Smarta Hem

Mi Robot Vacuum Mop gör rent hus hos dig

En kompetent, ordinär men prisvärd robotdammsugare

Hur håller du rent i det smarta hemmet och finns det robotdammsugare för alla plånböcker? Vi har testat Mi Robot Vacuum Mop och är positivt överraskade!

Vi har fått ett exemplar av Mi Robot Vacuum Mop från Xiaomi för att testa och se vad den kan göra för oss i vårt hem. Jag har en del smarta prylar i mitt hem men än så länge har en robotdammsugare lyst med sin frånvaro så jag testar med andra ord som gröngöling för att se hur den tar sig an bottenvåningen i vårt hus. Vi har en ganska öppen planlösning i vårt hus så det borde vara en enkel match för en robotdammsugare att hålla rent här.

Uppackning och installation

Mi Robot Vacuum Mop levereras i en typisk Xiaomi-kartong så med andra ord vitt och stilrent med en tydlig logotyp för MI i hörnet. I kartongen ligger allt snyggt och prydligt nerpackat vilket skyddar bra under transport.

I kartongen finner vi själva robotdammsugaren, en borste, laddningsstation, strömkabel, rengöringsverktyg samt en manual. I manualen får vi använda den engelska versionen då svensk saknas men det bör inte vara något problem för de flesta. Manualen tar upp sedvanliga säkerhetsföreskrifter men också hur du placerar laddstationen på lämpligast plats och sist men inte minst en del tips kring rengöring av filter och hur ofta detta bör göras.

Mi Robot Vacuum Mop Mi Robot Vacuum Mop Mi Robot Vacuum Mop Mi Robot Vacuum Mop

Mi Robot Vacuum Mop

Som ni ser så har inte Mi Robot Vacuum Mop några uppstickande detaljer på ovansidan vilket gör att den inte mäter mer än 8,1 cm på höjden. Detta innebär att den enkelt kommer in under många olika möbler men säkerställ först om du är osäker på hur frigången är hemma hos just dig. Annars är det en stilren design även på robotdammsugaren så den behöver inte skämmas när den står framme i ditt hem.

Att installera Mi Robot Vacuum Mop i Xiaomi Home appen är enkelt. Följ instruktionerna i appen vilket innebär att du ska ansluta till dammsugarens nätverk och sedan välja vilken modell som avses i Xiaomi Home appen. Tilläggas här är att det är Xiaomi Home som ska användas och ingen annan app. Döp din robotdammsugare till något hemtrevligt eller kreativt.

Appen Xiaomi Home och Mi Robot Vacuum Mop

I appen får du också råd om att organisera ditt hem vilket borde vara ganska självklart. Det är en robotdammsugare och ingen städhjälp så dina strumpor, legobitar och annat som ligger framme bör plockas undan. Har du väldigt stökigt hemma så kan faktiskt robotdammsugaren motverka detta i form av förändrat beteende så se det som en bonus. Du får också tydlig information om hur du bör placera laddstationen för bästa resultat.

Här försökte jag fuska lite genom att placera laddstationen under trappan UTAN att ha 1,5 meter fritt framför. Det fungerar visserligen så till vida att den kunde hitta ut men följden blev att robotdammsugaren hade väldigt svårt att hitta tillbaka och yrade runt en hel del. Faktum är att den yrade runt så ofta och körde fast på mattan under soffbordet så jag började tvivla på den.

Jag valde att flytta laddstationen till en mer öppen yta i vår hall varpå allt började flyta på betydligt bättre. Mi Robot Vacuum Mop visade betydligt bättre takter och hittade tillbaka varje gång den varit ute och dammsugit. Så, mitt råd är att faktiskt testa placering men inte försöka göra för stora avsteg från rekommendationerna.

Appen Xiaomi Home och Mi Robot Vacuum Mop

Användbarhet & funktioner

Mi Robot Vacuum Mop använder inte LIDAR för navigering utan optiskt gyroskop. När den gjort ett par dammsugningar i ditt hem så har du möjlighet att sätta upp zoner där den inte ska dammsuga. Du ser då också tydligt var den dammsuger och var eventuella hinder finns. I de ljusare partierna ovan är det matsalsbord, köksbord samt kyl/frys och skafferi som syns.

Efter ytterligare dammsugningar så delas kartan upp i olika rum. Här nedan är köket gult, tvättstugan turkost och det blåa avser vardagsrum, matplats och hall. Det röda området som syns är en zon jag satte upp och som innefattar mattan vid soffbordet. Den stannade här vid ett par tillfällen och då det rör sig om en slags ryamatta med läderfransar så är det inte helt förvånande. Visst, den klarar av att köra fram och tillbaka men jag tvivlar på att den verkligen är så effektiv just på detta område. Därför valde jag att exkludera detta område vilket fungerar riktigt bra. Ett par justeringar så stannar den precis innan mattkanten och detta är ett bra alternativ till att lägga ut en avgränsningstejp som finns som tillval.

Undertill sitter ett par olika sensorer som ser till att robotdammsugaren inte kör över trappkanter eller andra hinder. Den klarar för övrigt trösklar upp till 2 cm vilket kan vara bra att känna till. Krockskyddet framtill innebär också att den stannar ganska omgående om den stöter på hinder. Visst har den knuffat till en lättare ljuslykta på golvet men det sker ju även vid vanlig dammsugning.

Appen Xiaomi Home och Mi Robot Vacuum Mop

Tredje skärmdumpen visar nu hur den kör rundor i huset så att det blir rent och städat. Den röda zonen är justerad så att dammsugaren även tar det blå området framför mattan vilket är under tv-bänken och precis framför. Summa summarum så lär sig dammsugaren hur det ser ut hemma hos dig och du har möjlighet att justera för optimal städning.

I appen Xiaomi Home får du fler möjligheter att styra och kontrollera din Mi Robot Vacuum Mop. Du ser status av städning och om denna är utförd. Det framgår också var dammsugaren befinner sig utifrån kartan, vid laddning syns ZZZ och är den ute och kör så ser du en vit cirkel och den gröna ikonen är laddningsstationens placering. Du kan starta städning på olika sätt vilket är praktiskt; tryck på “Start cleanup” och den kör igång, använd schemaläggning vilket innebär att den startar vid en utsatt tid. Perfekt om du vill att den städar när du är på jobbet. Vid schemaläggning kan du också bestämma vilket läge den ska använda; Silent/Standard/Strong eller Turbo. Välj också om den ska köra varannan dag, veckodagar, helger osv – möjligheterna är bra i appen.

Självklart är det också möjligt att starta en städning med röstkommando. Mi Robot Vacuum Mop har stöd för såväl Google Home som Amazon Alexa men personligen föredrar jag funktionen för schemaläggning här. En smart funktion är att kunna fjärrstyra robotdammsugaren via appen. Om du ser att den missat något vid ett område som den redan avverkat kan du styra den dit igen så den suger upp det sista. På tal om att suga upp smuts så har jag testat med att hälla ut socker, ris och chips på golvet och den fixar allt detta galant. Vid ett tillfället vispade borsten iväg chipsen över golvet och då var fjärrstyrningen perfekt.

Appen ger också status kring de olika filterna och borstarna och när dessa bör bytas ut. Självklart kan du med egna ögon också se om det ser slitet ut och välja utifrån detta. Robotdammsugaren är utrustat med tvättbart HEPA-filter och i manualen finns instruktioner om hur du tvättar detta. I appen kan du också se historik över när den dammsugit, hur länge samt en karta över var den tog sig fram i hemmet – smart och kanske användbart hos en del.

Mi Robot Vacuum Mop har som tidigare nämnts olika lägen vilket ger lite olika effekt på städningen men också på ljudnivån. Ju starkare effekt desto högre ljud så klart och jag har mestadels kört på standardläget vilket lämnat ett bra resultat.

En bonus på denna robotdammsugare är att den faktiskt också är utrustad med en moppfunktion. Du fyller en behållare med vatten och hänger på denna baktill varpå en elektronisk styrning ser till att vattnet portioneras ut. När robotdammsugaren sedan gör sitt jobb så moppar den golvet samtidigt åt dig. Huruvida detta är en användbar funktion är jag dock lite kluven till. Visst, golvet blir lite fuktigt där den drar fram och visst syns det på moppen efteråt att det var lite skitigt på golvet. Se det som en liten “vardagsmoppningsbonus” som dock inte ersätter en riktig omgång med svabben.

En sak att vara uppmärksam på är att när du har moppen på så fastnar diverse objekt lite enklare undertill och följer med. Vid ett tillfälle följde dörrmattan med en bit in i hallen vid moppning, ingen stor sak men kan vara bra att känna till. Ett annat tips är också att i hallen se till att skosnören inte ligger lösa utanför skorna, de sugs in och skon åker med på färden. Troligtvis är det samma med strömkablar men det är dock inget jag märkt då dessa redan är undangömda här.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!