Smarta Hem

Projektet CHIP är heter numera Matter

I samma veva byter även Zigbee Alliance namn

Matter är det ni ska lägga på minnet nu då det är framtiden för våra smarta hem. Åtminstone i form av en standard som företagen kan samarbeta kring.

Det var i slutet av 2019 som de stora jättarna Apple, Google och Amazon presenterade projektet CHIP (Connected Home over IP) i samarbete med Zigbee Alliance. Idag meddelades det att standarden kommer att gå under namnet “Matter” och ha en egen logotyp som indikerar kompatibiliteten för produkterna som kommer att stödja denna standard.

De första produkterna med stöd för Matter beräknas nå marknaden i slutet av 2021. För att få produkten certifierad behöver denna anpassas efter den nya royaltyfria standarden som gör den kompatibel med Amazon Alexa Smart Home, Apple HomeKit och Google Weave. I första skedet kommer produkter för belysning, videodörrklockor, dörrlås, smarta högtalare, solskydd, termostater, sensorer och tv-apparater att kunna certifieras.

Matter kommer att köras över följande protokoll; Ethernet Wi-Fi, Thread och Bluetooth Low Energy.

Matter Smart Lighting

Built with Matter

Ny logotyp presenterad

Logotypen för Matter består av tre inåtriktade pilar och produkter med denna logotyp kommer att fungera sömlöst med varandra.

Mer än 180 företag är med

Redan nu har mer än 180 olika företag anslutit sig till samarbetet så sannolikheten för bred kompatibilitet framöver är stor. Bland de många företagen finner vi bland annat Amazon, Assa Abloy, Eve Systems, Google, Huawei, Infineon Technologies, Leedarson, Ikea, Legrand, Nanoleaf, Nordic Semiconductor, NXP Semiconductors, Schlage, Schneider Electric, Signify, Silicon Labs, SmartThings, Somfy, Texas Instruments och Tuya Smart

Connectivity Standards Alliance

Connectivity Standards Alliance

Som om inte detta räcker som nyhet för dagen så framkommer det också att Zigbee Alliance numera har bytt namn till Connectivity Standards Alliance för att bättre reflektera verksamheten och de gemensamma satsningarna.

Vill du läsa mer om Matter kan du göra det på deras officiella hemsida.

Vad tror ni om detta? Är det framtiden som är på gång inom IoT nu?

Källa: Connectivity Standards Alliance

Vi finns på Patreon!

Vi ser att du har en AdBlocker på! Vår dröm är att kunna erbjuda er det senaste inom konsumentteknik utan att behöva fläska på med annonser. Vill du hjälpa oss att göra det till verklighet?

Stöd oss via Patreon!

Kommentarer