El-fordon

Planen för fossilfritt Stockhom flyttas tillbaka 10 år

Framtiden kommer kanske tidigare än väntat

Det Grönblåa styret – Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna samt Miljöpartiet vill nu flytta deadlinen för fossilfritt i Stockholms innerstad från 2040 till 2030.

De uttrycker att de ska ligga i framkant och att alla transporter och resor ska vara helt fossilfria innan 2030. Trängselskatt för fossilbilar har gett resultat och nu vill de ta ännu ett krafttag i frågan. Genom att transporer och resor i innerstaden ska bli helt fossilfria samtidigt som att elbilar befrias från trängselskatten. Hybridbilar som har möjlighet att aktivt välja eller genom geofencing att köra på enbart el behandlas på samma sätt.

Det tidigare målet var 2040 och tillsammans med Parisavtalet sänka temperaturen 1,5 grader globalt. Utvecklingen har gått fort då fler och fler företag väljer att sköta sina transporter med elbilar och att byta till en elbil har blivit betydligt enklare när tillverkarna ger fler alternativ och laddplatserna blir flera – men inte tillräckligt fort.

Ellevio, Scania och Volkswagen slog sig samman för att se till att ett fungerande laddnätverk blir tillgängligt i Stockholm och nu är målet att 50% av alla garage ska vara utrustade med laddplatser inom tre år och alla stadens parkeringsplatsen till 2030.

Via: Svenska Dagbladet.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!