lagts till här så exponeras även luftfuktighet och temperatur i Hem-appen vilket är en trevlig bonus. Även touchknapparna kan exponeras i Hem-appen vilket gör att hubben blir lite mer än bara en hubb vilket är positivt.

Baktill på hubben finns ett stativ som kan fällas ut varpå den vinklas där den står. Den låga vikten gör den dock något instabil och den flyttas lätt ur sin position vilket är lite synd, speciellt om man avser att använda touchknapparna på framsidan. Plus dock för att det är väldigt lätt att avläsa aktuell temperatur i rummet (det går även att stänga av detta läge). Givetvis går det också att fästa den på en vägg med de medföljande tejpremsorna om man vill det…

En nackdel med stödet för Matter i SwitchBot Hub 2 är att den bara kan exponera 8 olika enheter vilket kan kännas lite snålt… Å andra sidan så stöder hubben IR vilket innebär att den kan användas för att kontrollera andra enheter som styrs av detta, exempelvis fläktar, luftvärmepumpar och annat kul.

Så här fungerar gardinmotorerna i vardagen

Motoriserade gardiner i hemmet är något som på ett enkelt sätt signalerar känslan av lite lyx och bekvämlighet. Det senare eftersom man inte manuellt behöver dra för eller ifrån sina gardiner på morgonen eller på kvällen. Att kunna automatisera funktioner som detta kan även hjälpa till med att bevara lite av privatlivet men också öka inomhuskomforten i hemmet vilket på sikt kan leda till energibesparingar. Motoriserade gardiner kan dras för när man kommer hem från jobbet och vill koppla av vilket är skönt efter en lång arbetsdag. Att då inte behöva göra detta manuellt är precis lika bekvämt som med smart belysning – man slipper helt enkelt att tänka på det.

En annan fördel med motoriserade gardiner är att de kan hjälpa till att förbättra inomhuskomforten. Skiner solen en varm sommardag så kan gardinerna dras för och på så sätt hålla en del av värmen borta vilket innebär att man kan komma hem till en svalare bostad och därför slipper starta luftkonditioneringen direkt. Under vintertid är det tvärtom, då kan gardinerna se till att släppa in solens strålar så att hemmet värms upp på naturlig väg. Många bäckar små ger pengar över till annat…

I klippet nedan kan vi se skillnaden vid öppning i snabbt läge mot i det tysta läget för SwitchBot Curtain U Rail 3. Har man monterat denna i sovrummet eller i vardagsrummet så är det rekommenderat att ställa in tyst öppning för en lite mysigare stämning. Det finns ju liksom inget direkt behov av att en gardin ska öppnas med blixtens hastighet – det bör ske elegant och graciöst vilket känns lite lyxigare. För dig som inte orkar titta så tar det cirka 10 sekunder i snabbt läge och lite mer än 2 minuter i tyst läge…

När vi tidigare testade en gardinmotor från SwitchBot så fick denna leva sitt liv utanför Apple Home som är den plattform undertecknad använder för i stort sett allt. Tursamt nog så finns det ett fungerande Google Home också som då fick hantera gardinens öppnande och stängande. Med SwitchBot Hub 2 och Matter så är detta löst eftersom gardinerna nu dyker upp i Hem-appen och kan inkluderas med de flesta av deras övriga produkter i hemmet och i olika automatiseringar.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!