Recensioner

Säkerhetskameran Arlo Pro 4 är lättinstallerad och smidig

Dessutom fungerar kameran med Apple Home via Arlo Base Station

Det här med säkerhetskameror kan verkligen vara en riktig djungel. Antalet tillverkare är många och för en del av dessa finns flertalet modeller att välja mellan.

Säkerhetskameror blir (tyvärr) allt populärare i samhället idag, inte minst med tanke på ökade inbrott, stölder, skadegörelse och oönskade besökare. En säkerhetskamera löser förvisso inte hela problematiken men den kan ändå sätta saker på pränt genom att filma det som händer hemma hos dig. Givetvis kan en eller flera säkerhetskameror även ha en avskräckande effekt vilket är bra och kan bidra till en ökad trygghet i hemmet. Just tryggheten att veta att om någon försöker sig på något så finns det en kamera som fångar detta. Säkerhetskamerorna kan givetvis också användas till annat som att hålla koll på när barnen kommer hem från skolan, hur husdjuret har det medan du själv är på arbetet eller för att kunna hålla koll bara för att det är kul med prylar och teknik.

Utbudet av övervakningskameror idag är troligtvis större än någonsin där nya kameror når marknaden regelbundet. Vilken kamera man till slut väljer kräver givetvis sin del av research, ska den vara helt lokal, förlita sig på en molntjänst, vara tillverkad i Kina eller inte och sedan kan ju även priset vara en viktig faktor, speciellt om man avser att installera flera kameror i och omkring hemmet. Arlo som är en av de större tillverkarna av säkerhetskameror har idag ett brett utbud av olika kameror och vi har fått testa säkerhetskameran Arlo Pro 4 för att se vad den går för, inte minst i det skånska vintervädret (som i och för sig är ganska milt).

Det här är säkerhetskameran Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är en säkerhetskamera som är väl lämpad för utomhusbruk. Formatet på denna är ganska kompakt och trevligt nog så har företaget stoppat in en mängd nyttiga funktioner i kameran. Detta är en trådlös kamera vilket innebär att placeringen kan vara mycket flexibel vilket gör att kreativiteten hos dig kan se till så att många, om inte de flesta ytor i trädgården kan övervakas. Batteritiden på kameran sägs räcka upp till sex månader men vi vet också att detta beror på hur och var den är placerad. Många detekteringar påverkar batteritiden så se detta mer som en riktlinje.

Upplösningen på Arlo Pro 4 är 2K med HDR vilket är snäppet högre än för många andra som fortfarande ligger kvar på 1080p. Säkerhetskameran har också en integrerad LED-spotlight som lyser upp vid rörelse framför kameran, något som faktiskt fungerar riktigt bra måste jag säga.

I förpackningen hittar vi utöver kameran ett magnetiskt fäste, skruv och plugg till fästet, en laddkabel och lite dokumentation samt en larmdekal. En sak som känns lite onödig är att många, om inte de flesta kameror från Arlo alltid kommer väldigt inplastade. Behövs egentligen all denna plast undrar jag när jag ser hur andra tillverkare går bort från just överdriven användning av plast… Något att se över kanske?

Batteriet till kameran är löstagbart och sätts i höljet innan denna börjar användas. Det är enkelt att komma åt batteriet, bara att trycka till på knappen undertill så skjuts kameradelen ut från det vita höljet. Något jag funderar över är att det medföljer en laddkabel som är väldigt skräddarsydd för kameran och mängden olika laddkablar börjar bli lite väl många tycker jag. Inte bara för att ladda olika kameror från Arlo utan för att tillverkare av säkerhetskameror antagligen brottas med vilken kontakt de ska använda sig av. Ett tips här är att framöver kanske köra med USB-C som ju är på väg att bli en standard inom EU. Detta hade nog också varit önskvärt för många användare tror jag…

Batteriet trycks in i själva kameradelen som sedan i sin tur trycks fast i ytterhöljet. Det hela fungerar enkelt och det krävs ingen råstyrka eller andra verktyg för att komma åt batteriet. Märkningen är tydlig och det går inte att missa att det rör sig om en kamera från Arlo vilket kan vara bra om man har olika kameror i hemmet med batterier som ska laddas mellan varven. Tydlighet ska inte underskattas.

Designen på kameran följer många av de andra kamerorna från Arlo, det är svart och vitt som gäller. Å andra sidan så är det så de flesta säkerhetskameror ser ut i dag vilket inte spelar någon större roll. Så länge formgivningen av kamerorna görs på ett sätt som ser till att vatten rinner av så är jag nöjd. Platta ytor eller tydliga kanter som samlar vatten leder troligtvis bara till problem i framtiden så här har Arlo gjort ett bra jobb. På bilden nedan syns den inbyggda LED-belysningen som agerar som en spotlight. Den ser inte mycket ut för världen men den gör sitt jobb mycket bra!

Kameran monteras enkelt – faktiskt väldigt enkelt. Bara att skruva fast magnetfästet och sedan fästa kameran i detta. Den kraftiga magneten ser till att kameran kan vinklas för att täcka upp området som ska bevakas på bästa möjliga sätt. Baktill på kamerahöljet finns också möjlighet för att skruva fast kameran då den är förberedd med standardgänga. Dock får det fästet köpas separat i så fall.

Installation av säkerhetskameran Arlo Pro 4

Med tanke på hur stort utbud Arlo har av säkerhetskameror och andra produkter idag så gäller det att välja rätt vid installation i appen. Produkten läggs till i appen Arlo Secure och hela processen är föredömligt enkel med tydliga anvisningar. Välj produkttyp, kategori och sedan vilken modell som ska installeras, i detta fall är det Arlo Pro 4.

Som sagt, instruktionerna är tydliga och så länge dessa följs ska det inte vara några problem med att få igång kameran. Tänk på att hålla koll på den del som skjuts ut så att den inte åker all världens väg, sitt gärna ner vid ett bord när du förbereder installationen så har du koll på vad som händer.

Arlo Pro 4 kan anslutas på två olika sätt, antingen direkt till ditt wifi-nätverk eller via en av deras basstationer. I detta fall så har jag valt att ansluta via en basstation för att få lite mer funktionalitet vilket jag återkommer till längre ner i recensionen.

Denna kamera väljer jag att placera på baksidan av mitt förråd med översikt över våra soptunnor. Inte för att jag är rädd att någon ska stjäla just soporna men det finns ett fönster till förrådet som kan täckas upp av kameran.

När Arlo Pro 4 väl installerats guidas du i appen kring funktionerna som finns i kameran på ett tydligt sätt. Även om jag som lever med teknik dagarna i ända har koll så innebär inte detta att gemene man som köper en kamera har detta. Därför uppskattar jag tydligheten i appen där funktionerna gås igenom på ett pedagogiskt sätt. Plus till Arlo för att de gjort detta på ett snyggt och överskådligt sätt!

Säkerhetskameran har även en inbyggd siren som kan utlösas vid behov. Nu är det ingen öronbedövande siren men den påkallar uppmärksamhet vilket ju kan få en och annan granne att höja på ögonbrynen. Dock krävs det ett antal moment innan sirenen är aktiv, på gott och ont misstänker jag då man inte vill att denna ska gå av i tid och otid.

Som det framgår här så finns det en del fördelar med att ansluta kameran till en av deras basstationer. Huruvida detta är något för gemene man är svårt att svara på men i mitt fall så innebär detta att Arlo Pro 4 faktiskt exponeras i Apple Home vilket är min primära plattform för att styra mitt smarta hem. Jag kommer att göra en separat recension kring just Arlo Base Station inom kort där jag tar upp för- och eventuella nackdelar kring detta.

Den fysiska installationen av kameran är gjord på nolltid. Bara att skruva fast den magnetiska hållaren på avsedd plats och sedan fäster kameran direkt på fästet tack vare den kraftiga inbyggda magneten.

I detta fall har jag vinklat kameran något nedåt för att den ska kunna övervaka mina soptunnor och fönstret till förrådet. Det är enkelt att vinkla kameran och den sitter stadigt och tack vare att kameran (givetvis) är vädertålig så har den också fixat lite snö och kyla utan problem. Faktum var att kameran inte rörde sig alls under stormen Otto som drog in över Skåne nyligen. Med tanke på hur vinden ven kring husknuten så trodde jag att kameran skulle åka över till grannen men den satt snällt kvar så magneten gör sitt jobb!

Användning av säkerhetskameran Arlo Pro 4 i vardagen

Tre soptunnor och en något bedrövlig gräsmatta är vad som täcks in av kameran där den sitter monterad. Det breda synfältet gör att jag får med det jag vill och detta utan allt för stor förvrängning av bilden. Färgerna är relativt klara med tanke på att allt utomhus är dassigt just nu så här har jag inget att anmärka på.

Nattetid vid liveströmning så är det mer eller mindre samma vy men räckvidden framåt begränsas givetvis av att det inte finns något ljus som lyser upp. Grenarna som syns i bild är trots allt skarpa liksom ådringen i träpanelen på förrådet.

Den inbyggda spotlighten har visat sig vara väldigt funktionell eftersom den lyser upp när mörkret inträtt. Detta är perfekt eftersom det blir lite enklare att sopsortera eftersom tunnorna lyses upp så snart jag rundar hörnet av förrådet.

Arlo Pro 4 har en del inställningsmöjligheter som jag rekommenderar att man ser över efter installation. Inte minst för att detta kan optimera batteritiden i kameran och förlänga tiderna mellan laddning. Den uppskattade tiden på sex månader som förpackningen stoltserar med är dock inte den sanna verkligheten. Men, å andra sidan så påverkar kallt väder batteritid negativt och då kameran testats under vintermånaderna så är inget annat att vänta.

Arlo Pro 4 fungerar hyfsat stabilt tycker jag, visst upplever jag perioder med att den tar tid på sig att svara ibland vilket givetvis kan bero på olika orsaker. En av dessa är att jag kommer att byta ut mitt nätverk inom kort då jag misstänker att detta kan vara en bov i dramat (utöver alldeles för många smarta prylar). Däremot tycker jag inte att kopplingen via basstationen för att jag ska få upp kameran i Apple Home alltid fungerar direkt. Lite för många gånger får jag till svar att enheten inte svarar i Hem-appen men troligtvis är detta ett räckviddsproblem – den svarar snabbare när jag testat att ha kameran närmare basstationen så jag kommer troligtivs att flytta kameran när vädret tillåter.

Abonnemanget Arlo Secure då?

Som med de andra kamerorna jag testat från Arlo så är jag ingen beundrare av att företaget gömmer, i mina ögon basfunktioner i ett abonnemang. När du installerar en ny kamera från Arlo får du 3 månaders abonnemang på Arlo Secure vilket är bra och låter dig bekanta dig med kamerans många funktioner. Mindre bra är när abonnemanget upphör och då står du där med en lite dummare kamera, något som man bör tänka på. I den bästa av världar så kan du använda allt men å andra sidan så behöver företagen idag se över sina affärsmodeller så Arlo är på inget sätt unika här utan det är samma för exempelvis Nest och Ring men där Aqara och Eufy sticker ut genom att inte begränsa något.

Men, väljer du att abonnera på Arlo Secure får du givetvis flera fördelar där några av dessa är möjligheten att spela upp videoklipp direkt från hemskärmen, klicka för att se notiser, enklare aktivering av sirenen, skräddarsydda aktivitetszoner, schemaläggning samt mycket annat. Trevliga funktioner förvisso men i mitt tycke behöver inte alla dessa vara knutna till ett abonnemang.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!