Apple

Så ställer du in Digitalt arv på din iPhone och Mac

Digitalt arv förenklar för nära och kära som vill behålla digitala minnen

Om du har uppdaterat dina enheter under senaste dygnet kan du nu se till att din iCloud-data hamnar i rätt händer om du går bort i en avlägsen(!) framtid.

Ingen vill tänka på en bortgång men något som är ännu svårare är som nära anhörig till någon man förlorat, att behöva krångla med pappersarbete och långa samtal för att få ta del av den där sista bilden på sin anhöriga. Apple har sett till att förenkla så att vi nu kan få ta del av alla bilder som tagits och framför allt den där sista selfien man vill se och minnas. Så låt oss guida er igenom hur ni ställer in Digitalt arv.

Hur det går till

Med Digitalt arv kan man godkänna upp till fem kontakter som får åtkomst till din data vid en bortgång. Dessa kontakter måste inte ha ett Apple-ID och datan som de kommer få tillgång till är bilder, anteckningar, meddelanden, säkerhetskopior, köpta appar, filer med mera. Det som kontakterna inte kan ta del av är iCloud-nyckelring, licensierad musik, film, böcker eller prenumerationer.

Varje förfrågan granskas av Apple och det som krävs från kontakter vid bortgång är åtkomstnyckeln som genereras och ett dödsattest. Efter att Apple har godkänt dessa från kontakter raderas den bortgångnas Apple-ID och tas bort från samtliga enheter. Kontakten får då ett tillfälligt Apple-ID som kommer åt datan och har tillgång till den i tre år innan den raderas permanent. Har man flera kontakter kan det vara bra att veta att varje enskild kontakt har möjligheten på egen hand att radera all data när som helst efter att den har fått sitt Apple-ID.

Detta behöver du för att lägga till kontakter i Digitalt arv:

 • En Apple-enhet med iOS 15.2, iPadOS 15.2 eller macOS Monterey 12.1 inloggad med ditt Apple-ID.
 • Ha aktiverat tvåfaktorsautentisering till ditt Apple-ID.
 • Både du och kontakter måste vara minst 13 år gammal.

Har kontakten en Apple-enhet med tidigare nämnda OS kan man skicka åtkomstnyckeln via Meddelande, godkänner då kontakten så sparas åtkomstnyckeln i dens Apple-ID-inställningar. Har kontakten en äldre uppdatering än dessa går det ändå att skicka åtkomstnyckeln via Meddelanden, men då sparas inte åtkomstnyckeln i inställningar och de kommer ombeddas att uppdatera. Saknar kontakten en iPhone eller möjlighet att uppdatera måste man istället dela åtkomstnyckeln med en utskrift, pdf eller skärmavbild som måste förvaras väl.

Åtkomstnyckel

 

Så lägger du till en kontakt i Digitalt arv:

iPhone, iPad och iPod Touch:

 1. Öppna Inställningar från hemskärmen
 2. Tryck på Ditt namn.
 3. Tryck på Lösenord och säkerhet.
 4. Tryck på Kontakt för digitalt arv.
 5. Tryck på Lägg till kontakt för digitalt arv.
 6. Autentisera dig med Touch ID, Face ID eller telefonens lösenkod och följ anvisningar.

Mac:

 1. Klicka på Apple-menyn () och sedan på Systeminställningar.
 2. Klicka på Apple-ID och sedan Lösenord och säkerhet.
 3. Klicka på Kontakt för digitalt arv och sedan på Lägg till kontakt för digitalt arv.
 4. Autentisera dig med Touch ID eller ditt lösenord för Mac-datorn och följ anvisningar.


Vill du ta bort en kontakt från Digitalt arv, trycker du på dennes namn och trycker sedan på Ta bort kontakt.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!