Recensioner

Platta hörlurar utan platt ljud

Denon PerL Pro imponerar

För många människor börjar resan mot arbetet och skolan om dagarna med ett par hörlurar. Det blir antingen musik att vakna till eller podd som får tiden att gå.

Oavsett vilket så är det svårt att klara sig utan hörlurarna när man sitter där på tåget, bussen eller trampar fram på cykeln. Just när det gäller hörlurar så finns det idag en uppsjö av modeller att välja på i princip alla möjliga prisklasser. Allt från någon hundralapp till flera tusen kronor och hur mycket pengar man lägger på sina hörlurar är högst individuellt. För en del räcker det med billigare varianter medan det för andra så ska hörlurarna både låta bra och sitta skönt i öronen. Det är inte heller fel om de tar bort bakgrundsljudet så att man kan fokusera mer på det man vill lyssna på och här visar det sig att de nya hörlurarna från Denon gör ett sjukt bra jobb!

Vi har fått testa den senaste toppmodellen av True Wireless-hörlurarna Denon PerL Pro och är stormförtjusta trots den något udda formgivningen.

Det här är hörlurarna Denon PerL Pro

Det första som slår en när man ser hörlurarna Denon PerL Pro är att de verkar vara stora. Enormt stora. Som en tallrik. Nästan i varje fall och där många andra tillverkare försöker göra hörlurarna i ett mindre format för att inte sticka ut allt för mycket så har Denon gått precis motsatt håll med sina nya hörlurar. Förpackningen är hyfsat diskret men hintar ändå om att dessa är framtagna i ett samarbete med Masimo som är ett medicinteknologiskt företag med många strängar på sin lyra.

I förpackningen hittar vi utöver hörlurarna med tillhörande laddfodral ett antal olika kuddar beroende på örats storlek. Även en extra anpassning av hörlurarna finns med så att de ska sitta så skönt som möjligt. Laddfodralet laddas via den medföljande USB-A till USB-C kabeln som inte är av det längre slaget.

När laddfodralet öppnas så syns de två cirklarna som är den yttre delen av Denon PerL Pro. Pro-modellen som vi fått testa har en silverfärgad ring runt som vilket skiljer den åt från den enklare modellen utan “Pro” i namnet.

Efter att ha plockat upp hörlurarna från fodralet så får man direkt känslan av att detta ser ut att vara en lite klumpig konstruktion. Ska man verkligen trycka in allt det där i öronen och hur skönt kan det vara? Kanske är det första intrycket inte vad man väntar sig av ett par hörlurar idag då de flesta andra tillverkare verkar följa en och samma mall när det gäller formgivningen.

Laddfodralet är inte det minsta som undertecknad råkat ut för men då formen på hörlurarna är som de är så krävs ett litet större fodral. Svart plast med en diskret logotyp upptill och framtill finns en liten LED som lyser upp vid laddning av fodralet.

Själva hörlurarna har som sagt var en form som avviker från vad vi är vana vid att se. Den yttre delen är stor, rund och har Denon-logotypen tryckt mitt på. Den silverfärgade kanten runt om ger ett litet exklusivare intryck vilket ju är skönt med tanke på att dessa hörlurar trots allt kostar en bit över fyratusen kronor.

Beroende på örats form så gäller det som vanligt att testa sig fram till man hittar rätt kudde för öronen och eventuellt behövs även den större gummiringen också bytas. Innan hörlurarna testats så brottas vi med tanken på om man kommer att se ut som Frankensteins monster när man pluggar in dessa i öronen vilket nog inte är önskvärt.

Trots att hörlurarna ser stora ut så väger de väldigt lite vilket ju är positivt med tanke på att ett par inear-hörlurar gärna inte ska märkas av när man lyssnar på dessa.

Installation av Denon PerL Pro

Hörlurarna Denon PerL Pro installeras via den dedikerade appen som visar sig vara ganska enkel att hantera. Efter att ha skapat ett konto är det dags att lägga till hörlurarna vilket går snabbt och enkelt.

Efter att ha installerat hörlurarna möts man av en översikt med ett par val upptill. Just översikten är tom till en början eftersom ingen profil installerats än. En equalizer ger möjlighet till lite mer personlig anpassning av ljudet vilket alltid uppskattas då det gärna får vara lite mer bas i musiken som det lyssnas på. Hörlurarna har en batteritid på 8 timmar och ytterligare 24 timmar via laddfodralet vilket får anses vara fullt godkänt.

Åter till det här med Masimo då eftersom hörlurarna använder teknik från detta företag. Det är tekniken Masimo Adaptive Acoustic Technology (AAT) som används för att skapa en unik hörselprofil (eller flera faktiskt). Eftersom det är ljud som ska anpassas så ta ett par minuter extra till att hitta en lugn och tyst plats för detta.

Först gäller det att se till att hörlurarna sitter bra och tätt i öronen. Vid första testet så visade det sig att hörlurarna inte satt tätt så det blev till att trycka in dessa på plats igen och vrida till lite varpå det gick bra. Efter en snabb mätning av hörseln så är det dags för den riktiga mätningen så fortsätt att sitta lugnt och stilla.

En något suddig cirkel dyker upp med lite förklarande text vilket hjälper en att förstå vad som händer. Profilen börjar anta en viss form med lite avvikelser i kanterna vilket är helt korrekt då undertecknad har lite problem med hörseln sedan ett antal hjärnskakningar i ung ålder.

När mätningen är klar så bearbetas det hela för att sedan sparas ner som just din unika hörselprofil. Därefter är det dags att testlyssna för att se (eller rättare sagt höra) skillnaden. Jodå, vilken skillnad det är i ljudet som spelas upp – det som låter som vanligt är i själva verket helt platt och livlöst jämfört med när profilen kopplas på. Vilket lyft alltså!!!

När profilen är sparad är det lätt att avaktivera denna om det skulle behövas (varför undrar vän av ordning). Det går också att ställa in fördjupningsläget vilket ökar eller sänker basförstärkningen – det som helt enkelt passar bäst för dig. Här syns den platta ljudbilden i mitten och den som levereras via hörselprofilen till höger. Grafiskt i all ära men faktum är att det är så pass stor skillnad i upplevelsen att detta får anses vara ett vinnande koncept från Denon och Masimo.

Utöver fördjupningsnivån med förstärkning av basläget så finns det också ett socialt läge som släpper igenom en del av ljudet runtomkring lyssnaren. Vill man ha en utökad ljudbild med omslutande ljud så finns detta givetvis också i hörlurarna.

Det finns en del olika inställningsmöjligheter för hörlurarna via appen. Inte minst så går det att programmera in hur användaren vill att de tillgängliga touchknapparna på sidorna av hörlurarna ska göra. Ett plus att detta går att skräddarsy istället för att man ska ta vad som serveras. Faktum är att just storleken på hörlurarna gör hanteringen till en enkel match, inte som på vissa hörlurar där man måste träffa rätt på millimetern för att något ska hända.

Just appen gör vad den ska och har de inställningsmöjligheter som förväntas av ett par moderna hörlurar. Primärt så är det ju själva hörselprofilen som är den stora grejen med dessa hörlurar och hela denna process är smidig och på inga sätt krånglig så länge du hittat rätt passform till hörlurarna.

Användning av Denon PerL Pro i vardagen

Till vardags så lyssnas det på en hel del musik och ljudböcker via hörlurar, både på väg till och under arbetet samt när det ska till lite motion så att kroppen vaknar till liv. Många gånger har undertecknad upplevt problem med att hörlurar faller ut eller att brusreduceringen inte riktigt levererar. Därför var det intressant att testa Denon PerL Pro som visade sig vara en riktig fullträff.

Först av allt så sitter hörlurarna sjukt bra i öronen trots att denne var lite skeptisk till en början. När man väl vant sig och vrider in dessa på plats så trillar de inte ut i första taget. Visst ser de lite stora ut där de sitter i öronen men det är det lätt värt med tanke på vad de levererar rent ljudmässigt.

Ljudet från Denon PerL Pro och den unika hörselprofilen från Masimo ger ett fylligt intryck med klart ljud och bra bas (givetvis beroende på vad man ställt in). Skillnaden mellan att lyssna med en aktiv hörselprofil och utan är gigantisk och ljudet lyfts till nya höjder med en personlig anpassad ljudbil – det ska erkännas. Inga andra hörlurar som testats av undertecknad genom åren har kunnat leverera en så här bra ljudbild!

Under testets gång så har det varit allt från skönsjungande damer i Abba till growlande gubbar i In Flames och mörbultande toner från Meshuggah till gamla klassiker från såväl Madonna som The Corrs bara för att få en bredd i musiken. Normalt sätt så konsumeras det i princip alltid tung hårdrock när denne ska koppla av men vid test får vi ta in lite andra toner också. Även ljudböcker levererar ett klart och tydligt tal och brusreduceringen som är guld värd på tåget levererar och stänger ute det mesta runtomkring.

Att designen på hörlurarna skiljer sig åt gentemot de flesta andra visar sig inte störa alls utan det är en vanesak. Tvärtom så upplevs dessa som praktiska med sin storlek där hantering av touchknapparna är betydligt enklare i vardagen. Batteritiden är även denna bra och ett plus är att laddfodralet har stöd för trådlös laddning vilket är praktiskt.

Att under ett test överraskas så här hör verkligen inte till vardagen men Denon PerL Pro levererar på så många sätt att de bara kan anses vara en bra investering för den som uppskattar en bra ljudbild och hög kvalitet på det som öronen utsätts för. Idag är det ganska vanligt att många företag samarbetar över gränserna för att sticka ut och i fallet Denon och Masimo så är detta ett ytterst lyckat sådant!

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!