Pryl

Ny konsumentköplag ställer större krav på mjukvaruuppdateringar

Saker och ting måste fungera i minst 3 år

Första maj får vi en ny del i konsumentköplagen. Då måste tillverkarna se till så att våra prylar håller sig uppdaterade. I alla fall hjälpligt.

Enligt Ny Teknik som intervjuat Konsumentverket handlar det om att säkerställa att mobiler och annan tekniks grundfunktioner fungerar i minst tre år. Grundläggande funktioner kan vara att ringa och skicka meddelande med en mobiltelefon. Att kunna titta på TV-kanaler på en TV.

Frågan är vad som är grundläggande funktioner

Däremot finns det inga krav på att enskilda appar måste fungera. Huruvida bankid är en kärnfunktion i en telefon lär väl i slutändan vara upp till någon form av rättskonsumentlig instans.

Men frågan är om detta någonsin kommer testas i praktiken. De flesta tillverkare erbjuder garanterade uppdateringar längre än så. De som inte gör det bör ändå klara sig undan då teknikutvecklingen på basfunktioner inte går särdeles snabbt alltid. En telefon går ju fortfarande att använda även om den är full av säkerhetshål för att någon sniken Android-tillverkare slutat uppdatera enheten efter 1,5 år.

 

Samsung Galaxy S22+

Samsung garanterar fem år av säkerhetsuppdateringar på Samsung Galaxy S22-serien. 

 

iPhone 6 Plus

Apple garanterar ingenting men för närvarande stödjer senaste iOS den mer än sju år gamla iPhone 6.

Gäller ej begagnade varor

Lagen medger att uppdateringskravet avtalas bort men då skall det vara tydligt och inte gömmas i några allmänna villkor. Syftet är exempelvis att göra det vid begagnatförsäljning och liknande. När det helt enkelt inte är rimligt att erbjuda allt för lång framtidssäkring.

Större förändringar på (E)G

Samtidigt pågår det en större diskussion med förändringar på flera nivåer inom hela EU. Det handlar bland annat om att kunna reklamera mjukvarutjänster. Längre reklamationsrätt. Borttagandet av bevisbörda för konsumenten samt korrigera förväntningarna av reklamation av levande djur.

Detta är något vi diskuterar i följande poddavsnitt.

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!