Övrigt

Sanningen om Google, Gmail och integriteten

Både hos Aftonbladet och DN kan vi idag läsa att “Användare av Gmail kan inte räkna med att deras mejl är privata.” Notiserna baseras i sin tur på en längre artikel hos The Guardian som handlar om ett svar från Google till en  federal domstol i USA angående en grupptalan mot företaget.

Allting baserar sig på en enda passage i Googles inlaga, översatt av oss:

På samma sätt som en sändare av ett brev som skickas till en affärskollega inte kan bli överraskad av att kollegans assistent öppnar brevet, kan heller inte personer som använder webbaserad e-post idag överraskas om deras e-postmeddelanden behandlas av mottagarens e-postleverantör. Verkligen, “en person kan ej ha någon legitim förväntning på sekretess/integritet när det gäller information som denne frivilligt lämnar ut till tredjepart”.

Men sedan börjar missförstånden. Det handlar nämligen inte alls om Googles användare utan om motsatsen, de som inte är Gmail-användare – “The Non-Gmail Plaintiffs”.

Tredjeparts-doktrin

Vidare är resonemanget ovan direkt baserat på ett mål i amerikanska högsta domstolen från 1979 där man kom fram till den så kallade tredjeparts-doktrin; att om du blandar in en tredje part så försvinner dina lagliga rättigheter att skydda din integritet. Detta är i sig något som är omdiskuterat och här i Sverige delar inte rättsamhället den åsikten, tvärt om – brevsekretessen är helig.

Grupptalan mot Google utgick från att företaget öppnar folks mail, läser igenom dem och använder informationen lite som de vill. Och om vi bara stannade med ovan information skulle det verkar som att Googles egna användare var säkra medan de som skickade mail till användare med Gmail inte hade några rättigheter i enlighet med tredjeparts-doktrin.

Ingen människa inblandad

Men inte heller så är fallet – det handlar om automatisk hantering av mailen. Google har sedan Gmails lansering automatiskt sökt igenom innehållet  för att kunna rikta relevanta annonser till Gmail-användaren. Argumentationen ovan gäller alltså den automatiska genomsökningen som Google menar är en del av den normala hanteringen som e-postservrar gör. Andra saker som görs är att sålla bort spam, phisingförsök men också integrerar information med andra Google-tjänster så som till exempel Google Now.

Eller för att citera Google direkt, från samma inlaga, men några rader nedanför den uppmärksammande passagen:

Non-Gmail users who send emails to Gmail recipients must expect that their emails will be subjected to Google’s normal processes as the [email] provider for their intended recipients.

Men som The Verge mycket riktigt påpekar – tredjeparts-doktrinen ger inget skydd för vad företag faktiskt gör med våra mail. I Googles fall har man dock en tydlig integritetspolicy där det står klart och tydligt vad man gör och inte gör.

The Guardians artikel har uppdaterats med information om att uttalandet inte gäller Gmail-användare, men i övrigt kvarstår  missförstånden. DN och Aftonbladet har emellertid inte korrigerat något av informationen.

Den personliga integriteten är något av det viktigaste vi har och det är kritiskt att små och stora företag vet att de har ögonen på sig. Men ingen tjänar på att det ropas varg för då vet vi alla hur det slutar.

Hela Googles inlaga till rätten finns att läsa i sin helhet.

Foto: Flickr (CC)

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!