Smarta Hem

Mer information om nya hubben Ikea Dirigera

Inte bara stöd för Matter utan dessutom en helt ny app för styrning

Att Ikea är på gång med en ny hubb är ingen hemlighet. Nu dyker det upp ganska mycket information om nya Ikea Dirigera via hemsidan TheVerge.

Det är hemsidan TheVerge som publicerat en lång artikel om nya hubben från Ikea vid namn Dirigera. Precis som det spekulerats om så kommer den att ha stöd för Matter när det nya IoT-protokollet lanseras senare i år. Detta kommer att ske via en uppdatering till hubben.

Ikea Dirigera + App

Vid utveckling av Ikea Dirigera har mycket fokus lagts på att förenkla samt stabilisera processen när nya produkter adderas till systemet.

Utöver Wi-Fi och Zigbee har Dirigera även stöd för Thread och kan agera som en Thread Border Router. Initialt kommer den enbart att kunna anslutas via Ethernet-kabel men en uppdatering ska ge möjlighet till trådlös anslutning via 2,4 och 5 GHz Wi-Fi.

Utöver en från grunden ny hubb får vi också en helt ny app för att styra Ikea Dirigera med. Såväl hubb som app förväntas lanseras i oktober månad i år. Den nya appen kommer inte att fungera för styrning av Ikea Trådfri Gateway.

I artikeln hos TheVerge kan vi även se ett par kortare demofilmer på hur Dirigera installeras, hur ett rum läggs till samt hur produkter läggs till i appen. Dirigera installeras inte längre via en QR-kod utan via en fysisk knapp som finns på enheten och som ska tryckas in. Lägger man till rum kan dessa få egna ikoner och färger. Styrning av produkter förenklas också och blir tydligare med mer information.

Tekniska specifikationer Ikea Dirigera:

  • Mått: 11,2 x 2,7 cm
  • Portar: Ethernet, USB-C
  • Protokoll: Wi-Fi 2,4 + 5 GHz, Zigbee, Thread

Huruvida existerande produkter från Ikea kommer att få stöd för Matter avslöjas inte. Nuvarande Trådfri Gateway får INTE stöd för Matter enligt uppgifter i artikeln. Däremot sägs det att största delen av sortimentet av smarta produkter ska ha stöd för Matter i framtiden…

Ikea har också planer på att lansera ett “hemma och borta”-läge under 2023 vilket skulle vara en stor skillnad mot dagens lösning där det är lokal styrning som gäller.

Som nuvarande ägare till en Trådfri Gateway kommer du inte att erbjudas ett uppgraderingspaket när Ikea Dirigera släpps utan det är fullt pris som gäller om du vill uppgradera ditt smarta Ikea-hem. Officiellt pris för Dirigera är inte satt än men den kommer att vara dyrare än nuvarande Trådfri Gateway som säljs för 499 kronor.

Källa: TheVerge

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!