Smarta Hem

Närvarosensorn Aqara Presence Sensor FP2 lanserad

Möjliggör flertalet olika automationsmöjligheter i det smarta hemmet

Idag lanserades närvarosensorn Aqara Presence Sensor FP2 på flertalet marknader. Sensorn är revolutionerande på många sätt och gör det smarta hemmet smartare.

Kinesiska företaget Aqara lanserade idag sin nya närvarosensor och mer information om denna. Nya Aqara Presence Sensor FP2 är en närvarosensor som kan trigga olika automatiseringar beroende på var i en specificerad zon något händer och vem som triggar det hela. Ett exempel kan vara att när ett barn sätter sig i soffan så kan teven tändas eller när familjen sätter sig vid ett bord för att äta så tänds belysningen vid bordet. Denna sensor kan täcka in ett rum upp till 40 kvadratmeter vilket sedan kan delas in i 30 olika zoner där varje zon kan trigga olika automationer.

Aqara Presence Sensor FP2 använder millimetervågor (mmWave) för att exakt bestämma var en människa befinner sig i ett rum. Detta i sin tur möjliggör väldigt exakta områden är något ska hända och skillnaden mot en vanlig rörelsesensor är stora vilket ska nämnas. Om närvarosensorn monteras i ett tak så kan den dessutom varna om någon människa faller och blir liggande. Det är möjligt att hålla koll på 5 personer samtidigt vilket innebär en hel del skräddarsydda möjligheter när det gäller just automationer.

Stöd för Apple Home finns också och detta innebär då att det skapas en sensor för varje zon i Hem-appen vilket också möjliggör för kreativa automatiseringar. Sensorn fungerar även med Google Home, Amazon Alexa, Home Assistant med flera. När det gäller Matter så finns detta med i planerna och en OTA-uppdatering väntas när denna kategori inkluderas i standarden. En framtida uppdatering ska också kunna känna igen om en person står, sitter eller ligger ned samt sömnövervakning och andningsfrekvens vilket innebär en mångsidig sensor.

Aqara Presence Sensor FP2 ansluts via Wi-Fi och kräver ström via en USB C-kabel. Det finns också en inbyggd ljussensor i enheten vilken kan användas för automationer, även denna exponeras i Apple Home. Sensorn har ett inbyggt fäste som kan vinklas för bästa upptagningsområde och kapslingsklassen är IPX5.

Rekommenderat pris är 949 kronor och den finns att köpa direkt från återförsäljaren Gröna Hus om ett 1-2 veckor. Mer information Aqara Presence Sensor FP2 finns även på företagets hemsida.

Källa: Pressmeddelande

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!