Recensioner

Secuyou Smart Lock Matter gör altandörren betydligt smartare

Matter är fantastiskt!

Smarta handtag och lås finns det gott om på marknaden idag. Något som inte är riktigt lika vanligt är dessa smarta handtag till altandörrar.

Det danska företaget Secuyou har specialiserat sig på just dessa dörrar. Nyligen släppte dem dessutom ett handtag som har stöd för Matter och hoppar in i HomeKit eller annan smarta hem-app lätt som en plätt.

Vi har fått ett yttre handtag och ett inre som är det smarta av dem två, tillsammans med en förlängningssprint. Båda handtagen är identiska men det ena saknar elektroniken.

Montering

Installationen brukar kunna skrämma när det kommer till dessa fasta installationer. Speciellt när det behöver vara säkert och korrekt. Här blir det dock otroligt enkelt. Vi monterar av vårt nuvarande handtag i vårt fall behöver vi inte använda oss av något mer än en vanlig skruvmejsel. Sitter det säkerhetsskruv eller annat kan vi behöva ta till borrmaskinen.

Sen skall vi montera handtagen på varsin sida med sprinten där emellan. Här finns det ingen kolv eller mekanik som i ytterdörrens lås, här sitter all mekanik i dörren. Handtaget låser helt enkelt bara mekaniken. Tjockleken på dörrar kan såklart variera så vi får en förlängningssprint som vi passar in, i vårt fall var det precis en snusdosas tjocklek som skulle bort för att passa djupet på dörren. Vi kunde också använda samma monteringshål som tidigare, men fick borra upp dessa för att passa in de lite grövre monteringsskruvarna.

På insidan använder vi helt vanliga skruv, men på utsidan har vi säkerhetsskruv som bara går att skruva åt med skruvmejsel, inte skruva ut. Vi får också med annan typ av säkerhetsskruv som går genom hela dörren och då bara skruva åt på insidan. Men vad vi ska och kan använda oss av skiljer såklart från dörr till dörr.

Installation

Väl monterat så ploppar vi lätt bort det svarta plasthöljet på handtaget och placerar två AAA-batterier där. Vi hittar också en QR-kod som vi skannar direkt i HomeKit. Sen dyker låser upp i hem-appen och vi kan enkelt låsa och låsa upp med ett fingertryck. Hemappen vet direkt vad det är och allt är namnsatt och vi behöver bara välja ett rum för enheten.

För att vi ska kunna installera handtaget så behöver vi en hemmahub som stödjer Thread, det kan vara till exempel en HomePod eller Apple TV.

Secuyou har har tidigare använt sig av io-homecontrol och blåtand för sin handtag, men nu är det alltså Matter och Thread som gäller. Vi kan bara säga att vi älskar Matter/thread – smarta hem har aldrig varit enklare – fler behöver hoppa på tåget nu.

HomeKit

Vi kan inte använda Secuyou-appen till Matter-versionen, så här är det hem-appen vi får förlita oss på. Här finns det inte speciellt många inställningar att göra. Vi kan ställa in ett autolås om vi vill att låset automatiskt skall låsa sig efter en viss tid, vi har såklart de vanliga rumsinställningarna och vi kan använda oss av låset i automationer. Vi kan till exempel se till så att utebelysningen tänds när vi låser upp dörren. Eller kanske låset sig automatiskt när vi lämnar hemmet, här blir möjligheterna oändliga och låser blir verkligen en del av vårt smarta hem.

Användning

Vi kan såklart också låsa och låsa upp direkt på handtaget, här sitter knappen väldigt dold. Den sitter längst ned på det svarta partiet precis över vid de två små led-lamporna. Här skulle vi önska det fanns en utmärkning för var vi skall trycka. En enkel cirkel för att markera var knappen sitter. Led-lamporna lyser grönt när vi låser upp och rött när vi låser. Men bara vid ändring, här hade vi också önskat att det kunde indikera hela tiden – men såklart skulle det gå åt mer batteri och vi skulle få byta oftare. Men det hade gett en extra trygghet och tydlighet.

När vi ska gå genom dörren och låser upp manuellt så skulle vi inte behöva låsa upp, låsa och låsa upp igen för att ta oss ut när vi trodde dörren var låst.

Vad tycker vi?

Handtaget fungerar precis som önskat. Vi låser och låser upp enkelt med ett fingeravtryck på handtagets bas, vi kan styra det och få översikt i hem-appen. Det låser ordentligt och är riktigt stabilt och rejält designat. Riktigt snyggt designat dessutom och ger en modern look och ett riktigt lyft från vårt tidigare 80-tals-handtag. Vi kan även välja att få vårt handtag i svart om vi vill det. Givetvis finns det också vänster/högervänt både för ut och insida för att passa alla dörrar.

Vad kostar kalaset?

Ett handtag med Matter kostar 2490 kronor, det räcker till många balkongdörrar och annat som inte har ett yttre handtag. Men vill vi ha ett yttre handtag får vi lägga till 750 kronor och för att vara säkra på att sprinten räcker till behöver vi köpa en förlängsningssprint för 150 kronor. Men fortfarande ett helt okej pris. Smarta lås kan dra iväg i pris ordentligt om vi jämför med andra etablerade varumärken.

Beställer ni under midsommarhelgen så erbjuder Secuyou våra läsare 10%. Använd koden TEKVEK230624 i kassan (giltig t.o.m 23 juni). 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!