Smarta Hem

Skillnaderna mellan Mi Vacuum Mop och Essential

Vi reder ut vad två av Xiaomis robotdammsugare har och inte har

Att välja en robotdammsugare kan vara en utmaning i sig. Vilken tillverkare och modell ska jag välja men ibland blir det lite svårare…

Marknaden har mer eller mindre svämmat över av robotdammsugare de senaste åren och tillverkarna släpper nya modeller på löpande band. Kinesiska Roborock är en tillverkare som blivit väldigt populära tack vare sina prisvärda modeller och här har det varit hyfsat enkelt att följa med i de olika versionsnummerna, S4, S5, S6 osv. Roborock är för övrigt ett företag som ingår i Xiaomis ekosystem efter att Xiaomi investerat i Roborock 2014.

När nu Xiaomi släppt en hel drös med robotdammsugare under egna varumärket Mi så är det upplagt för lite mer förvirring, speciellt när namnet är snarlika och ibland olika. Vi tittar närmare på detta och försöker reda ut och se vilka skillnader som finns mellan Mi Robot Vacuum Mop och Mi Robot Vacuum Mop Essential.

Skillnaderna mellan Mi Robot Vacuum Mop & Mi Robot Vacuum Mop Essential

Först och främst kan vi konstatera att de båda modellerna är snarlika. Det som utmärker mest är sensorn upptill på Mi Robot Vacuum Mop, som syns till vänster på bilden nedan vilket vi återkommer till längre fram i jämförelsen. Som ni kan se på huvudbilden så ser de nästan likadana ut framifrån, återigen är det sensorn som sticker ut. Liten skillnad på “ON”- och “Hem”-knappen men svårt att se på håll.

Mi Robot Vacuum Mop vs Mi Robot Vacuum Mop Essential

Undersidan på Mi Robot Vacuum Mop & Essential

Vänder vi upp och ner på de båda robotdammsugarna syns det lite tydligare att det finns en skillnad. Till vänster har vi Mi Robot Vacuum Mop som bara har en roterande borste för att vispa in smuts och andra partiklar till själva insuget på robotdammsugaren. En annan skillnad är också att denna har en sensor på undersidan för att känna av trappavsatser och andra hinder under. Båda modellerna har moppfunktion där en vattentank kan hakas på för att få golvet moppat undertiden dammsugning sker. Dessa skiljer sig lite åt också i utförande och form men rymmer lika mycket, 200 milliliter.

Mi Robot Vacuum Mop vs Mi Robot Vacuum Mop Essential

Lyfter vi på locket så ser vi att även här finns en del skillnader. Placeringen av dammbehållaren och dioderna skiljer sig åt en del. Här börjar dock skillnaderna framhävas då dammbehållaren på Mi Robot Vacuum Mop (till vänster) rymmer 600 ml medan Essential rymmer 420 ml. Storleksmässigt är det hugget som stucket där Mi Robot Vacuum Mop är en halv centimeter mindre i diameter (34,5 cm) än Essential (35 cm). Med andra ord ganska små skillnader rent visuellt när man betraktar de båda robotdammsugarna snabbt.

Mi Robot Vacuum Mop vs Mi Robot Vacuum Mop Essential

Skillnaderna i navigering mellan vSLAM och gyroskop

Mi Robot Vacuum Mop använder vSLAM för att mappa upp området som ska dammsugas. Begreppet vSLAM står för Visual Simultaneous Localization and Mapping och innebär enkelt förklarat att sensorn samlar in information om hur omgivningarna ser ut och skapar en karta utifrån detta. Robotdammsugaren till höger, Mi Robot Vacuum Mop Essential, använder ett gyroskop vid uppritning av kartan vilket i sig fungerar men ger en ganska förenklad karta med begränsningar.

Som ni kan se på de båda kartorna nedan som ritats upp i Xiaomi Home-appen så är skillnaderna väldigt stora här. Båda kartorna avser samma utrymme som dammsugits i mitt hem, d v s bottenvåningen av huset men för att det ska bli mer begripligt så bör kartan till höger egentligen roteras 180 grader varpå ni ser lite likheter mellan planlösningen. Å andra sidan kanske detta inte spelar så stor roll om den bara ska dammsuga men när det gäller finliret så vill man troligtvis har en bättre karta.

Här blir också en annan skillnad väldigt påtaglig mellan de båda olika modellerna. I Mi Robot Vacuum Mop har du tillgång till rumsindelning vilket ses på de olika färgerna på kartan. Du kan också namnge rummen för denna robotdammsugare, något som inte är möjligt på Essential. De mindre mörkare partierna är stolsben, bordsben och ben till andra möbler. De ljusare partierna är matsalsbord, köksbord, blommor samt kyl och frys samt en och annan vägg.

Det röda på kartan till vänster då? Detta är en annan viktig skillnad och är ett område jag ritat upp i appen som INTE ska dammsugas. En långhårig ryamatta som ligger under bordet i vardagsrummet där dammsugaren ibland helt tappat förståndet, stannat och inte hittat vare sig ut eller tillbaka till laddstationen. Därför har jag valt att exkludera detta område från att dammsugas. Så, det är alltså inte möjligt att rita upp virtuella väggar eller exkludera område från dammsugning, Essential kör över allt i ditt hem.

Mi Robot Vacuum Maps

Batteritid & sugkraft

Vi kan också konstatera fler skillnader när vi jämför de båda robotdammsugarna. Den ena är sugkraften som är högre på Mi Robot Vacuum Mop, 2500 Pa, jämfört med 2200 Pa hos Essential. Nu dammsuger båda modellerna bra så jag uppfattar inte detta som en större skillnad mer än på pappret. Däremot så klarar Mi Robot Vacuum Mop av att vara igång längre då batteriet är något större i denna modell vilket också innebär att den inte behövt återvända till laddstationen för att slutföra en dammsugning.

Du kan ställa in sugkraften på båda enligt “Silent”, “Standard”, “Medium” och “Turbo” – lite beroende på hur tyst den ska låta eller beroende på hur smutsigt du har det i hemmet.

Annat smått och gott?

Givetvis finns det lite andra skillnader också mellan de båda modellerna. Till exempel så klarar Mi Robot Vacuum Mop tröskelhöjder på 20 mm jämfört med 17 mm. Båda går att röststyra via Google Home och Amazon Alexa för den som vill detta. Ljudnivån är högre på Essential och båda moppar golvet på liknande sätt, upplever ingen större skillnad här.

Jag har också upptäckt lite uddag beteende hos Essential som ju har en annan typ av navigering. En dag när denna var ute och dammsög så sken solen starkt in genom dörren till altanen varpå kontrasten mellan området som belystes blev väldigt skarp på golvet. Detta fick Essential att köra fram, stanna vid skugglinjen, vända och köra tillbaka vilket upprepades längs med linjen. När området som inte belystes av solen dammsugits färdigt kördes det över och sedan togs andra sidan. Visst blev hela golvet till slut dammsuget men beteende var lite skumt och tillskrivs med all säkerhet de olika sätten som de navigerar på.

Har du många dyrbara Ming-vaser på golvet hemma rekommenderar jag inte Essential. Den är helt enkelt lite buffligare i sin dammsugning och kör gärna in i saker och ting, varpå den stannar, backar och kör vidare. Mi Robot Vacuum Mop upplever jag vara lite försiktigare, visst kör denna också in i något ben då och då men absolut inte lika ofta som Essential.

Jämförelse mellan tekniska specifikationer

Jag har gjort en sammanställning så gott det går här nedan mellan de båda modellerna. Det ska sägas att det inte är helt lätt då de som säljer produkterna av någon anledning inte alltid tar med all teknisk information som finns kring produkterna vilket innebär detektivarbete. Så, med det sagt så kan det förekomma saker som kanske behöver korrigeras men jag har försökt hitta rätt information.

Storlek, vikt och höjd mellan de båda är snarlikt. De är släta upptill vilket innebär att de inte har någon uppstickande del för lasern som t ex Mi Robot Vacuum Mop Pro har vilket kan innebära begränsningar i vissa hem.

Mi Comparison Mop v2

* Smart Top-up innebär att robotdammsugaren kan återvända till laddaren och ladda upp batteriet så pass mycket att dammsugningen kan avslutas.

Sammanfattning

Jag har testat båda robotdammsugarna parallellt i mitt hem under ett par veckor nu och tror mig ha fått fram de viktigaste skillnaderna här. Nu är jag inget proffs och min erfarenhet av robotdammsugare sträcker sig än så länge till dessa båda modeller. Min nyfikenhet har fått mig att titta lite närmare på hur de beter sig och vad de klarar av. Personligen tycker jag att Mi Robot Vacuum Mop levererar mer och bättre för pengarna. Fler funktioner, bättre specifikationer och detta till ett riktigt bra pris.

Jag hade kunnat jämföra de olika tillbehören och delarna också men det hade blivit än mer förvirrande. Ska du köpa en reservdel, ny dammbehållare, borstar eller annat så se till att ha tungan rätt i mun. Trots att dessa ser mer eller mindre likadana ut så finns det skillnader. Säkerställ att du får rätt ersättningsdel till just din modell. Stor eloge för att återförsäljarna själva kan hålla rätt i denna djungel…

Prismässigt ligger ofta Essential cirka 500 kr billigare men kolla runt för säkerhets skull. Värt att notera är att Mi Robot Vacuum Mop ibland säljs under namnet Mi 1C Robot Vacuum men det är samma modell.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!