Digital Livsstil

Mycket prat om AI på världens största teknikmässa

Gitex Global 2023 har smugit i gång i ett varmt Dubai

Expand North Star 2023 kickade igång världens största teknikmässa i Dubai idag. Massor av startups och investerare visade upp och berättade om framtiden.

Teknikveckan är på plats i Dubai på Gitex Global 2o23 som är världens största teknikmässa. Denna startar officiellt imorgon och lockar med mer än 6 000 företag från 170 länder och 1 400 talare i på två platser och totalt 41 hallar – en imponerande siffra. Idag var det fullt fokus på Expand North Star 2023 som samlar startups och investerare från i stort sett hela världen som får visa upp sig och berätta om deras syn på hur framtiden kommer att se ut.

Expand North Star 2023 i Dubai

North Star 2023 håller till i Dubai Harbour mellan den 15-18 oktober och här visar mer än 1 800 startups upp och pitchar sina idéer till de många investerare som även besöker mässan. Årets tema är “The Year To Imagine AI In Everything” och givetvis märktes detta också bland utställare och talare.

Stämningen nere i Dubai Harbour på Expand North Star 2023 var full av optimism och de många utställarna gjorde sitt för att locka besökarna till sina innovationer. Utrymmet för startups var ganska begränsat men en tydlig beskrivning av idé och vilket land de kom från visade på en stor bredd av såväl produkter som lösningar och representerade länder. Märkligt nog noterades inte någon från Sverige men det kan ha missats av undertecknad i så fall.

Som brukligt så försöker en del företag att locka till lite aktiviteter i sina montrar vilket är fullt förståeligt då konkurrensen är stor om besökarnas uppmärksamhet. Under den guidade turen för pressen gavs det dock inte mycket utrymme till att stanna upp utan det var full fart från början till slut.

Vid ett par av de många scenerna fanns också möjlighet för företag att pitcha sin idéer. Ett utmärkt tillfälle att visa upp sig och förhoppningsvis fanns det kanske någon i publiken som nappade på idén och sedan väljer att investera och få verksamheten att utvecklas och växa.

Något som var trevligt att se var att många kvinnor fanns på plats för att pitcha sina idéer och sina företag. Detta kanske inte är något som förväntas på en teknikmässa som ju traditionellt ofta dominerats av män. Även i montrarna syntes många kvinnor med hopp om att lyckas och kunna etablera företag inom den tekniska världen – bra jobbat!

Med tanke på att temperaturen utomhus ligger kring 35 grader här i Dubai så var det trots detta svalt inne i hallarna tack vare luftkonditioneringen som gjorde besöken drägliga. Trots de många besökarna så var det aldrig riktigt trångt men å andra sidan så var ju ytorna också rejält tilltagna på Expand North Star 2023.

Vad vore en teknikmässan utan just teknik? Trots att det var mycket fokus på idéer och startups fanns också färdiga produkter att visas upp och givetvis fanns de obligatoriska fyrbenta robotarna här som kan ligga platt, rulla runt, göra backflips och vagga fram och tillbaka samtidigt som de stampar i golvet. Exakt vad detta är bra för gavs det dock inte tid till att fråga…

I ett land där bilen har en ganska central roll så var det givetvis lämpligt att locka besökare med lite värstingmodeller som de flesta av oss antagligen bara drömmer om. Här en Pagani polerades varje gång den passerades under dagen – fint ska det vara, eller hur?

Expand North Star 2023 och de många inspirerande talarna

Utan att vara en fena på det här med Blockchain (undertecknad missade början av på denna föreläsning) så ser det ut som att en del av framtiden kommer att bestå av en 96-bitars masternyckel som finns i webbläsaren på våra datorer för att hantera allt som är viktigt. När och hur detta blir skarpt återstår att se men dela gärna med dig till övriga läsare om du har koll på det!

Rajan Anandan med ett förflutet hos Google utfrågades på scen om sitt arbete kring att stötta företag i Indien. Kortfattat kan sägas att det är slut med lågprisade lösningar från Indien i takt med att kompetensen och effektiviteten ökar bland företagen i landet. Det satsas friskt på AI vilket ska hjälpa företagen att växa snabbare och bli mer konkurrenskraftiga. Det andades mycket framtidstro i hans tal om indiska startups.

Det talades också en hel del om hållbarhet, hur vi måste förändra sättet som vi använder jordens resurser på och Sean O’Sullivan som en gång grundade företaget MapInfo och lade grunden till hur vi ser dagens vägkartor på våra datorer. Han är dessutom en av grundarna till termen vi idag kallar för “datormoln”.

Sammanfattat så handlar det om att om vi ska kunna klara av en ökande befolkning kommer vi också att behöva “uppfinna” nya versioner av befintliga produkter där dessa idag har alltför stor påverkan på jordens resurser. Via sitt företag SOSV stöttas varje år mellan 100-125 nya startups som arbetar kring just dessa utmaningar.

Från Gregg Pearce (SVP Soho and Sme) fick vi en genomgång av vad AI är och varför det är så viktigt för många mindre företag. Först av allt fick vi veta att AI inte är “Terminator 2” eller robotar som tar över efter människan. AI idag bör användas av små företag för att bli effektivare och kunna växa utan att ge sig in i alltför kostsamma lösningar som i slutändan måste betalas. När företagen växer med hjälp av AI kan de göra detta på ett mer effektivt sätt och då anställa mer personal.

Dubai satsar idag stora summor på att få fler företag att etablera sig i området. I sig inget konstigt med tanke på att ekonomin måste kunna fortsätta att leva om oljan börjar sina. Summan som Dubai ska investera fram till 2033 är hisnande 96 biljoner kronor vilket inte är kaffepengar…

Seena Amidi är son till Saeed Amidi från Iran som är en framgångsrik investerare och grundare till företaget Plug and Play i USA. Företaget har hjälpt hundratals företag genom åren, bland annat PayPal och Dropbox och Seena delade med sig av sina tankar bakom hur de lyckas med sina satsningar.

Enligt honom så tittar de på om företaget har någon med en bakgrund från ett annat land eftersom de då många gånger har fått kämpa lite extra för att komma dit de är idag. Han tycker dessutom att de bästa investerarna är de som skriver ut checkar på 100 miljoner dollar så nu vet ni det!

Att Kina satsar på innovationer och företag är inget nytt och vi fick lyssna till hur man i Haidian District arbetar för att bli en innovationshubb dit företag söker sig för att hitta personal och kunna utvecklas. Tydligen så grundas det här 50 startups inom teknologi varje dag!

Sammanfattning av Expand North Star 2023

Efter en dag full av föreläsningar och intryck så kan man konstatera att AI är här för att stanna men att man bör vara lite kritisk till hur begreppet används och se fördelar och inte bara nackdelar med detta. Framförallt så bör det användas klokt för att hjälpa företag att växa och inte för att ersätta eller konkurrera ut personal.

Att det pågår stora satsningar utomlands på att knyta till sig såväl kompetens som innovativa företag är också uppenbart och en får väl bara hoppas på att även Sverige tänker på detta så att inte bra idéer och kompetens försvinner.

Det har varit en lång och händelserik dag som också bjöd på uppvisning av brasiliansk capoeira och med detta är det nu dags att hoppa in i en välbehövlig dusch och ladda för morgondagen. Detta görs med en lysande bild från hamnen i Dubai – på återseende!

Vill du läsa mer om Expand North Star så klicka dig vidare till hemsidan.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!