Recensioner

Segway Navimow H1500e är en lyxig och ganska smart slinglös robotgräsklippare

Var det värt längtan och väntan till framtiden?

Drömmen och väntan har varit långvarig. Men äntligen är framtiden här och vi slipper lägga ned slinga till robotgräsklippare. Men är det värt det?

Segway Navimov är tillverkarens första robotgräsklippare och behöver ingen kabel runt trädgården för att hitta rätt. Istället används GPS, 4G och wifi för att mappa upp din trädgård.

Vi testar Segway Navimow B1500e, vilket klarar upp till 1500 kvadratmeter och kommer med den lilla nätta prislappen 24 995 kronor. Den finns i fler version för olika stora gräsmattor och finns med olika avancerade sensorer. Vår version är som sagt för 1500 kvadratmeter och har VisionSense-sensorer.

Det är överdimensionerad för vår gräsmatta och på vår gräsmatta har vi redan en minsting från Gardena som klarar 250 kvadratmeter, har en markliggande slinga och kostar runt 6000 kronor när rabatten är som bäst. Vilket är vad för maskin och erfarenhet vi har att jämföra med.

Det är en rejäl låda som kommer hem och den är fylld till bredden. Gräsklipparen är nästan dubbelt så stor som vår tidigare robotgräsklippare. Laddaren är stor och har en rejäl basplatta, vi får ett stag för antenn, antenndel, VisionFence i en egen kartong tillsammans med kablar, kabelhantering och insexnycklar. Vi får en fysisk quickstart guide, men det finns gott om QR-koder att skanna för att lätt hitta appen, se videos och komma igång med installationen.

Installationen – inte så snabbt och enkelt som vi föreställde oss

Installationen i sig tog nästan lika lång tid som det gjorde att installera vår tidigare gräsklippare med slinga. Men då ska vi ha i åtanke att vår trädgård inte är den största så tiden det tar att lägga en slinga kan såklart variera väldigt mycket.

Vår Navimow kommer med VisionFence som är ett par extra ögon till gräsklipparen och skall skydda från att åka in i saker. Denna kommer i en egen låda i förpackningen och skall installeras först av allt. Den är lätt att installera, vi pillar bort ett plastlock, sen kopplar in vår VisionFence med en kontakt och sedan monterar den med två skruvar.

Vi placerar ut laddaren och ger den ström med en ganska lång kabel som inte begränsar oss till precis där vi har ett uttag. Det är också en stång där en antennen skall sitta för att kunna ha kontakt men klipparen. Sedan ansluter vi till gräsklipparen både med blåtand och wifi via appen för att komma igång med resten av installationen. Vi får också en större uppdateringen som tar ett tag att ladda ned och installera.

Men efter att laddare och antenn är utplacerade, monterade, inkopplade, gräsklipparen uppdaterad och uppkopplad återstår det att radiostyra gräsklipparen runt gräsmattan. Först längs kanterna, där en slinga normal skulle ligga och sedan runt objekt samt placera ut no-go-zoner, gångar och annat.

All installation sker genom att vi följer anvisningarna i appen, scannar QR-koder på kartonger och i beskrivningarna som medföljer. Det är väldigt tydliga, ibland övertydliga och väldigt många och långa videos. Men vi får bra hjälp, många steg och vi tvingas se klart installationvideos innan vi kan gå till nästa steg. Men installationen gör vi bara en gång, så låt det ta tid så att det blir rätt från början. Även om vi väldigt gärna vill komma igång med gräsklippningen nu. Gräsklipparölen är ju öppnad för längesen.

Men tillslut när vi har kört vår robot hela varvet runt trädgården så är det äntligen dags att sätta sig, lägga upp benen och låta magin börja.

Att tro att det bara är att ställa ned den slinglösa roboten på gräsmattan och sedan sätta igång den med mobilen, är en bra bit från sanningen. Själva monteringen tog en bra bit över timmen, med uppdateringar och innan vi är inne i appen på riktigt och kan börja köra gräsklipparen runt vår trädgård för att mappa upp vår karta. Så sammanlagt har vi lagt 2-3 timmar innan vi är i full gång med klippningen.

Att det dessutom inte stod eller varnades för att gräsklipparen inte kunde låsas upp och användes medans den blinkade blått och uppdaterades, var ganska dumt. Jag försökte låsa upp gräsklipparen med koden i en kvart och trodde det var något fel på knappsatsen eftersom ingenting hände. Ingen varning om detta visades, men efter att det var klart fungerade det att låsa upp gräsklipparen utan problem. Uppdateringen sker lokalt och kunde inte övervakas, men det kommer tydliga notiser om vad som är uppdaterat när den väl är klar.

Med allt installerat och klart, en mappad karta över vår trädgård är gjord och vi har en surrande robot på vår gräsmatta kan vi vara nöjda. Den klipper jämnt och fint i ett rakt och snyggt mönster som skiljer sig från vad vi är vana vid. Där det klipps kors och tvärs för istället inte lämna något spår efter sig.

Med VisionFence ser den objekt innan den krockar och undviker då detta. Den är känslig och försiktig, vilket är bra i sammanhanget om den skulle stöta på något som inte skall finnas på gräsmattan.

Ett problem med både den inbyggda sensorn och den externa VisionFence är att det är kompakt riktade rakt fram. Så kommer den nära ett föremål framför sig för att sedan vrida sig i sidled och stöter i något nytt, så tycks den inte riktigt förstå vad den skall göra och stöter ofta in i samma föremål ett par gånger innan den tar sig där ifrån.

Efter att Navimov har kört ett par klippningar så har den hittat sitt mönster och det går både snabbare och lättare för vår lilla robot att hitta vägen. Gräset är dessutom helt jämt och snyggt klippt.

Den är smart – men hur smart är det?

Visst, det är en modern och smart gräsklippare med all den senaste tekniken. Relativt enkel installation, smidig app och smarta sensorer. Men frågan är vad vi behöver. Resultatet i slutändan blir ändå densamma som med min nästan 20 000 kronor billigare robotgräsklippare. Vi schemalägger och låter den gå så ofta vi tycker behövs, men sen vill vi gärna glömma att den finns där och bara njuta av att gräset alltid är snyggt klippt. Det en gräsklippare behöver göra är klippa gräset. Men det gör den med bravur.

Priset på den här besten är 24 995 kronor, och klarar 1500 kvm, skulle jag själv köpt en skulle jag såklart valt den mindre versionen som klarar 500 kvm och kostar 16 995 kronor och prisskillnaden från vad jag har idag blir inte lika stor, men ändå hutlösa 10 000 kronor.

Jag säger inte att NaviMov saknar något eller inte är värd sitt pris. Men ärligt kan jag inte riktigt se meningen med att betala så  mycket för en avancerad robotgräsklippare när slutresultatet blir lika bra med en betydligt billigare, även om vi behöver lägga en timme eller två, kanske en heldag om vi har gigantisk trädgård, på att lägga en slinga runt vår trädgård.

Jag hade väldigt höga förväntningar och min ursprungstanke var att invänta att just den här typen av robotgräsklippare skulle bli vanligare på marknaden, så att en kanske hade råd att köpa en. Men utvecklingen tog tid och jag köpte en minsting från Gardena med slinga och bara blåtandsuppkoppling för att gräset blev långt, plånboken inte var så stor och inte orkade vänta mer.

Jag ångrar mig inte efter att få ha upplevt båda. Men köper du dig en Navimov idag, budgeten inte är något större bekymmer, du gillar överflödig teknik – så kommer du bli otroligt nöjd. Det är en riktigt bra gräsklippare med extra allt som inte lär göra dig besviken.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!