Övrigt

Så fick Expressen fram näthatarnas identitet

Idag avslöjade Expressen tillsammans med Researchgruppen att man lyckats få fram en rad epostadresser från personer som kommenterat aggressivt på de främlingsfientliga sajterna Avpixlat, Fria tider och Exponerat.

Parallellt med reportagen om SD-politiker som skrivit tvivelaktiga saker på dessa sajter pågår det också en diskussion om hur det egentligen gick till. Nu har det visat sig att det antagligen inte rör sig om någon form av hack mot en stängd databas som vissa i debatten varit rädda för.

Metoden

Vad som hänt är att alla tre sajterna använder Disqus för kommentarer (Vilket vi på Array för övrigt också gör) och där sparas epostadresser på användare hyfsat lättillgängligt. Dessa är visserligen hash:ade – en form av kryptering – men har du tillgång till adresserna från annat håll så kan du jämföra en hash:ad sådan med det du får ut från Disqus.

Researchgruppen har inte bekräftat att så är fallet men man har sagt att det inte rör sig om något form av intrång och detta tros därför vara det mest logiska tillvägagångssättet.

Vi har själva provat metoden och kunnat återskapa den på under fem minuter.

[source:http://marcusolsson.me/2013/12/10/rasister-avslojas-via-hashningen-hos-disqus “Marcusolsson.me”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!