Recensioner

Netgear Orbi – stabilt mesh med smarta funktioner

Få WiFi i varje liten vrå
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Webahallen

Många hem idag har så kallade deadspots dit WiFi-signalen inte riktigt når vilket kan vara otroligt frustrerande. En av flera lösningar idag är att köpa ett så kallat mesh-system där det ofta ingår en router och sen en eller två satelliter som förstärker signalen. Vi har testat Netgears mesh-system Orbi AC2200 RBK23 för att se om vi kunde bli av med den dåliga mottagningen.

Komma igång

Nätverk är något som avskräcker många då det känns krångligt och avancerat men så är inte fallet med Orbi. Användaren kan antingen köra hela installationen via deras egna app eller genom den klassiska vägen att ansluta till routern via en webbläsare. Vi tog den lätta vägen och gick via deras egna app. I appen blir vi guidade genom hela installationen och de visar hur vi ska placera de medföljande satelliterna och på ungefär tio, femton minuter är vi igång och kan surfa.

Funktionalitet

Appen är välutvecklad och genomtänkt och det går bland annat att skapa ett gästnätverk, hålla koll på hur mycket data som förbrukas, se vilka enheter som är uppkopplade mot en viss satellit och det går att skapa en QR-kod som kan skannas av för att få tillgång till ditt nätverk vilket är smidigt om man inte vill lämna ut sitt lösenord. Varje gång en ny enhet ansluts till nätverket får vi även en notis om det på mobilen. Vill vi komma åt mer avancerade inställningar som att sätta ett dedikerat IP på en viss enhet behöver vi använda oss av en webbläsare och konfigurera nätverket den vägen. Om du redan har en router så går Orbi även att koppla ihop med den och använda samtliga satelliter för att förstärka signalen som din befintliga router skickar ut.

Netgear har även ett samarbete med Disney och deras app Circle. I appen kan vi hålla koll på barnens konsumtion av allt som erbjuds på internet. Vi kan direkt från appen sätta tider då de kan surfa, sätta filter så de inte ramlar in på tveksamma sidor, se hur mycket tid de spenderar på internet och mycket mer. Circle är dock inte en kostnadsfri tjänst utan kostar 55 kronor i månaden eller 569 kronor för ett år. Det finns ett gratisalternativ men det är väldigt begränsat.

Kan vi surfa överallt i hemmet?

Testet av Orbi gjordes i en nyproducerad lägenhet på 80 kvadratmeter med tjocka betongväggar nästan överallt. Med vår tidigare router hade vi ingen mottagning alls i rummet längst bort från routern och inte heller på toaletten eller i tvättstugan som omsluts av betongväggar. Med Orbi så fick vi full mottagning i hela lägenheten oavsett var vi befinner oss. Orbi själva skriver att detta paket med tre satelliter ska täcka upp till 375 kvadratmeter så även om du bor större ska du ha mottagning i hela hemmet. Den genomsnittliga hastigheten som vi får via WiFi på en iPhone XS Max efter flertalet tester är mellan 384- 538 Mbps i nedladdningshastighet och mellan 188-576 Mbps i uppladdningshastighet lite beroende på var i lägenheten vi befinner oss. Bredbandsoperatören är Bahnhof och det är på en 1000/1000 fiberlina.

På baksidan av enheterna möts vi av en on/off-knapp, en synk-knapp om du vill para ihop fler satelliter samt två ethernet-portar. Det betyder att varje satellit även ger dig två extra nätverksuttag i rummet de är placerade i vilket är trevligt om du vill ha vissa enheter uppkopplade med kabel istället för WiFi.

Reklam: Köp Orbi hos Webhallen.

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!