Övrigt

Så får du fason på Apple Music

Genom Apple Music är Apple den nya stora spelaren på streamingmarknaden. Men datorjättens tjänst skiljer en hel del från konkurenterna Spotify, Tidal med flera och det har skapat en del förvirring Apple Music verkligen fungerar.

För att fullt ut förstå logiken bakom Apple Music måste vi först dela upp alla Apples musiktjänster i dess olika beståndsdelar. Dessa är sedan igår Min Musik, Radio, Connect och slutligen själva streamingtjänsten som vi för enkelhetens skull kallar just Apple Music. Alla komponenter existerar i Musik-appen på iPhone och iPad samt via iTunes på Windows och Mac. Android-användare liksom de som vill nyttja AppleTV får vänta till hösten.

Radio

Tidigare hette detta iTunes Radio och fanns bara i USA och några fler länder och var annonsfinansierad. Nu är det tillgängligt för alla och har inga reklamjinglar. Radio består dels av kanalen Beats1 där radiopratare sänder från London, New York och Los Angeles. Vidare finns det “kanaler” med olika typer av musik men utan mellansnack.

Connect

Via Connect följer du dina favoritartister när de lägger ut bilder, text och video från vad de nu hittar på för musikrelaterat. Precis som Radio har du alltid tillgång till Connect oavsett om du prenumererar på Apple Music eller ej.

Min Musik

Detta är ditt traditionella musikbiblotek där du når din köpta eller egenrippade musik. Du kan precis som vanligt sortera på album, artist samt skapa och redigera dina spellistor. Just spellistor är viktigt att tänka på för det är här och endast här som du kan sköta om dem, mer om det längre ner i texten.

Detta bibliotek kan du synkronisera till din iPhone via sladd eller bluetooth på det gamla klassiska viset eller genom att använda något som heter iCloud Musikbiblotek. Aktiverar du detta på alla dina enheter har du exakt likdant innehåll under Min musik på alla enheterna. Det är i alla fall tänkt så i teorin men det har varit en del problem så här i början.

För oss som prenumererar på iTunes Match är iCloud Musikbiblotek ikryssad från början. För dig som inte vill testa Apple Music men ändå ha synkat bibliotek via molnet finns fortfarande iTunes Match kvar.

Apple Music

Streamingtjänsten – själva hjärtat i Apples nya erbjudande och i stället för att se det som en direkt kopia av Spotify så är det mer rättvist att jämföra det med iTunes Store fast där vi inte längre behöver betala per låt och album.

Detta kan användas genom menyerna För dig och Nytt. Under Nytt hittar du de senaste musiksläppen, topplistor, aktuella musikhändelser (Just nu fokus på Roskilde-festivalen), och allt som Apple tycker är relevant för dagen.

För dig visar spellistor baserade på de val du gjorde första gången över vilken musik och artister du gillar.

Det tredje alternativet att hitta musik i Apple Music är att söka. När du gör det får du valet om du skall söka i ditt bibliotek eller i Apple Music.

Du kan jobba helt och hållet Apple Music utan att ha något eget musikbiblotek, det är bara att börja utforska Apple Music. Men så fort du vill börja organisera musiken du hittar i form av att spara låtar, album eller spellistor så läggs allting i ditt bibliotek, det som kallas “Min musik”. Det blir extra tydligt när du inte ens kan skapa spellistor direkt från Apple Music-tjänsten utan de måste du redan ha skapat under ditt bibliotek.

Synkronisera informationen

I och med att all organisering sker i ditt lokala bibliotek kan du välja huruvida du vill att det skall se identiskt ut på din iPhone och din dator eller om du kanske bara vill ha träningsmusiken på telefonen för enkel tillgång medan det stora biblioteket finns på din dator. Detta ställer du in genom att ha redan nämnd iCloud-Musikbibliotek på eller av på respektive enheter. Du hittar inställningen under iTunes – Inställning – Allmänna Inställningar på datorn och Inställningar – Musik på iOS.

Sammanfattning

Under Min Musik organiserar du ditt musikbibliotek, under Nytt, För dig samt sökrutan hittar du ny musik att antingen lyssna på direkt eller lägga in i ditt bibliotek som en låt, album och eventuellt del i en spellista. Vill du ha samma bibliotek på alla dina enheter aktiverar du iCloud-Musikbibliotek.

Tips och trix

Enklare tillgång till dina spellistor på din iPhone
Du kan ta bort Connect och ersätta den med spellistor i iPhone-appen genom att avaktivera den. Det gör du genom InställningarAllmäntBegränsningar.

Se hjärtemarkerade låtar
Om du skapar en smart spellista där urvalet är “Omtyckta = Sant” så ser du alla låtar som du tryckt hjärtat på. Men endast om de ligger i ditt bibliotek.

Frågor och svar

Hur länge får man testa Apple Music gratis? 
Tre månader.

Vad kostar det därefter
99 kronor för en person eller 149 kronor för en familj på max sex användare.

Måste man ha kreditkort för att använda familjekontot
Ja och nej, för att skapa barnkonton för ändamålet krävs kreditkort och inte bankkort. Detta är sättet Apple verifirerar att den som skapar dem är vuxen.

Tar iCloud-musikbliotek något i från min iCloud-lagring?
Nej.

Kan jag föra över spellistor från Spotiy?
Det har kommit en lösning men den verkar inte vara pålitlig.

Går det att lyssna på musiken utan internet
Ja du kan spara filer lokalt på iOS genom att trycka på symbolen med de tre punkterna som finns bredvid alla låtar och album. Välj därefter gör tillgänglig utan nätverk.

Om jag synkroniserar mitt musikbibliotek över alla enheterna via iCloud-musikbibliotek tar det utrymme på dem då? 
Nej – filerna strömmas från Apples servrar (om du inte valt att göra dem tillgäng utan nätverk), detta gäller till och med din egen musik som du lagt in. Det sker framförallt genom att låtarna du har matchas emot de på servrarna.

Överskurs

Hur är det med DRM-skydd?
Låtarna som finns på Apple Music är DRM-skyddade och därför kan du inte fortsätta att lyssna på dem om du säger upp ditt Apple Music-abonnemang. Detta verkar även gäller musik som du själv lagt in själv och sedan matchas och synkroniseras till övriga enheter.

Lägger Apple Music DRM på mina egna låtar i mitt lokala bibliotek.
Enligt vissa artiklar verkade det kunna vara så men svaret är nej.

Vad hände med iTunes Match?
iTunes Match finns kvar men du ser endast möjligheten att använda den tjänsten om du inte abonnerar  på Apple Music.

Vad skiljer iTunes Match och iCloud-musikbiblotek?
iTunes Match precis som iCloud-musikbiblotek används för att synkronisera innehållet i ditt musikbibliotek mellan alla dina enheter. Men det finns två primära skillnader. Musik som synkroniseras via iCloud-musikbliotek behäftad med DRM-skydd och kopplas till ditt Apple ID, det gör det inte med iTunes Match. I övrigt så kan du ta bort en låt lokalt från datorn men ändå ha kvar den i molnet via iTunes Match. Med iCloud-musikbibliotek försvinner lokalt och i molnet.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!