Recensioner

Meross Smart Radiator Thermostat gör elementet smartare

En lättinstallerad och prisvärd produkt som kan ge lite bättre inomhusklimat för hemmet
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Meross

Att kostnaderna för uppvärmning stigit har inte undgått någon i dessa tider. Därför börjar fler och fler se över hur det går att spara in på dessa.

Ett sätt är att ersätta sina manuella termostater på elementen hemma mot mer smarta versioner som går att kontrollera via en app. Meningarna går givetvis isär om detta är rätt eller fel men oavsett om du ställer temperaturen direkt på pannan eller väljer att smarta upp elementen så finns det både för och nackdelar med detta. Många menar på att kostnaden för att byta ut till smarta termostater tar lång tid att återbetala medan andra menar på att inomhuskomforten ökar samtidigt som energibesparingen är positiv. Att värma upp tomma rum när ingen är hemma är kanske inte alltid en bra idé varför smarta termostater kan vara en lösning på detta.

Vi har fått tillsänt oss en smart radiatortermostat från företaget Meross som vi nu använt i ett par veckor och här är vad vi tycker om denna.

Det här är Meross Smart Radiator Thermostat Starter Kit

Meross Smart Radiator Thermostat Starter Kit är ett startpaket för dig som vill komma igång med att styra dina element via mobiltelefonen. Som med övriga produkter från Meross sortiment så fungerar denna radiatortermostat med Apple Home, Google Home, Amazon Alexa samt SmartThings. Det som skiljer denna produkt från de flesta andra från Meross är att den kräver en liten hubb för att kunna kommunicera. Men, är det så att du redan har en vattenläckagesensor eller brandvarnare från Meross så är det samma hubb som används. Den hubben klarar av upp till 16 enheter vilket säkert räcker gott och väl för de flesta.

Förpackningen är tydlig precis som med övriga produkter från Meross. Du har produktnamn, produktbild och kompatibilitetslista men precis som med övriga produkter så saknas företagets namn och/eller logotyp på ovansida vilket är lite märkligt. Med en så stor konkurrens som det finns idag kring smarta hem så borde namnet exponeras tydligare kan man tycka. Det finns där men på fronten av förpackningen vilken inte alltid syns som vid bilden nedan. Nåja, inget som påverkar produkten men lite konstigt trots allt.

Innehållet är väl tilltaget och består av radiatortermostaten, en smart hubb, mikro USB-kabel för ström, nätadapter, dokumentation samt olika adapters beroende på anslutningstyp på elementet. Här finns med adaptrar för Danfoss RA, Danfoss RAV, Danfoss RAVL, M28 x 1.5, Caleffi samt Giacomini.

Meross Smart Radiator Thermostat ser ärligt talat ut som de flesta andra radiatortermostaterna på marknaden så inget märkvärdigt. Det är vit plast och en display på kortsidan och med handen på hjärtat så behövs det egentligen inte mer. En radiatortermostat är ju en produkt som monteras på elementet och som sedan “glöms” bort när den väl sitter där och gör sitt jobb. Visst, de behöver inte vara anskrämliga och se ut som ett dagisprojekt men en vit produkt kommer man långt med i våra svenska hem.

Sidan för anslutning har den fast monterade M30-adaptern vilket visade sig passa direkt på mina element här hemma. Jag har tidigare testat en mängd olika radiatortermostater och väljer, när det är möjligt bort de medföljande varianterna i plast. Det brukar finnas adapters i metall att köpa på närmaste byggvaruhus vilket ger en mer kvalitativ känsla.

Radiatortermostaten drivs av 2 styck vanliga AA-batterier som inte medföljer. Å andra sidan så brukar detta finnas i de flesta hem och bör inte vara ett problem. Själva ytterhöljet tas av genom att trycka ner en plastspärr på undersidan och samtidigt dra av höljet.

Displayen sitter på kortsidan och lyser upp vid beröring av den mindre cirkeln i nederkanten. Som syns på den icke aktiverade produkten finns ett antal symboler som kommer att lysa upp när termostaten är installerad. Här finns också ett plus- och ett minustecken på displayen vilket innebär att temperaturen inte justeras genom att vrida på termostaten vilket är brukligt på många andra tillverkares lösningar.

Installation av Meross Smart Radiator Thermostat Starter Kit

Att installera Meross Smart Radiator Thermostat i appen är en ganska enkel historia. Tydliga anvisningar vägleder dig genom de olika stegen. Välj “Smart Thermostat” och säkerställ sedan att rätt variant väljs eftersom Meross har en äldre version också. I detta fall är det MTS150 som väljs och därefter tas ställning till om det redan finns en smart hubb installerad eller inte. I mitt fall finns detta varför jag hoppade över steget med att installera hubben.

Säkerställ sedan att det är rätt version och följ de olika stegen. Radiatortermostaten är till för vattenburna lösningar i hemmet och första steget är att montera loss den gamla termostaten. Testa dig fram till vilken anslutningstyp som behövs och välj rätt adapter.

Öppna radiatortermostaten och sätt i två färska batterier. Tryck därefter på den lysande cirkeln i nederkanten av displayen och följ anvisningarna. Var beredd på att eventuellt behöva trycka flera gånger beroende på hur snabb i vändningarna du är vid installationen. Slocknar den, tryck igen.

Dubbelkolla så att den lilla gröna dioden på hubben blinkar innan du går vidare med installationen. Tryck på cirkeln i 5 sekunder och sedan på “+” eller “-” symbolen för att sätta enheten i parningsläge. Därefter hittar enheterna varandra relativt omgående.

Välj vilket rum den installerats i och sedan är det klart. Dubbelkolla för säkerhets skull om det behövs en uppdatering av produktens firmware. I appen “Meross” har du sedan tillgång till en mängd olika inställningsmöjligheter.

Det finns inställningar för ventilation av termostatens ventil vilket kan vara bra så att denna inte hänger sig vilket är ganska vanligt. Ställ in hur ofta den ska ventileras så sker detta automatiskt sedan. Är rummet av modell större finns en inställning för detta också vilket är positivt. Själva gränssnittet är rent och avskalat så det krävs inte så mycket av av dig som användare för att styra din nya radiatortermostat.

För dig som har ett hem som styrs via Apple Home, Google Home eller Amazon Alexa så dyker upp termostaten upp automatiskt om du redan har länkat kontot till Meross.

Användning av Meross Smart Radiator Thermostat Starter Kit i vardagen

Jag har sedan tidigare en mängd smarta radiatortermostater i hemmet som styrs individuellt beroende på i vilket rum de sitter. Svalt och skönt i sovrummet, lite varmare i vardagsrummet och så vidare. Att kunna styra rumstemperaturen individuellt är för min del bekvämt och ger ett bättre inomhusklimat än om jag skulle styra allt direkt på pannan vilket skulle ge samma temperatur i alla rum. Inget för mig så smarta termostater har tagit plats här sedan ett par år. Dessutom kan dessa upptäcka öppna fönster varpå uppvärmningen stannar upp och spar lite på energin. Det handlar ju inte alltid om att bara spara ett par kronor utan också att spara på resurserna. Visst, allt sker inte i realtid och viss förskjutning får man alltid räkna med vilket man bör ha i åtanke vid sänkning av temperaturen under dagarna när ingen är hemma.

Meross Smart Radiator Thermostat detekterar öppna fönster automatiskt och stoppar då uppvärmningen utan att du själv behöver tänka på detta. Själva radiatortermostaten är mycket lättinstallerad och tar inte upp mycket plats där den är monterad. Formatet är lite mer långsmalt än hos en del andra termostater på marknaden men inget som påverkar funktionaliteten.

Meross Smart Radiator Thermostat

Sett lite från sidan så lägger man märke till att den inte har någon vridring för justering av temperaturen, detta sker som tidigare nämnt via displayen på framsidan eller via appen med för den delen. Designen är stilren och smälter in snyggt där den är monterad.

På tal om vridringen så har jag här plockat loss ett par av mina andra radiatortermostater som finns i mitt hem. Från vänster sett så är det en från tado°, i mitten Meross och till höger en från Aqara. Tripp, trapp, trull  och som ses så finns det vridfunktionalitet på de två andra. Här ses också att den från Aqara är betydligt bredare än de andra två, lite längre med för den delen. Så, har du ont om utrymme för en smart termostat på ditt element, det vill säga om utrymmet mellan termostaten och väggen är i smalaste laget så rekommenderas varianten från Meross då de två andra kan vara svårare att få på plats.

Hur har då Meross Smart Radiator Thermostat fungerat i vardagen? Jodå, under de veckor jag har testat produkten så finns det inget att anmärka på. Anslutningen är stabil och så också temperaturangivelsen i appen. Jag har ett par fristående temperatursensorer som jag flyttat runt för att jämföra värdena och för det mesta stämmer det, någon halvgrad hit eller dit är acceptabelt syns ibland och det kan vara så av olika anledningar men mestadels korrekt. Nedsänkning när ingen är hemma fungerar bra vilket jag kollar upp i appen när jag sitter på mitt arbete och allt är inställt så att det ska vara lite behagligare inomhustemperatur när dottern kommer hem från skolan. Allt sker automatiskt, för min del via Apple Home som styr mitt smarta hem så jag har inget att anmärka på här.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!