Recensioner

Robotar som dammsuger – var det bara en dröm?

L10 Ultra är mer behändig än en Astro droid

Dammsugning är en av de hushållssysslor som är absolut tråkigast. Dock så finns räddningen i form av robotdammsugare och vi har testat en värstingmodell.

Att dammsuga hemma är något jag alltid svurit över genom åren. Slangen som fastnar i allt möjligt och hjulen som trasslar in sig i kabeln så man får slita loss den är ju bara ett par exempel på störande moment. Att det dessutom låter som en 747:a som håller på att lyfta är ju ytterligare ett störigt moment. Men, när robotdammsugaren tog steget mot att dyka upp i allt fler hem så ökade också kärleken till dessa.

Dagens robotdammsugare finns i en mängd olika utföranden och prisklasser och vi har fått tillsänt oss en värsting från Dreame, nämligen DreameBot L10 Ultra som fixar det mesta. Gillar vi den? Om vi gör!

Det här är robotdammsugaren Dreame DreameBot L10 Ultra

DreameBot L10 Ultra från kinesiska Dreame är en robotdammsugare i den högre prisklassen. Detta då den är utrustad med laddningsstation som har automatisk tömning av dammbehållaren, påfyllning av vatten till de roterande mopparna samt även tvättning torkning av dessa.

Färgen på denna är vit vilket väl mer eller mindre är en standard idag när det gäller just robotdammsugare. Visst har vi sett svarta versioner samt någon gråaktig då och då men i de flesta fall är det vitt som gäller. I förpackningen finns förutom robotdammsugaren och laddningsstationen, en extra dammsugarpåse, två moppar, en roterande borste, ett rengöringsverktyg, strömkabel samt dokumentation.

Robotdammsugaren är en stilren historia i vitt med lite avvikande färg ovanpå den inbyggda LIDAR-navigeringen. Det finns tre fysiska knappar för rengöring på plats, start och för att återvända hem till laddaren.

Undertill finns själva borsten som är av typen gummi vilket gör att hårstrå och annat inte trasslar in sig lika lätt som i fallet med borstar. Här finns också ett antal sensorer som ser till att robotdammsugaren inte dimper ner för trappor och andra avsatser. Även mattsensorn sitter här vilket gör att mopparna lyfts upp när en matta detekteras. Hjulen är rejäla och fixar de sedvanliga 20 millimeters trösklarna.

Under locket finns indikator för wifi samt för möjlighet till återställning. Dammbehållaren rymmer 350 milliliter så det är inte den största men å andra sidan behövs inte det heller.

Dammbehållaren behöver nämligen inte tömmas manuellt, detta tack vare den automatiska tömningen när robotdammsugaren återvänder till dockningsstationen.

Via en enkel och åtkomlig lucka på framsidan av laddningsstationen går det att byta dammsugarpåsen när denna är full. Detta görs enkelt utan att behöva flytta på något vilket är föredömligt.

En närmare titt på laddningsstationen visar upp in- och utblås för tömning av dammbehållaren samt utrymmet där mopparna tvättas och torkas helt automatiskt. Upp till två månaders autonomi ska kunna fås ut av L10 Ultra men givetvis beror detta på hur ofta man dammsuger. Vattnet byts ut oftare och vid behov. Här sitter också laddkontakterna för det inbyggda batteriet på 5 200 mAh.

Upptill på laddningsstationen och under locket finns två vattentankar, en för smutsigt vatten och en för rent vatten. Smutsigt i den grå och rent i den vita vilket är ganska logiskt.

Det är enkelt att ta upp behållarna och fylla på samt tömma vid behov. Inga konstigheter eller konstiga spärrar för att lösgöra dessa utan enkelheten ligger i fokus här.

Överlag är kvalitetskänslan på såväl robotdammsugaren och laddningsstationen bra trots att materialet är plast. Det är smart konstruerat och snyggt komponerat om man säger så.

Installation av Dreame DreameBot L10 Ultra

Inför testet valde jag att placera allt under vår trappa i vardagsrummet/matplatsen eftersom den kräver lite mer utrymme än vår äldre robotdammsugare. Den göms under en skänk i hallen och syns knappt men annat är det med denna. Att placeringen kräver lite mer ställde till det lite för vår del då tvättstugan (som kanske är den normala platsen) inte hade något utrymme över.

Tänk på att det ofta kan behövas lite fritt utrymme på båda sidor om laddningsstationen. Å andra sidan var detta inget problem här då trappan är i vägen så den går inte att ställa för långt in i hörnet. Glöm inte bort att det givetvis krävs ett strömuttag i närheten…

Att installera enheten i appen går snabbt och lätt. Ladda ner appen “Dreamehome” som nyligen fått sig en liten uppdatering. Skapa ett konto om detta inte redan finns. Välj att skanna efter enheter eller sök upp modellen manuellt i appen.

Appen är överlag bra även om språket stundtals känns lite krystat och borde kunna få en liten översyn. En och annan språklig miss dyker upp då och då men å andra sidan så är detta sådant som kan fixas vid en uppdatering. Det går också att välja vilka meddelanden/notiser som ska skickas till mobilen.

Den navigering som DreameBot L10 Ultra använder sig av är av typen LiDAR (Light Detection And Ranging) och det går ganska snabbt att skanna av hemmet. Ett tips är att stänga ytterdörren vid första körningen för annars skannar den av utrymmet utanför också…

Själva mappningen av hemmet går som sagt var ganska snabbt och när allt är klart är det en ganska exakt bild av, i mitt fall, bottenvåningen som ritats upp i appen. Gröna pricken avser var laddningsstationen är placerad och andra grå prickar är i de flesta fall stolsben (kök och matplats). Indelning av rum sker automatiskt och kartan ger en bra bild över verkligheten.

Stöd för No-Go zoner finns också och i detta fall har jag ritat upp två stycken där vi har ett par tjockare mattor. DreameBot L10 Ultra har också stöd för fler våningar vilket kan vara praktiskt i en del fall. Hos oss är det detta inget jag valt att testa då vår ovanvåning oftast är oframkomlig för oss som bor där…

En liten trevlig, om än inte så användbar funktion i appen, är möjligheten att fixa till en 3D-karta av hemmet. Det går att placera ut lite olika möbler men som oftast när det gäller den här typen av “coola” funktioner så är de begränsade till de möbeltyper som finns vilket gör att det ändå inte ser ut som i verkligheten. Kul men inte något som förbättrar grundfunktionen.

Vid en dammsugning går det att följa exakt i appen var det dammsugits och vad som återstår. Jag har vid ett par tillfällen studerat detta närmare och det hela är väldigt exakt.

Robotdammsugaren kör nämligen inte allt på en gång utan återvänder då och då till laddningsstationen för att där rengöra och torka mopparna. När detta är klart återvänder den till den plats där dammsugningen avbröts för att fortsätta städningen. Det är också möjligt att fjärrstyra robotdammsugaren om man råkat smutsa ner en mindre yta, då kör den inte hela huset.

I appen finns en mängd information att ta till sig om man vill finlira eller fördjupa sig i inställningarna. Historik visar upp när det städats och sedan går det givetvis att schemalägga när det ska städas och hur effektivt det ska moppas. Ska mattor detekteras automatiskt så finns det inställningar för detta också.

Borstar är, precis som vanliga manuella pryttlar, en förbrukningsvara och det går att se i appen status för dessa. Manuell städning kan behövas då och då av laddningsstationen men under dessa veckor har jag inte sett att detta behövts.

Appen Dreamehome är överlag bra, den påminner till viss del om Xiaomi Home-appen vilket inte är så konstigt då företaget stöttats av just Xiaomi genom åren. Användargränssnittet påminner och det går i många fall också att använda just Xiaomi Home-appen om man hellre vill det. Just denna modell syns inte i appen dock men L10S Ultra gör det så det kan gå.

Användning av Dreame DreameBot L10 Ultra i vardagen

Efter att ha använt DreameBot L10 Ultra i ett par veckors tid nu kan jag bara konstatera en sak. Detta är den överlägset bästa robotdammsugaren som gjort rent i mitt hem. Man kan säga att den sopar banan med de många andra robotdammsugare som testats under min tid som skribent.

Den inte bara suger upp smutsen från golven på ett effektivt sätt, även mopparna är betydligt effektivare än andra som mer drar en trasa under sig när de kör runt i hemmet. De roterande mopparna ser till att eventuella fläckar försvinner även om en del smuts kan bli kvar beroende på vilken typ av fläck eller underlag det rör sig om. Mer om detta sen.

Navigeringen är exakt och DreameBot L10 Ultra missar inga områden där den far fram. När det är dags att rengöra moppar och byta vatten avbryter den dammsugningen, kör tillbaka till laddstationen och tömmer automatiskt. Därefter återupptas dammsugningen på samma ställe där den precis upphörde.

DreameBot L10 Ultra kör fram i raka linjer över golven och exakt väg kan ses i appen. Den är också sjukt effektiv på att ta sig runt och undvika olika föremål längs vägen. Är det hörn eller andra föremål som dyker upp så smyger den sig runt dessa på ett sätt jag inte upplevt tidigare.

Ett exempel är vasen nedan samt lyktan som står bredvid på golvet. Många andra robotdammsugare jag testat kör mer eller mindre på föremålen för att sedan backa tillbaka och svänga lite för att fortsätta. DreameBot L10 Ultra kör försiktigt invid utan att putta eller stöta vid vilket är imponerande.

De roterande mopparna lyfts upp när robotdammsugaren kör upp på en matta och de slutar då samtidigt att snurra för att inte blöta ner mattan. Samtidigt som den kör upp på mattan ökas också sugkraften automatiskt för att få upp smuts som lagt sig mellan luggen i denna.

En annan sak som imponerar är hur bra robotdammsugaren är på att hantera stolsben. I köket finns fyra stolar och här tar den sig fram på ett galant sätt. Återigen så smyger den sig runt och mellan stolsbenen. Tidigare tester med andra robotdammsugare har mer eller mindre slutat på samma sätt. När det blir för många stolsben i vägen så backar man och fortsätter med något enklare.

Stort plus för att denna inte gör det och för att den smyger fram istället för att köra in i varje ben för att backa och ge upp.

Helt plana ytor som är smutsiga eller dammiga är inga problem men hur går det då med golv som har lite oregelbundna ytor? I mitt kök finns klinkers som är ojämna till ytan och här testade jag att klicka ut lite hemgjord jordgubbssylt samt smula lite chips för att se hur effektivt den klarar den uppgiften.

Bra men inte helt perfekt skulle jag vilja säga. I bildgalleriet nedan finns en del bilder som visar framfarten i köket. Problemet är att den roterande borsten skickar iväg chipssmulorna där robotdammsugaren redan kört vilket innebär att smuts där inte dammsugs upp. Jordgubbssylten åker med upp men vid närmare granskning så syns det att sylt som ligger i skarven mellan klinkerplattorna samt i fördjupningar i dessa stannar kvar trots de roterande mopparna.

Efter att ha dammsugit i köket så blir det plötsligt dags att återvända till laddstationen för automatisk tömning samt rengöring av mopparna. Med min vanliga robotdammsugare är jag van vid att den kör hela bottenvåningen i huset innan den återvänder till sin laddstation. Men, att köra runt i hemmet med smutsiga moppar är ingen bra idé så här blir det en städpaus mitt i allt.

DreameBot L10 Ultra backar snällt in på sin plats och därefter börjar processen med att tömma dammbehållaren. Detta låter lite väl mycket men om man inte är hemma när det dammsugs så spelar det ingen roll.

Efter det börjar ett gurglande ljud höras vilket är tömning av smutsigt vatten från mopparna och därefter är det automatisk påfyllning. Det är ju riktigt skönt att slippa den manuella hantering som jag har med min andra dammsugare. Där ska det dessutom manuellt skiftas behållare från dammsugning till våttorkning (ej riktig moppning som jag ser det). Här blir vardagen genast lite enklare om man säger så…

Väl dockad på sin plats ser den ut som många andra robotdammsugare. I mina ögon något tillplattat från Star Wars men så har jag också en stundtals livlig fantasi…

Att tömma ut gammalt smutsigt vatten är enkelt. Lyft på locket på laddningsstationen och ta sedan upp den grå behållaren och häll ut i det i vasken. Vattnet är faktiskt smutsigt vilket blir tydligt när det mesta hällts ut. Appen påminner dessutom då och då om att tömma ut smutsigt vatten och se till så att rent vatten finns. Byte av vatten är inte automatiskt hanterat men det kan jag inte lasta någon för men vem vet vad framtiden för med sig?

Efter sitt lilla “pit-stop” sticker robotdammsugaren ut igen och fortsätter där den slutade och golven har väl inte dammsugits så ofta eller moppats av i samma utsträckning tidigare. Mycket på grund av den manuella hanteringen som nu är som bortblåst (förutom vattenbiten då vill säga).

Resultatet efter varje dammsugning är bra och att köra den schemalagd ett par gånger i veckan innebär att stortstädningen blir enklare. För oavsett hur avancerade dagens robotdammsugare blir så fixar de än så länge inte trappor, ovansidan på golvlisterna, möblerna och andra ytor som inte är på golvnivå. Fast då är det skönt att jag har min skaftdammsugare, Dreame P10 Pro som hjälper till med de där chipsmulorna som rymde tidigare vid städningen.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!