Övrigt

Regeringen vill införa pant för mobiltelefoner

Fulla kassar av burkar, PET-flaskor och mobiltelefoner

Det är bara en liten del av dagens mobiltelefoner som kommer in till återvinning. Många sparar dem på hög hemma i byrålådan och många kastas på felaktigt sätt. Nu vill regeringen se till att vi återvinner våra mobiler rätt och vill införa pant på dessa samt annan mindre teknisk utrustning.

“Vi måste se till så att de här materialen kommer tillbaka in i kretsloppet och att vi kan ha en ansvarsfull konsumtion och den ska inte baseras på att vi måste bryta mer och mer mineraler och sällsynta jordartsmetaller ur jordskorpan”, säger miljöminister Isabella Lövin (MP) till TV4

Det finns värdefulla metaller i kretskort och miljöfarliga ämnen i batterier så att de kommer till användning igen och kan brytas ner på rätt sätt är i allas intresse. Regeringen ska nu utreda hur ett pantsystem för teknik kan komma att se ut och redovisa resultatet senaste den 1 april 2021.

”Det här är ett system som ska vara enkelt för konsumenterna och ha så skarpa styrmedel så att man faktiskt lämnar in när man är färdig med en mobiltelefon eller en läsplatta”, säger Isabella Lövin.

Källa: Dagens industri

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!