Vi bor i en del av världen där mörkret omger oss lite mer än vad vi kanske önskar. Därför är vi måna om att ha belysning runt om i våra hem, både funktionell och stämningsfull sådan.
Smart belysning är något av det första som användarna tar sig an när det gäller att ta de första staplande stegen mot ett smartare hem. Detta är inte så konstigt eftersom det i Sverige hägrar mörka årstider lite längre än vad vi vill ha och därför ser vi också till att ha belysning i hemmet som inte bara lyser upp men som också höjer stämningen lite när mörkret lagt sig utanför fönsterna. Att skapa stämning med smart belysning är förhållandevis enkelt och något som oftast innebär att ändra vilken färg som ska visas varpå rummets karaktär också skiftar.
Men det finns även smart belysning som tar det steget längre och kombinerar olika ljuskällor i en och samma armatur. En av dessa är den relativt nylanserade takarmaturen Philips Hue Datura som har två individuella och kontrollerbara ljuskällor vilket ger en mängd olika möjligheter när det gäller att skapa lite mysig stämning i hemmet. Vi har nu testat denna ett tag och delar med oss av våra erfarenheter.
Vi tar en titt på takarmaturen Philips Hue Datura
Philips Hue Datura finns i två storlekar, 38,4 samt 57,4 centimeter och vi fick tillsänt oss den större varianten från Signify för test. Kartongen är sparsmakad men ger en hint om vad man som användare kan förvänta sig av innehållet.
I kartongen finns själva ljuskällan samt lite dokumentation – that’s it. När undertecknad tidigare köpt bland annat Philips Hue Being som har ett lägre pris än Datura så har det medföljt en förprogrammerad fjärrkontroll men detta finns alltså inte med i kartongen. Antingen antar de att alla redan har någon form av fjärrkontroll för styrning hemma eller att det sköts via en röstassistent eller någon form av automatisering. Givetvis går det att köpa till en fjärrkontroll om man vill men det innebär också en högre kostnad…
Diametern på denna Philips Hue Datura är 57,4 centimeter och det är en stilren armatur vi har framför oss. En vit kant och en fristad undersida så med andra ord en riktigt stilren design som enkelt lär passa in i de flesta skandinaviska hem utan problem.
Undersidan av takarmaturen är en metallplatta som är den som fästs i taket. Här finns en fördjupning i de fall det finns någon form av befintlig hållare eller lamputtag i taket men det som saknas är en liten fördjupning i de fall man drar strömmen från annan plats än just där lampan hängs upp vilket vi återkommer till.
Från sidan så ser vi ett snäppfäste till höger som håller den större delen på plats när bottenplattan är monterad i taket. Höjden är 6,3 centimeter och då den har dubbla ljuskällor så är det på ovansidan som den ena sprider sitt ljus.
Bottenplattan kan tas av enkelt inför monteringen av takarmaturen och blottlägger då själva elektroniken och anslutningen i lampan. Själva bottenplattan har uttag för två stycken skruvar som används för att fästa denna i taket.
Montering av Philips Hue Datura i taket
Att montera Philips Hue Datura är en barnlek och kräver inte mycket insats av användaren. Två skruvar fäster bottenplattan i taket där själva huvudenheten sedan snäpps på plats. Det som är lite synd här är att det inte finns någon fördjupning i bottenplattan i de fall man drar in strömkabeln från annan plats – detta gör att antingen så “gräver” man ett litet hål i taket eller så låter man bottenplattan klämma fast kabeln försiktigt mot taket som i detta fall.
För att inte behöva vara en jonglör så finns det två karbinhakar som fästs i de två dedikerade öglorna i bottenplattan. Då hängs själva ljuskällan undertill medan anslutningen av kablage sker vilket således förhindrar att denna dimper ner i golvet så en smart detalj.
Att ansluta strömmen till takarmaturen är inga konstigheter och görs enkelt. Själva anslutningen döljs sedan genom att ett plastlock trycks fast vilket säkerställer att kablarna inte ligger fria i lampan.
Allt avslutas genom att ljuskällan snäpps på plats i bottenplattan och här gäller det att se till att inga kablar eller annat sticker ut vilket i så fall medför att det inte går att snäppa det hela på plats. Så ta en dubbelkoll och säkerställ att inget kommer i kläm innan själva monteringen slutförs.
Installation av Philips Hue Datura i appen
När Philips Hue Datura monterats upp är det dags att lägga till ljuskällan i Hue-appen. Detta är, som med alla andra ljuskällor från Hue en enkel sak. Gå till Inställningar i appen, välj belysning och klicka på +-tecknet uppe i högra hörnet. Ljuskällan kan läggas till antingen med serienummer eller genom en sökning och oftast fungerar en sökning utan problem.
Eftersom denna ljuskälla egentligen består av två stycken så är det också två ljuskällor som hittas efter sökningen. Som vanligt går det att ändra namn och välja vilken typ av belysning det rör sig om, i detta fall för den nedåtriktade ljuskällan.
Därefter görs samma val fast för den ljuskälla som riktas mot taket. Avslutningsvis väljs vilket rum belysningen finns i så att det går att kontrollera och styra belysningen på optimalt sätt i hemmet.
När allt är klart ges besked om detta i appen. Därefter går det att välja ljusinställningar i appen för både “top” och “bottom” vilket blir högst individuellt – i detta fall ska Datura ersätta en taklampa i dotterns rum.
I rummet går det sedan att styra de båda ljuskällorna precis som vilka andra Hue-prylar som helst. Det är fullt möjligt att bara tända den ena om man vill detta för stunden, det är ju trots allt inte alltid man vill ha lite stämningsbelysning i taket om dagarna. Färger väljs enkelt genom att dra ikonen till önskad plats i paletten. Samma om man väljer bland olika vita nyanser. En del effekter finns också att tillgå för de som vill ha lite mer levande belysning i rummet.
Philips Hue Datura levererar en trevlig och stämningsfull belysning
Tidigare hade dottern en vanlig mindre taklampa med en E27 från Philips Hue som visserligen kunde ge lite olika färger om hon kände för detta. Men i takt med att hon blir äldre och influeras lite mer av undertecknads prylgalenskap så ser hon också fler möjligheter med de smarta prylarna i vårt hem. Således blev det perfekt med en Datura i taket i hennes rum eftersom hon nu kan experimentera lite mer med belysningen.
Att ändra färger är busenkelt och stort plus för att färgerna är klara och inte på något sätt dassiga. Taklampan lyser upp bra på full effekt och även i ett dimmat tillstånd så levereras en behaglig belysning. Här har vi sett en mer kallvit ton riktad mot taket vilket gör att den nedåtriktade färgen framträder tydligt.
Att gå “bananas” med färgerna är så klart svårt att undvika och att hitta en kombination som ger en mysig och stämningsfull belysning i rummet blir lite av en lärandeprocess. Inte alla färgkombinationer ger en kraftfull effekt men som här där en skarp blå kombineras med en uppåtriktad ceriserosa nyans blir såklart läcker i ett mörkt rum.
Vill man bara lysa upp rummet med en vit färg så går detta givetvis också bra (bara för att det går att ha färg så måste man inte ha det). Men, visst blir det lite läckrare med en blå ton som ger lite av hitech-känsla (det är sedan gammalt att blått ljus i ett hem visar på teknikintresse), eller hur?
Full blå nyans uppåt och släckt nedåt skapar en spännande belysningseffekt i rummet. Nu är denna placerad i sovrummet men Datura skulle fungera precis lika bra i ett vardagsrum, kök eller i barnrum där färgerna kommer till sin nytta. Svag stämningsbelysning för den mörkrädde eller lite partyfärger i köket när gästerna är på besök – här är det bara din fantasi som sätter gränserna.
Även i Apple Home visas Philips Hue Datura som två olika ljuskällor och kan därmed inkluderas i automatiseringar. Plus också för att denna ljuskälla stöder adaptiv belysning för de som använder den funktionen om dagarna i Apple Home.