Smarta Hem

Ringklockor med kameror – detta gäller för villor & lägenheter

En hel del att tänka på
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för Webhallen

Uppkopplade ringklockor med kameror är allt mer populära men med det kommer frågor om vad de egentligen får filma och vilka regler som gäller där hemma i trappuppgången.

Att använda en uppkopplad ringklocka med kamera och tvåvägskommunikation kan vara väldigt smidigt om det ringer på och du inte är hemma. Bara be budet att lämna paketet utanför tills du kommer hem eller, om du har ett elektroniskt lås, öppna över distans. På samma sätt kan du se om du har lust att öppna om du faktiskt är hemma om exempelvis en försäljare, religiöst samfund eller den där speciella grannen ringer på.

Många tillverkare av uppkopplade ringklockor så som exempelvis Ring och Google Nest har också traditionella övervakningskameror, även de uppkopplade, som går att kombinera med ringklockorna i olika scenarier eller att de agerar självständigt.

I alla dessa exempel gäller det att tänka på vad de spelar in och även hur länge.

Ring Floodlight Cam

Villa eller radhus med egen tomt

Det här kan vara svårt eller väldigt lätt. Här äger du din egen dörr och många tomter är avskärmade utåt för det är nämligen så att du aldrig under någon omständighet får filma grannens tomt eller en plats dit allmänheten har tillgång till så som vägen utanför ditt hus eller en park.

Vissa av de nyaste kamerorna från Ring har en möjlighet att skärma av vad de filmar virtuellt men det har aldrig testats i någon form av instans om det är tillräckligt.

Så bör du göra

Sätter du upp rena övervakningskameror se till att vinkla dem på ett sätt så de endast filmar din tomt. Tänk på att de flesta är rätt vidvinkliga så kopplar upp dem och se vad de ser innan du sätter upp dem.

En ringklocka måste så klart monteras vid dörren och har du inte möjlighet att skärma av den se till att all inspelning är avstängd och att den endast aktiveras när någon ringer på. Aktivera heller aldrig möjligheten att gå in och titta manuellt. På sätt finns det inget inspelat material förutom 30 sekunder när någon ringer på.

Du får naturligtvis inte heller sprida någon form av inspelning på en annan identifierbar människa utan dennes tillåtelse. Gör du det riskerar du få reda på vad GDPR-brott betyder i verkligheten.

Ring Doorbell

Bostadsrätt eller hyreslägenhet

När det kommer till trappuppgångar har allmänheten inte direkt tillgång men du får aldrig hamna i ett läge där du riskerar att filma in i din grannes lägenhet. Datainspektionen meddelar i dessa fallen att de ser kamerorna på samma sätt som titthålen i din dörr. Det betyder att du absolut inte får spela in löpande utan endast när någon ringer på och då får inspelningen vara runt 30 sekunder. Du får inte heller sätta upp en kamera som är så vidvinklig att den tar med stora delar av trapphuset trots att någon står framför den.

Sedan kommer det faktum att du inte äger vare sig väggen, dörrkarmen eller dörren själv oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt. Därför bör du fråga om lov att montera upp en ny ringklocka oavsett om den är uppkopplad eller ej om det inte finns en redan.

Så bör du göra

Börja med att fråga styrelsen eller hyresvärden om du får sätta upp en ny ringklocka vid din dörr. Om det blir trubbel argumentera att det blir högre säkerhet för alla om en ringklocka spelar in om någon ringer på och hänvisa till exempel till att kriminella element lurar åldringar att de är från hemtjänsten och liknande.

Väl på plats måste du konfigurera din kamera så den inte spelar in efter rörelse och inte heller skickar notiser till dig som frestar dig att gå in och se vad som händer i trappuppgången. Den får inte heller spela in mer än 30 sekunder när någon ringer på.

Källor?

Dessvärre finns det inte längre någon aktuell skriftlig information på Datainspektionens webbsida längre utan ovanstående tolkning av lagar har vi fått genom att ringa och fråga experter på just Datainspektionen.

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!