Recensioner

Nästa generations batteriladdare med ReCyko

Smartare laddning med fokus på miljö, hållbarhet och batteritid

Teknikveckan testar framtidens batteriladdare från GP Batteries. Vi tittar närmare på den nya generationen med miljön i fokus.

I takt med att vi köper på oss fler elektriska produkter i våra hem ökar också ofta användningen av batterier. Det har genom åren funnits många lösningar för detta i form av uppladdningsbara batterier men ofta har dessa varit ineffektiva, laddat batterierna långsamt, haft dålig kapacitet och så småningom hamnat på elektronikåtervinningen. Nu har GP Batteries lanserat en ny produktserie vid namn ReCyko där fokus ligger på kapacitet och miljötänk.

Konceptet med ReCyko garanterar starka och hållbara produkter som ska lämna så lite klimatavtryck som möjligt efter sig. Batterierna skapas enligt uppgift med mer än 10% återvunnet material och hela 94% av batteriet, inklusive förpackning är återvinningsbart. Så, en bra start här då hantering av batterier kan och bör bli bättre, inte minst ur användarperspektiv.

I sitt nya sortiment finns olika varianter av batterier; 1300, 2100 och 2600 mAh beroende på användningsområde. Dessutom presenteras olika batteriladdare under begreppet Fast och Faster, där den senare även har ett praktiskt hölje för dig som är på resande fot eller när du förvarar batterierna hemma. De har även två olika laddstationer för antingen 4 eller 8 batterier är en liten display indikerar status på laddningen. Dessa kan ladda upp både AA och AAA-batterier och om du har behov av att ladda andra batterityper har de även en universalladdare för detta som hanterar AAA, AA, C, D och 9V.

Vi har fått tillsänt oss lite av varje från GP Batteries för att testa och recensera. Under en period har vi testat deras laddare Speed Charger tillsammans med både AA och AAA-batterier samt en laddstation. Styrkan på batterierna vi testat är 2600 mAh för AA och 950 mAh för AAA.

Förpackning & innehåll

GP ReCyko Batteri

Förpackningana är genomgående gröna och visar upp vad som finns inuti. Den gröna färgen bidrar också till den positiva känslan av att laddningsbara batterier är bättre ur ett hållbarhetstänk än vanliga engångsbatterier. Något vi gärna håller med om och enligt förpackningarna framgår också att dessa ger mellan 6-7 gånger mer kraft än vanliga batterier. Laddstationen, Speed Charger Dock, som vi fått laddar åtta batterier åt gången via en USB-kabel som medföljer.

GP ReCyko Batteri

Förpackningen innehåller två stycken batteriladdare, två stycken micro-USB kablar, en laddstation, åtta stycken AA-batterier och manualer. De två batteriladdarna kan användas för laddning om du är på resande fot då de samtidigt förvarar batterierna på ett praktiskt sätt. Slut med batterier som skramlar runt i väskan. De mindre batteriladdarna har även små LED-indikatorer på framsidan som visar status vid uppladdning.

Dessa batteriladdare kan med fördel också placeras i laddstationen som då visar status över hur laddningstiden för varje individuellt batteri fortskrider via en grafisk display. Full laddning tar mellan 2-4 timmar beroende på vilka batteristorlekar som ska laddas samt vilken kapacitet som finns kvar i batteriet sedan föregående användning.

GP ReCyko Batteri

Den inbyggda displayen på laddstationen visar aktuell status under laddning. Individuella LED-indikatorer blinkar grönt långsamt vid laddning och vid ett fast grönt sken är batterierna fulladdade. Skulle det blinka grönt i snabb hastighet är detta ett tecken på att batteriet behöver laddas eller att du råkat stoppa i ett engångsbatteri i laddaren.

Har du bara satt i ett batterifodral visas bara status på ena raden så det är enkelt, tydligt och lätt att se när laddningen är färdig. När batterierna är färdigladdade stängs strömmen av vilket förlänger batteriets livslängd samt spar energi. Extra säkerhetsfunktioner är bland annat temperaturskydd, säkerhetstimer och fulladdningsövervakning. Med andra ord extra trygghet för dig som användare.

GP ReCyko Batteri

Som ni kan se så tar laddstationen, ReCyko Speed Charger Dock, inte upp någon större plats på skrivbordet. Tack vare att batterierna laddas via en vertikal design kan laddstationen stå framme utan att vare sig ta plats eller skämmas för sig.

Efter att ha använt dessa nya batteriladdare samt laddstationen kan jag bara säga att jag upplever dessa som bra produkter. Valfriheten att kunna använda antingen de mindre batteriladdarna som även förvarar batterierna åt dig är riktigt bra. Att du sedan enkelt kan docka dessa i laddstationen är också bra. Du vet var du har dina saker och kan enkelt ta med dig fulladdade batterier om du behöver resa iväg. Att batteriladdarna använder mikro-USB kablar är väl okej men det hade varit lite trevligare med USB-C. Kabeln är i kortaste laget så tänk på hur du vill placera laddarna om du inte har en annan kabel att ersätta med.

De batteriladdare som jag använt tidigare, bland annat från just GP, har varit stora, otympliga och inte speciellt bra om jag ska vara ärlig. Därför känns dessa som en nytändning när det gäller just laddbara batterier. Kapaciteten är bra, de laddar hyfsat snabbt och hanteringen är enkel och praktisk. Att de dessutom har miljön i fokus gillar jag, speciellt med tanke på att många batterier tyvärr hamnar på fel ställe när de gjort sitt. Ett smart sätt att minska sin batteriförbrukning helt enkelt. Laddstationen kan dessutom lätt stå framme utan att skämmas för sig och den grafiska displayen visar status tydligt så slut med gissande över hur mycket kraft det finns kvar i batteriet.

Då det inte följer med en strömenhet är det viktigt att tänka på att du använder en strömenhet som är gjord för snabbladdning. Detta för att laddtiden ska vara så optimal som möjligt. Med andra ord, använd något annat än din gamla mobilladdare som säkert gjort sitt redan.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!