Att koka ris anses av vissa vara en hel vetenskap. Vissa gör det i en vanlig kastrull, medan andra insisterar på att använda en riskokare för att resultatet blir så mycket bättre. Men är det verkligen så?
En smart lösning för tillbehören
När vi har packat upp Xiaomi Smart Multifunctional Rice Cooker så hittar vi utöver själva riskokaren en risslev, soppslev, rismått och ångbehållare. När den väl har hamnat på bänken och ska kopplas in så noterar vi att uttaget där vi petar in elsladden sitter på sidan av maskinen vilket vi inte tycker var speciellt genomtänkt. Det betyder att vi antingen måste ha den in mot högra sidan av köket eller leva med en elsladd som sticker ut från sidan av maskinen.
Vi noterade även att plasten går lite mot det nikotingula hållet och visst riskokare brukar väl inte vinna några designpriser men de kunde väl gjort den sådär härligt Xiaomi-vit istället för att osa inrökt hyresrätt från 70-talet?
Den kommer med en “display” med stora knappar där vi enkelt kan växla mellan olika tillagningsmetoder, vi kan dock inte riktigt kalla det för display då det mer påminner om något som sitter på miniräknare. Displayens jobb är dock inte speciellt avancerat då den mer eller mindre bara visar antal minuter som återstår av tillagningen. Eftersom det är Xiaomi vi pratar om så går allt detta även att se i deras app och den går även att styra där. Kastrullen i riskokaren har en non stick beläggning och kan enkelt tas bort från riskokaren för att göras rent.
Matlagningsfunktioner
Riskokaren har åtta olika funktioner som inkluderar ris, brunt ris, congee, soppa, ångning, återvärmning och håll varmt. Riset blir väldigt gott, precis som på en asiatisk restaurang och riset är fluffigt och härligt. Nackdelen är att det tar ganska lång tid att koka ris – en hel timme. Efter att riset är färdigt så hålls det varmt i 4 timmar som standard men det går att ändra upp till hela 12 timmar. Med en effekt på 710 watt värms riskokaren upp snabbt, vilket bidrar till att riset tillagas jämnt. Dock är det viktigt att notera att den kan ånga en del under matlagningen, så det är kanske inte bäst att placera den under ett köksskåp.
Soppläget känns lite meningslöst då du inte kan använda en stavmixer i behållaren eftersom den har en nonstick-beläggning. Vi har dessutom aldrig upplevt att vi behöver en apparat för att tillaga soppa. Men det är väldigt smidigt att ånga frysta grönsaker i den, det gör den på cirka 30 min.
Klart det finns en app!
Riskokaren kan kopplas till din smartphone via Xiaomi Home-appen. I appen så kan du styra riskokaren på distans, schemalägga, bevaka och få notiser från riskokaren. Detta kan vara praktiskt om du vill justera inställningarna utan att vara i köket eller om du vill att riset ska vara klart vid ett specifikt klockslag.
Inte för den stora familjen
Riskokaren har en kapacitet på tre liter, vilket är tillräckligt för att laga ris till sex portioner så detta gör den lämplig för ett mindre hushåll. Vi hade gärna sett att den hade haft lite större kapacitet eftersom den tar upp ganska mycket plats i köket och med tanke på att det tar en timme att göra riset så kan man inte direkt göra en ny laddning till de som ännu inte har fått mat.