Windows

Microsoft utmanar Apple med ARM-arkitektur och AI

Nya tunna datorer fullmatade med AI

Microsoft har presenterat en ny generation av datorer kallade Copilot+ PC, som ska kombinera traditionell datorkraft med avancerad AI-teknik.

Microsofts nya Copilot+ PC är utrustade för att hantera AI-processerna direkt i datorn, vilket kräver kraftfulla ARM-processorer. Windows 11 görs om på nytt för att hantera båda AI och ARM på allvar den här gången.

Nya Surface-modeller – tunnare, lättare och kraftfullare

De nya Surface-modellerna är bland de första att använda Microsofts nya Copilot+. Nya Surface Laptop har tunnare ramar och är utrustad med Qualcomms Snapdragon X Elite-chip. Den finns i storlekarna 13,8 och 15 tum och är över 86 procent snabbare än Surface Laptop 5. Det går att ladda den med upp till 32 GB minne och 1 TB SSD-lagring och Microsoft lovar lång batteritid. Modellen på 15-tum sägs kunna köra upp till 22 timmars videouppspelning och upp till 15 timmar med webbsurfning. Surface Laptop startar från 14 199 kronor och kommer att släppas den 18 juni.

Nya Surface Pro kommer nu även att erbjudas med OLED-skärm. Den är upp till 90 procent snabbare än sin föregångare och kan ge upp till 14 timmars videouppspelning på en enda laddning. Modellen med LCD-skärm börjar på 14 199 kronor och har ett Snapdragon X Plus-chip, 256GB lagring och 16GB RAM. För OLED-skärmen börjar priserna på 20 199 kronor. Det här är utan fysiskt tangentbord vilket du kan köpa separat. Microsofts nya Flex-tangentbord kostar 7 139 kronor med en Surface Pen.

Vännerna hjälper till att sprida Copilot+

Microsoft tänker inte ge sig ut ensamma på marknaden med Copilot+. Samsung, Dell, Lenovo, ASUS och HP är några av namnen som kommer släppa en Copilot+ PC inom kort.

Framtidens Funktioner

Copilot+ PC introducerar funktionen Tillbakablick, en funktion som hjälper dig hitta tidigare aktiviteter på din dator. Verktyget kan söka igenom dina e-postmeddelanden, dokument och chatt-trådar för att hitta det du söker. Microsoft Paint får nya AI-drivna funktioner och Windows 11 lovar realtidsöversättning som kan översätta dussintals språk till engelska. Microsoft presenterade även en uppskalningsteknik för spel som använder AI för att förbättra grafik och uppdateringsfrekvens utan att försämra prestandan.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!