Smarta Hem

Ny närvarosensor från Aqara lanseras i Kina i mars månad

Förhoppningsvis får vi se Aqara Human Presence Sensor FP2 i Europa samtidigt

Aqara fortsätter att jobba med att våra hem ska vara smartare. Nu har de en ny närvarosensor på gång som kan hålla koll på upp till 32 olika zoner i hemmet.

Aqara Human Presence Sensor FP2 är namnet på den nya närvarosensorn som presenterats av kinesiska företaget Aqara. Detta är uppföljaren till FP1 som vi dock inte sett till i Europa än men utöver samma funktionalitet så finns här även ett antal förbättringar. I en kommande uppdatering ska det bli möjligt med flera olika detekteringszoner vilket kan vara bra om man vill dela in ett rum beroende på hur man rör sig i detta. Flera zoner innebär också att dessa exponeras som separata zoner i Apple Home.

I appen Aqara Home finns ett antal förinställda layouter för rum som kan anpassas. Aqara Human Presence Sensor FP2 kan användas för att dela in ett rum i hela 32 separata zoner vilket får anses vara imponerande! Detta innebär alltså även 32 olika sensorer som dyker upp i Apple Home, från en enda fysisk sensor.

Närvarosensorn kan detektera om personen i ett rum sitter, står eller ligger ner. I en kommande uppdatering ska sensorn även kunna detektera om någon faller vilket kan öka säkerheten och tryggheten i hemmet. Upp till tre olika personer kan följas samtidigt av sensorn med olika inställningar för varje person. Den använder mmWave (millimetervågor) för att detektera närvaro i rummet.

Till skillnad från de flesta andra produkter från Aqara så använder denna inte Zigbee utan Wi-Fi 2,4 GHz vilket innebär att den kan läggas till i Apple Home utan krav på någon av hubbarna även om appen Aqara Home krävs. Det finns också stöd för Bluetooth 4.2 vilket troligtvis har att göra med en kompatibilitet med Matter när detta finns att tillgå.

Den är kabelansluten och kräver således att det finns ett uttag i närheten. Sensorn ska kunna täcka upp en yta upp till 40 kvadratmeter. Utöver närvarosensorn finns även en inbyggd ljussensor som exponeras i Apple Home. Sensorn har ett inbyggt väggfäste som gör att den kan vinklas eller ställas på en möbel. Enheten har också en inbyggd LED för status som troligtvis kan stängas av. Kapslingsklassen är IPX5 och arbetstemperaturen ligger mellan -10 °C till +40 °C.

Aqara Human Presence Sensor FP2 väntas lanseras i Kina i mars månad och förhoppningsvis får vi även en internationell lansering samtidigt. Rekommenderat pris i Kina ligger på ungefär 123 euro och 82 euro som introduktionserbjudande.

För dig som fixar kinesiska finns lite mer information på hemsidan.

Den här sensorn verkar ytterst intressant så frågan är – blir det ett köp och hur ska du i så fall använda den?

 

Källa: HomeKit News

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!