Övrigt

Nya iPad Pro 9,7 tum med upp till 256GB lagring

Precis som väntat lanserade Apple en ny 9,7-tums-iPad som uppföljare till befintliga iPad Air 2 eller som komplement till iPad Pro på 12,9 tum, beroende på hur man ser det.

Precis som befintliga, stora iPad Pro får den nya mindre modellen stöd för Apple Pencil, och med den nya magnetanslutningen på ena långsidan kommer det likt 12,9-tumsmodellen gå att ansluta Smart Keyboard (verkar dock fortfarande inte finnas med svensk layout).

Processorchippet, A9X med M9-hjälpprocessorn, är densamma som i stora Pro-modellen och båda dessa Pro-modeller kan nu köpas med 256GB lagringsutrymme, vilket många länge suktat efter.

Ny skärmteknik och mindre reflektioner

Förutom Night Shift, en mjukvarufunktion i nya iOS 9.3 som sänker de blåa tonerna i skärmen allt eftersom du närmar dig läggdags, har nya iPad Pro 9,7″ en teknik som Apple kallar för “True Tone Display”. Tack vare en ny fyrkanalig ljussensor ska skärmens styrka och färgtemperatur anpassas automatiskt till den belysning som finns i din omgivning. Det ska enligt Apple ge en behagligare läsupplevelse, “nästa som att läsa på ett fysiskt papper”.

Screen Shot 2016-03-21 at 19.23.03

25% starkare skärmbelysning 

Förutom True Tone-skärm ska styrkan på skärmen vara 25% starkare än den i iPad Air 2 med  40% mindre reflektioner. Överraskande nog har den också en panel med upp till 25% större färgrymd jämfört med någon annan iPad-modell, inklusive den större iPad Pro-modellen.

Pixelmässigt rör det sig fortfarande om 2048x 1536 pixlar, vilket är nog så högupplöst för en skärm som är under 10 tum.

Likt den större Pro-modellen har även denna fyra högtalare för stereo-ljud oavsett om du håller den i porträtt eller landskapsläge.

Kameror och LTE-stödet betydligt bättre än hos storebror

Intressant nog har Apple valt att inkludera betydligt bättre kameror i lilla iPad Pro än de som finns i den större 12,9-tumsmodellen. På framsidan får du i den mindre modellen 5MP och baksidan en sensor på 12MP. Detta kan jämföras med 1,2MP respektive 8MP i den större iPad Pro-modellen. Den stora nackdelen här är dock att kameran på baksidan sticker ut likt kameran i iPhone 6s. Hur irriterande det blir att ha denna nya iPad Pro på ett bord återstår att se.

En stor skillnad mellan lilla och stora iPad Pro hittar vi också i LTE/4G-stödet; även här trumfar denna nya, mindre modell med stöd för “LTE Advanced” som ger teoretiska maxhastigheter på upp till 300mbit/s, medan den större iPad Pro-modellen toppar på 150mbit/s.

Screen Shot 2016-03-21 at 19.01.00

Pris och tillgänglighet

Instegspriset för iPad Pro 9,7 tum (endast WiFi) är på 599 dollar, och då får du 32GB lagringsutrymme. För 128GB får du pynta motsvarande 749 dollar, och det nya alternativet – 256GB – kostar 899 dollar. Vill du ha versionen med både WiFi och LTE/4G får du betala minst 649 dollar.

Precis som för nya iPhone SE kommer det går att förhandsboka denna nya iPad-modell 24 mars, med de första leveranserna 31 mars. Och precis som för iPhone SE gäller denna första lanseringsvåg inte oss svenskar.

Vid sidan av iPad Pro-modellerna kommer iPad mini finnas kvar samt även iPad Air 2 med nytt sänkt pris.

Läs mer om iPad Pro på Apples webbsida

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!