Recensioner

Smart väckarklocka och laddare är en schysst kombination

Nya Lenovo Smart Clock 2 med laddplatta är en given sängkompis

Att vakna i tid är viktigt för många av oss men också att faktiskt ha koll på tiden rent generellt. Vi tar en titt på sprillans nya Lenovo Smart Clock 2 med tillhörande QI-laddplatta.

I takt med att mobiltelefonen gjorde sitt intåg började den traditionella klockradion försvinna sakta men säkert. Många har övergett den tidvisare som mer eller mindre alltid funnits bredvid sängen på nattduksbordet till förmån för just mobilen. Eller rättare sagt ersatt den med en laddare för mobilen eftersom denna oftast laddas medan man sover så att mobilen är redo för en ny dag när du vaknar. Huruvida detta är bra eller dåligt är ju en smaksak och visst kan mobilen visa tiden på natten också om du väcker den eller viftar med handen framför den. Men för många är det fortfarande ett alternativ att ha en mer traditionell visare av tiden bredvid sängen.

Vi tar en titt på helt nya Lenovo Smart Clock 2 som har en tillhörande laddplatta och en inbyggd röstassistent från Google. Om detta är framtidens ersättare till klockradion och laddplattan har vi tagit oss en närmare titt på.

Förpackning & innehåll

Jag tillhör kategorin människor som älskar ny teknik och användbara prylar vilket hemmet vittnar om. Men, jag är också en dinosaurie i vissa avseenden och ett av dessa är att jag aldrig skulle kunna ersätta en väckarklocka vid sängen med enbart mobilen eller min smarta armbandsklocka. Nix, hemma hos mig är det viktigt att ha något som visar tiden hela tiden oavsett tid på dagen. Genom åren har jag avverkat hur många klockradios/väckarklockor som helst, primärt från Philips men på senare år har det varit smartare varianter som gällt. Först från Xiaomi och sedan från Lenovo så när jag fick möjlighet att testa nya “Lenovo Smart Clock 2 with Wireless Charging Dock” så tvekade jag inte en sekund.

Förpackningen visar upp den nya designen klart och tydligt samt att detta är varianten med en laddplatta. Har du inget behov av att ha en laddplatta så finns det en version utan också och då till ett lägre pris.

Vi ser att denna har inbyggd röstassistent som kommer från Google samt att den har en inbyggd färgskärm.

I förpackningen finner vi själva klockan eller högtalaren med skärm om man hellre ser det så. Här finns även laddplattan samt en strömkabel och lite dokumentation så att du kommer igång (även om denna inte behövs).

Precis som deras tidigare modeller av smarta väckarklockor så är denna klädd i grått tyg. Nertill finns en liten label med namnet Lenovo på och skärmen omges av en svart kant. Upptill finns två fysiska knappar för att höja och sänka volymen. Ytan mellan de båda uppstickande knapparna är beröringskänsligt och kan användas för att snooza eller stänga av larmet.

Baktill finns uttag för strömkabeln samt en knapp för att stänga av mikrofonen. Det är en sparsmakad design med lite minimalism i åtanke och den påminner en del om röstassistenter från Google som också är klädda i ett grått tyg.

På laddplattan där själva klockan placeras finns även en inbyggd belysning som tänds upp när du placerar mobiltelefonen på laddaren. Denna kan även tändas för att ge lite nattbelysning eller simulera lite dagsljusuppvaknande på morgonen. Själva laddplattan är inte helt enfärgad utan har små inslag av mörkare färgpigment. Om detta är snyggt eller inte låter jag vara upp till var och en att bedöma…

Huvudenheten fästs ovanpå laddplattan med en inbyggd magnet och sedan läggs mobiltelefonen till höger vid laddning. Det är inte möjligt att välja riktning på laddplattan utan det är till höger som gäller. Den stöder 10 W QI-laddning så den fungerar med de flesta mobiltelefoner på marknaden som följer denna standard för trådlös laddning.

Baktill på laddplattan finns även ett uttag för USB-A om du behöver ansluta en extra laddare till din klocka, hörlurar eller annat. Notera att detta uttag saknas på versionen utan laddplatta vilket kan vara bra att känna till.

Installation

Det finns ingen dedikerad app till Lenovo Smart Clock 2 utan installation sker i Google Home-appen. Har du installerat smarta högtalare eller andra Google Home-kompatibla enheter innan så känner du igen processen.

Följ instruktionerna i Google Home-appen och säkerställ att den kod som visas är samma i appen som på skärmen. Enheten ansluts till ditt wifi-nätverk (2.4 GHz) så säkerställ att du har täckning där du avsett placera enheten.

Slutför installationen och ladda ner eventuell uppdatering till enheten. Därefter kan du göra inställningar i appen som att döpa om enheten, ändra tidsformat mellan 12 eller 24 timmar samt placera den i rätt rum i ditt hem.

Du kan även göra inställningar för “Digitalt välmående”, “Nattläge”, “Stör ej” samt inställningar för “YouTube”. Det finns givetvis inställningar för volym, alarm, timers och skärmen i appen också. Men, det är begränsade inställningsmöjligheter via appen då det helst bör styras via den inbyggda röstassistenten. Det går även att utföra ett begränsat antal inställningar via skärmen på Lenovo Smart Clock 2 men, som sagt rör det sig om ett fåtal inställningar här.

Användning

Jag har använt Lenovo Smart Clock 2 nu i någon veckas tid och den gör sitt jobb. Du vaknar på utsatt tid och den laddar din mobiltelefon under natten så med andra ord så fixar den det som utlovas. Vad är bra och vad är mindre bra med Lenovo Smart Clock 2 då?

Lenovo Smart Clock

Då jag tidigare använt mig av Lenovo Smart Clock Esssential som har inbyggd röstassistent men saknar en del annat så var denna nya version ett klart lyft. Mer om det längre ner och då jag laddat min mobiltelefon på en separat laddplatta från Xiaomi så blir det mycket kablar på nattduksbordet och ett rörigare intryck. Nu, blev det genast lite trevligare och mindre rörigt bredvid sängen vilket uppskattas av frun. Skärmen ger en bra och tydligt bild av vad klockan är och det går givetvis att ställa in ljusstyrkan här samt när den ska lysa lite mer eller lite mindre.

Google Home-appen skillnad

En konstig sak här som mycket väl kan vara en bugg är att det i min iPhone inte går att justera tiden för nattläget emedan detta går alldeles utmärkt via min Android-telefon. Oavsett var jag klickar på iOS-appen så kan jag inte justera klockslaget vilket innebär att du inte har mycket annat val än att använda förinställda tider här. På Redmi-mobilen var det inga som helst problem att ändra tidpunkten via gränssnittet. Vet inte riktigt hur de tänkt här när det gäller att fixa till denna inställning men det borde fixas tycker jag.

Lenovo Smart Clock

För er som tvekar mellan de olika smarta klockorna från Lenovo så finns det givetvis skillnader här, inte bara i pris. Den vill vänster är modellen Essential och den är mer att jämföra med en vanliga väckarklocka till utseende och visning av information. Den visar tiden, temperaturen och vädret samt veckodagen och om det finns ett inställt larm. Den har ett nättare format som jag personligen gillar, den tar inte så mycket plats vilket är positivt.

Den nyare modellen till höger tar för sig på ett annat sätt. På dagtid lyser skärmen upp betydligt mer, som en liten Nest Hub (fast ändå inte). Det är tydliga siffror i båda fallen och storleksmässigt är denna betydligt högre, även när den inte står på laddplattan. Vad som faller en i smaken handlar väl mycket om vad man förväntar sig av de olika klockorna. Den äldre har gjort sitt på ett bra sätt även om jag önskat lite mer inställningar på denna. Ett bra exempel här är att Lenovo Smart Clock 2 har fler signaler att vakna till så du kan välja en mindre irriterande än vad Essential har som enda signal att erbjuda.

Här ser vi klockslagen i lite mörkare omgivning och det är fortfarande tydligt vilket är positivt. Det finns olika urtavlor att välja på i Lenovo Smart Clock 2 men jag har valt att ha en som visar ungefär samma information som jag hade på den äldre med temperatur och lite annat. Perfekt eftersom man då mentalt kan förbereda sig på att det är kallt som tusan när man vaknar på morgonen…

Jag nämnde nattbelysningen tidigare och denna går att aktivera via skärmen men dumt nog kan du inte stänga av den via densamma. Detta innebär att du behöver använda röststyrning för detta vilket kan vara mindre populärt på kvällen/natten om frun ligger och sover bredvid dig. Tycker nog att de bör addera möjligheten här att stänga av även via skärmen så misstänker en dålig dag på jobbet.

Via skärmen kan du också enkelt släcka belysningen i ditt rum om du har sådan ansluten via Google Home. Du kan även aktivera en “Godnatt” eller “Godmorgon”-rutin via skärmen samt ställa in tid, larm, väder, musik och kalender – that’s it. Den blir alltså ingen ersättare till en Nest Hub utan mer som en lillebror med bara det nödvändigaste.

Musik kan du spela upp via den inbyggda högtalaren men förvänta dig inget mirakelljud men det passar om du bara ska ligga och läsa i sängen och vill lyssna på något i bakgrunden. Har du tänkt använda skärmen för att ligga och kolla på film så får du tänka om. Här är stödet begränsat och strömningsmöjligheterna sträcker sig till att kunna visa upp kameror från Google Nest, dock ej de senaste utan bara äldre Nest-kameror och ej heller tredjepartskameror. Här får vi hoppas de kommer med en fix så även de nyare kamerorna stöds.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!