Recensioner

Samsung Galaxy Tab S9+ är ett tekniskt underverk

Men få kan nyttja dess fulla potential

Surfplattan må vara användbar till mycket även om många använder den främst för nöjes skull. Behövs det då värstingmodeller som kan allt och lite till?

Sedan surfplattan på allvar slog igenom så lanseras det varje år flertalet varianter av dessa – alla med mer imponerande specifikationer för att bräcka konkurrenterna. Frågan är egentligen om detta behövs men allt beror givetvis på hur surfplattan används vilket ju kan vara hur mycket som helst beroende på dess många användningsområden. Men, handen på hjärtat så används nog de flesta surfplattor idag till konsumtion av media samt på resande fot. Surfplattan är ju som en mobiltelefon modell större med en behagligare skärm att titta på men samtidigt ett format som man ogärna hivar upp ur fickan för att se på en film.

Oavsett vilket så finns det även mer professionella aspekter på användandet av surfplattor och med en penna till så blir den ett mycket användbart, och i vissa fall kreativt verktyg. Samsung lanserade för ett tag sedan sina nya toppmodeller när det gäller Galaxy Tab; modellerna S9, S9+ samt S9 Ultra – alla med prislappar i den högre klassen. Vi fick testa mellanmodellen Galaxy Tab S9+ under ett par veckor och äntligen har recensionen blivit klar efter en del resor i tjänsten.

Det här är surfplattan Samsung Galaxy Tab S9+

Galaxy Tab S9+ är en surfplatta, modell större som med sin skärmstorlek på 12,4″ syns där den ligger. Tillsammans med Galaxy Tab S9+ får man en S Pen samt en laddningskabel av typen USB-C. Första intrycket ger inte så mycket – en surfplatta uppifrån ser ut som i princip de flesta surfplattor idag.

Skärmens storlek hamnar någonstans kring mellanstor vilket innebär att den känns lite större än de flesta vanliga surfplattorna på marknaden. Men, inte för stor heller för att inte kunna bära runt på den så lite lagom som vi svenskar tycker om att säga om saker och ting…

Baksidan av Galaxy Tab S9+ har plats för S Pen som fäster magnetiskt och laddas när den sitter fast på surfplattan. En logotyp uppe till vänster och två kameror uppe till höger med tillhörande blixt. Inget märkvärdigt egentligen men i varje fall ingen stor och klumpig kameraö som hos en del andra surfplattor.

Ljudet från Galaxy Tab S9+ kommer i samarbete med välkända AKG vilket skruvar upp förväntningarna en del. Idag är det allt vanligare att toppmodeller av surfplattor gärna samarbetar med några av de välkända företagen inom ljudbranschen vilket är helt okej. Bara bra om de försöker få till så bra ljud som möjligt i dessa platta enheter som nödvändigtvis inte behöver leverera platt ljud.

Högtalarna är placerade runt om surfplattan och är fyra till antalet – jämnt utspridda för att kunna leverera lite fylligare ljud.

Kamerorna på Galaxy Tab S9+ är två till antalet med en huvudkamera på 13 MP samt en ultravidvinkel på 8 MP. Bredvid finns en blixt som ska kunna lysa upp vid sämre ljus. Bilderna blir för övrigt helt okej men med handen på hjärtat så används troligtvis inte kamerorna så ofta ändå – det är bara obekvämt att fotografera med en surfplatta. Dessutom är ju mobiltelefonernas kameror så mycket bättre …och skönare att hålla.

Installation av surfplattan Samsung Galaxy Tab S9+

Att komma igång med surfplattan Galaxy Tab S9+ var en enkel match, bara att starta upp och följa anvisningarna. För att underlätta en installation så ha gärna en äldre surfplatta nära tillhands om detta finns. Saknas detta och den ska installeras som en helt ny enhet så ha koll på inloggningen till eventuellt Samsung-konto eller Google-konto för att komma igång på ett snabbt och smidigt sätt.

Det finns egentligen inte så mycket att säga om att komma igång med nya surfplattor eller mobiltelefoner i dagens läge. Tillverkarna har verkligen ansträngt sig för att detta ska vara så enkelt som möjligt vilket undertecknad anser att de lyckats med, speciellt med hur det var förr i tiden när det skulle anslutas kablar och en massa annat innan man kunde komma igång och använda sin nyinköpta enhet. Skönt att utvecklingen går framåt!

Användning av Samsung Galaxy Tab S9+ i vardagen

Under de veckor vi testade Galaxy Tab S9+ så gjorde vi lite av varje, skrev med den medföljande S Pen, tittade på film, lyssnade på musik samt tittade på musikvideos och slösurfade. Kort sammanfattat så fungerar allt detta till belåtenhet. Men, vi kan utveckla det hela lite och när det gäller pennan så är denna följsam på skärmen när man skriver och ett stort plus för att den bara fungerar. Inget frustrerande ihop-parande som bara fungerar när solen står i zenit och det blåser från sydost (läs Lenovo). Pennan svarar bra på tryck och möjligheterna är ganska många när det gäller att välja mellan stilar, färger och pennspetsar. S Pen är något som inte bara är ett tillbehör utan något som Samsung arbetat på att integrera på ett snyggt sätt!

Att titta på film på Galaxy Tab S9+ fungerar alldeles ypperligt. Den stora AMOLED-skärmen ger en bra bild med fin skärpa och bra svärta. Surfplattan ligger bra i handen också – inte för tung för handleden utan helt okej faktiskt. Även ljudet från de fyra högtalarna är bra och fylligt även om det stundtals tycks som om basen hade kunnat vara lite kraftigare.

Just avsaknaden av bas blir lite extra tydligt när In Flames sätter fyr på saker och ting i en av sina musikvideos. Bilden är fortsatt bra och ger en bra tittarupplevelse men ta det lugnt med volymen, det blir inte så bra på hög sådan (men å andra sidan så är inte Samsung ensamma om att ha detta problem).

Utomhus i skarpt solsken så fungerar skärmen hyfsat bra, den hade kunnat få vara lite ljusstarkare men det är nog enklare att bara försöka hitta en plats med lite skugga istället. Att surfa runt går som en barnlek, den svarar snabbt och processorn ser till att surfplattan känns rapp. Det flyter på bra med andra ord så även här delas det ut bra betyg.

Överlag så är Galaxy Tab S9+ från Samsung en trevlig bekantskap. En påkostad och användbar surfplatta som kanske inte riktigt kommer att användas fullt ut av den genomsnittliga användaren. För den med professionella ambitioner så är denna ett klockrent val, speciellt om man håller sig till andra enheter som kör Android och är du en Samsung-användare så är detta en given partner.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!