Recensioner

Roborock E4 är inte den skarpaste borsten på golvet

Budget-variant av storsäljarna

Robotdammsugare är något alla borde ha hemma. Men tröskar ställer ofta till det och då kan det passa bra att köpa en liten mindre avancerad variant för enbart ett rum. Roborock E4 är en sådan variant.

Här i Sverige är Roborock mer eller mindre standard på våra golv. Frågan är oftast bara exakt vilken modell vi skall köpa då alla utom en är så lika varandra. Den avvikelsen heter Roborock E4 och kostar runt 2000 kronor medan övriga kostar runt 4000 kronor.

Det finns en anledning till det och det stavas LIDAR “Light detection and ranging”. Roborock E4 saknar detta och vet därmed inte hur rummet eller huset den dammsuger ser ut. Den använder i stället kompass, gyro och närhetssensorer för att ta sig runt på bästa sätt.

Roborock E4

I appen märker vi det genom att den inte bygger upp någon karta för oss vilket i sin tur betyder att vi inte kan göra några geografiska inställningar så som no go-zoner eller andra hinder. Inte heller specifika inställningar för hur mycket den skall suga eller skvätta ut vatten via moppfunktionen. Avsaknad av karta gör naturligtvis också att det inte går den städa ett specifikt rum eller en våning.

Det skall sägas att närmsta konkurrenten Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential klarar bygga upp en karta men den kan inte göra någonting med den.

Utanför appen märker vi det på att den är lite av ett blindstyre. Den kan fastna och inte riktigt veta hur den skall ta sig tillbaka till sin docka. Slutresultatet blir inte heller lika bra då den inte alltid är säker på var den varit. På bilden nedan ser ni hur det ser ut i ett hörn efter premiärturen. Den tog det dock under nästa omgång.

Roborock E4

Däremot är den lägre än övriga dammsugare då den inte har någon LIDAR-bump på ovansidan. Det gör att den kommer in på ställen där andra inte gör.

Roborock E4

Lustigt nog går den inte heller in i Roborocks egna app utan vi måste använda Xiaomi Home-appen. Inte ett jätteproblem egentligen men har vi flera Roborock-dammsugare och vill använda den egna appen är det ju lite trist att behöva växla till Xiaomi-appen för att ställa in eventuell timer.

Roborock E4 har stöd för Google Assistant. Sugkraften är 2000 PA vilket är likvärdigt med övriga Roborock-dammsugare utom S6 MaxV som har 2500 PA. Pa står för atmosfärtryck. I praktiken kör vi ändå inte våra dammsugare på Max. Ljudmässigt ligger den i paritet med storsäljaren S5 Max. Den har överlägset störst dammbehållare. Alla jämförelsetal hittar du i vårt forum.

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!