Smarta Hem

Smart belysning med Nokia Smart Lighting

Ny satsning kring belysning med brygga, väggkontakter och stilren design

Smart belysning i våra smarta hem är mer eller mindre en självklarhet och många är företagen som bidrar här. Nu vill även Nokia (?!?!?) vara med och bidra här med lite snygga produkter.

Ja, från företaget som verkar ha ett finger med lite här och där så kommer nu deras nya satsning – Nokia Smart Lighting. Deras satsning på smart belysning sker i samarbete med Smartlabs och produkterna som visats upp är stilrent designade och lär passa in i de flesta hem. Dock så verkar det bara röra sig om ett sortiment för den amerikanska marknaden då formfaktorn för väggkontakter i Europa inte setts till än. Tekniken som används baserar sig på den från Insteon, ett företag som varit med ett tag och som ägs av Smartlabs.

Nokia Smart Lighting Range

Denna lösning från Nokia sticker ut lite genom att använda sig av ett proprietärt dual-mesh nätverk som kombinerar RF och teknik för strömkablar så att väggkontakterna fungerar även om nätverket ligger nere. Allt ska dessutom fungera med alla typer av ljuskällor och ledningskonfigurationer vilket tyder på att det bör fungera hos de flesta (dock krävs en neutral ledare). Varje ansluten enhet fungerar dessutom som en repeater i nätverket vilket innebär god täckning i hemmet.

Utöver en del olika varianter av väggkontakter finns även en brygga som länkar samman allt i ditt hem. Bryggan är dock inte nödvändig såvida du inte vill styra allt på distans så det går alldeles utmärkt att bara köpa på sig ett gäng väggkontakter som kommunicerar mellan varandra.

Nokia Smart Lighting Bridge

Kompatibilitet med Google Assistent och Amazon Alexa finns på plats från start och stöd för Apple HomeKit väntas. Utöver röststyrning kan allt även styras via Nokia Smart Lighting App.

Priserna ligger mellan $39.99 till $59.99 och bryggan kostar $39.99.

Är detta något vi vill ha som passar våra standardiserade uttag?

Källa: SmartLabs

Kommentarer