Smarta Hem

Så här enkelt installeras en produkt med Matter

Ett varningens finger för dig som idag kör HomeKit utfärdas

Den nya standarden för IoT-prylar ska göra vardagen enklare för oss med smarta hem. Nu visar ett klipp på YouTube hur enkelt det faktiskt är i praktiken.

Att installera en Matterkompatibel produkt ska vara lätt vilket är en av punkterna när det gäller enkelheten med den nya standarden. För användare av Apple HomeKit så är skillnaden inte så stor men för användare av andra plattformar är det en större förändring.

I videoklippet nedan visas hur enkelt det är att installera och sedan kontrollera den installerade belysningen. Först installeras belysningen via Google Home-appen och sedan kan en QR-kod delas från appen för att installera samma produkt i Apple Home. Smidigt och precis som det ska vara.

Vi ser också att responstiden verkar vara lite längre i Google Home-appen jämför med i Hem-appen. Tas sedan en produkt bort i ena appen går det att välja så att denna även försvinner i andra system.

Det kan bli problem vid uppdatering till Matter

För dig som går i väntans tider och sover med fingret redo på uppdatera så gäller det att tänka efter lite först. Ett par företag har redan aviserat uppdatering till Matter nu i december månad, bland annat Eve och Aqara. Fler kommer säkerligen att hänga på inom kort för att få spridning av standarden.

Men, för dig som idag använder HomeKit och är nöjd med detta så är det läge att tänka efter en gång före du uppdaterar. Anledningen är att en del funktioner som idag finns i HomeKit inte kommer att fungera när produkten uppdaterats till att stödja Matter. En av dessa är exempelvis Adaptiv belysning som är en funktion specifik för HomeKit men som inte finns i Matter idag. Samma gäller för till exempel HomeKit Secure Video även om just kameror inte är med i första versionen av Matter.

Som det ser ut nu så ställs frågan om du som användare vill uppdatera din enhet till att stödja Matter. Väljer du att göra detta så ser det inte ut som att det går att reversers uppdateringen till att ha stöd för HomeKit. Det behöver inte vara ett problem eftersom du kommer att kunna styra produkten via Matter men som sagt, viss funktionalitet kan falla bort.

Hur kommer du att göra? Ta den röda eller blå pillan?

Källa: HomeKit Authority

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!