Recensioner

Säkerhetskameran Tapo C225 täcker in det mesta i hemmet

Dessutom med riktigt bra bilder nattetid tack vare grymt mörkerseende

Att ha koll på saker och ting i vardagen känns numera som ett måste. Inte bara för de små sakerna här i livet utan även i hemmet på gott och ont.

Säkerhetskamerors vara eller icke vara kan alltid diskuteras men oavsett vilket så finns det ett behov av dessa hos många människor. Inte bara för att hålla koll på vad som händer i och omkring ens hem utan även för att exempelvis titta till husdjuren eller barnen när de kommit hem från skolan. Självklart kan det vara tryggt också att kunna titta till hemmet när man är på semester och se att allt står rätt till. Utbudet av säkerhetskameror på marknaden idag är minst sagt överväldigande och frågan är vilken kamera som fungerar bäst för just dig och dina behov. Vi har fått översänt ett exemplar av den nya Tapo C225 från TP-Link som visar sig vara en mångsidig kamera med sina många funktioner.

Det här är säkerhetskameran Tapo C225

Säkerhetskameran TP-Link tapo C225 är en övervakningskamera av typen “Pan/Tilt” vilket innebär att den har en inbyggd motor vilket gör att kameran kan vridas i sidled såväl som i höjdled för att övervaka ett större område. Kameran har inbyggd AI-detektion som kan se skillnad på människor, djur och fordon och som även kan detektera och följa ett objekt automatiskt. Det ska dock sägas att en del av dessa funktioner kostar men det återkommer vi till. En fördel är att kameran kan lagra händelser lokalt via ett microSD-kort om man inte vill nyttja molntjänsten. Upplösningen är 2K QHD och kameran har stöd för såväl Google Home som Amazon Alexa.

I förpackningen får vi utöver själva kameran en strömadapter (ej USB), skruvar, pluggar, ett takfäste samt lite dokumentation. Lite synd att det inte är en USB-kontakt för anslutning vilket hade vari bra om man varit i behov av en längre kabel även om den som medföljer är hyfsat lång, nästan 3 meter vilket är positivt – många tillverkare tenderar gärna att skicka med för korta kablar.

Säkerhetskameran Tapo C225 vinner kanske inga skönhetspriser för sin design som jag ser det. Visserligen fullt funktionell men den ger ett klumpigt intryck men smaken är som baken så den fungerar säkert bra i många hem. Under kameralinsen som inhyses i den svarta delen finns en knapp för att aktivera integritetsläget på kameran. Vad en knapptryckning på denna gör är att helt enkelt vrida ner kameralinsen så att inget kan höras eller synas från kameran. Detta är en funktion som värnar om den egna integriteten vilket kan vara skönt för en del användare.

Baktill finns uttaget för strömkabeln samt den inbyggda högtalaren som gör det möjligt att kommunicera med eventuella personer framför kameran. Denna kan även användas för att trigga ett larm i kameran i avskräckande syfte vilket vi återkommer till.

Uppifrån syns den cirkulära designen samt det svarta området där kameralinsen sitter. I detta läge är kamerans lins dold vilket också tydligt syns då ovansidan blir helt plan. När kameran är aktiv är ovansidan något rundad så lätt att snabbt avgöra kamerans status.

Kameran i ett inaktivt läge fäller alltså ner hela linsen så att denna inte kan filma något vilket kan vara skönt när vänner är på besök eller när man bara vill vara sig själv i soffan utan att behöva oroa sig för att någon tar del av detta.

Installation av säkerhetskameran Tapo C225

Att installera Tapo C225 är en barnlek då instruktionerna i appen är mycket tydliga och enkla att följa. Appen “Tapo” finns på svenska och ger överlag ett positivt intryck även om missar förekommer men det är å andra sidan inget märkvärdigt i dagens läge där avstavningar och annat ibland kan bli mindre bra. Lite kul att se att “Ljusslingor/LED-strips” i “Tapo” blir “Ljusremsor” vilket jag inte stött på tidigare.

Ge din åtkomst till appen så den kan detektera kameran på ditt wifi-nätverk och välj sedan vilket kameramodell som ska installeras (det finns idag ganska många att välja på).

Följ instruktionerna i appen och därefter letas kameran upp varpå installationen fortsätter med de sedvanliga inställningarna.

Byt namn på kameran om du känner för det eller välj en ikon som motsvarar i vilket rum kameran ska placeras och voila – du är klar med installationen. Som sagt, ganska enkel installation och inga konstigheter alls här.

När kameran är installerad är det dags att ta del av vad den klarar av samt ta del av en 30-dagars provperiod av Tapo Care som är den egna molntjänsten. Det går som sagt var också att lagra inspelat material lokalt på ett microSD-kort som dock inte medföljer. Den guidade turen för kameran i appen tar upp den högre upplösningen på 2K.

Återigen påminns användaren om funktionerna med att kunna justera kameran i sidled samt i höjdled för att få koll på vad som händer i hemmet. Även kamerans AI-funktioner nämns vilket kan vara bra att känna till, samma för den smarta rörelsespårningen som kan följa med en person som detekteras i ett larmat läge på kameran.

Beroende på tidpunkt under testperioden av denna kamera så har jag noterat att en del funktioner befunnit sig i beta-stadiet. Efter en del uppdateringar av appen verkar dessa ha lämnat beta-stadiet men exempelvis så är “Veckorapporten” fortfarande kvar i detta stadie.

Tapo C225 erbjuder en hel del inställningar för användaren vilket är positivt. Personligen föredrar jag när det finns lite fler inställningar att välja på eftersom behoven är olika för olika användare av säkerhetskameror, hellre lite för många inställningsmöjligheter än för få. Så länge de fungerar givetvis!

En sak som sticker ut med Tapo C225 är dess “Starlight Sensor” som ger riktigt bra bilder i färg när det är mörkt. Faktiskt oförskämt bra ska tilläggas och som användare kan du välja mellan antingen detta läge eller mer traditionellt IR-läge. Det är också möjligt att i appen ställa in aktivitetszoner för att minimera risken för onödigt många notiser vilket är bra.

AI-funktionerna i Tapo C225 bjuder på en hel del inställningar och utöver att kunna detektera människor, djur och fordon går det också att detektera gråtande barn, skällande hundar, jamande katter och ljudet av krossat glas. Med andra ord lite mer än vad många andra tillverkare erbjuder idag i sina kameror. Detta är givetvis positivt men det negativa är att dessa funktioner kräver ett aktivt abonnemang vilket vi i och för sig ser hos fler och fler tillverkare nu där ett lägre pris på en kamera tas igen på utökade funktioner via just abonnemang. Att abonnemanget är en viktig del syns på många platser i appen, som användare påminns du ständigt om återstående tid av provperioden.

Det finns två olika typer av abonnemang via appen; Premium som ger 30 dagars obegränsad molnlagring och Basic som ger 7 dagars obegränsad molnlagring. Prissättningen visar ganska tydligt vilket man vill pusha då skillnaden endast är 4 ynka kronor så ett 30 dagars kan vara mer lockande, speciellt om man kanske reser mycket varje månad. Det finns också alternativ för helår samt om man har flera kameror i samma hushåll.

Det som ingår i Tapo Care är utöver obegränsad molnlagring i antingen 30 eller 7 dagar är de tidigare omnämnda AI-funktionerna, mer informativa aviseringar med ögonblicksbilder samt funktionen smart sortering som underlättar kategorisering och sökning av inspelat material.

Visst kan man tycka att 39 kronor i månaden inte är så farligt men allt adderas och blir till en betydligt högre årskostnad och detta för funktioner som inte kostar extra hos en del andra tillverkare. Personligen kommer jag att göra en översyn kring de extra abonnemang jag har idag för olika kameror då det liksom tenderar att sticka iväg i kostnader sett över hela året. Ett abonnemang hos Ring, ett hos Google, ett hos Arlo och så vidare och då gärna för flera kameror – det är inte lika kul längre om man säger så. Bättre då om man kan samla sina kameror från en tillverkare och sedan hitta en bra lösning som passar hemmet och behoven…

Användning av säkerhetskameran Tapo C225 i vardagen

Efter att ha testat Tapo C225 i ett par veckors tid nu kan jag konstatera att det är en trevlig och lättskött säkerhetskamera. Bilderna är bra och tydliga och framförallt mörkerseendet är riktigt bra. Detta i kombination med en lättanvänd app och en del smarta funktioner gör detta till en trevlig bekantskap. Lite synd dock att en del av funktionerna försvinner in i abonnemanget men det är givetvis upp till var och en att avgöra om man anser dessa vara värt den extra kostnaden.

Frågan man som användare kan ställa sig innan ett köp av en säkerhetskamera är om man vill ha en kamera som håller koll på större ytor eller flera kameror utspridda? Detta kan givetvis vara något som kan diskuteras i hemmet också men troligtvis lutar det mer åt en kamera istället för flera bara för att övervaka exempelvis ett vardagsrum. Även om prylar i all ära är trevliga i mitt tycke så finns det ändå en gräns när frun tycker det blir lite väl i mesta laget.

Som sagt, enligt mig är det inte den snyggaste designen även om kameran fick en reddot-utmärkelse förra året när den presenterades. Många av dagens säkerhetskameror har snarlik design med ett vitt hölje och en svart del där kamerans lins sitter. Här är även foten svart med en röd dekorativ ring nertill men det känns lite som att den “syns” lite mer än om den varit helt vit även vid foten. Fast, å andra sidan så är design något som alla har en åsikt om så för vissa kanske detta är en fullträff? För skojs skull så placerade jag en Aqara Camera Hub G3 samt en Eufy eufyCam Indoor 2K Pan & Tilt bredvid, kameror som också har “Pan/Tilt”-funktioner fast då i olika prislägen där Tapo placerar sig mitt emellan.

För att kunna stänga av världen utanför så har Tapo C225 en funktion för att aktivera ett integritetsskydd. Detta kan aktiveras genom att trycka på knappen på framsidan eller via appen. När detta är aktiverat syns inget via appen och inget spelas in vilket är positivt, att funktionen finns alltså. Det är inte alla som alltid är bekväma med att hamna på video vid besök (även om detta inte är ett val hemma hos mig med alldeles för många kameror utspridda i och utanför huset) – typ, bara att gilla läget liksom…

Tapo C225 har en inbyggd högtalare och mikrofon för tvåvägskommunikation, samt möjligheten att aktivera ljudlarm i avskräckande syfte. Huruvida detta är avskräckande låter jag vara osagt då det mest låter som en hes tuta när rörelse detekteras i ett larmat och aktivt läge. Men visst, det drar uppmärksamheten till sig och då har man redan blivit inspelad så skadan är redan skedd.

Bilderna i Tapo C225 är skarpa och visar mestadels fina detaljer, inte bara i klart ljus under dagtid utan även vid andra tider på dygnet. Vid zoomning med fingrarna så tenderar bilderna att bli pixligare och det finns ingen inbyggd zoom-funktion vilket är lite synd så man får hålla tillgodo med att pincha lite om man vill se på närmare håll.

Här är en bild tagen senare på kvällen där det är mörkt ute och endast lite stämningsbelysning och tv’n är tänd i vårt vardagsrum. Fortfarande syns färgerna tydligt på möbler och annan inredning så deras “Starlight Sensor” gör ett riktigt bra jobb tycker jag även vid mindre bra ljusförhållanden. Det man kan se exempelvis på bordet är att skärpan fräts ut vilket ger ett något matt intryck (bordsskivan är i ek med mönster).

Bilden nedan är tagen när allt är mörkt och släckt, såväl inomhus som utomhus och då försvinner färgen men tillräckligt många nyanser ser ändå till att det finns liv i bilden. “Strålkastaren” uppe i vänstra hörnet är min Aqara Camera Hub G3 som ser till att lysa upp…

Säkerhetskameran Tapo C225 har stöd för såväl Google Home som Amazon Alexa. Att lägga till kameran i dessa båda plattformar är enkelt, det är bara att länka ihop användarkontot med respektive tjänst. Som vanligt tycker jag det är synd att stöd inte finns för Apple Home eftersom detta är min primära plattform för mitt smarta hem. När det gäller Alexa så stöds inte liveströmning inifrån appen och för Google Home så har jag under testets tid dessvärre upplevt att det inte går att nå kameran från Google Home-appen. Enligt Google Home så kan inte videoströmmen visas direkt i appen heller utan detta kan göras via en smart display eller en Chromecast. Lite synd faktiskt att stödet inte är bättre här.

Det ska även sägas att funktionen för att panorera och tilta i Tapo-appen fortfarande är i betastadiet så jag misstänker att en del saker kan vara mindre stabila överlag. Bättre att inte köra en publik beta utan släppa fullt fungerande versioner enligt mig…

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!