Recensioner

Smartmi Air Purifier P1 luftrenaren för dig på vift

Lätt och ledig

När det kommer till luftrenare är det hö(g)säsong just nu. Smartmi är företaget bakom de ikoniska runda luftrenarna. Med den nya P1 har vi förmodligen fått den smidigast luftrenaren som även går in i Apples smart hem, HomeKit.

Smartmi Air Purifier P1

Smartmi Air Purifier P1 kommer i två olika färger, silver/vit och svart. Med ett handtag i läder. Designen påminner om deras större variant som vi tidigare recenserat. Om Smartmi Airpurifier är deras kombivariant är Smartmi Airpurifier P1 deras sportbil. Designen är snygg men portabiliteten är det som sticker ut. Med det tillhörande handtaget är det meningen att vi ska kunna lyfta runt den i hemmet och använda den där vi är för stunden. Som med många andra luftrenare på marknaden använder även denna HEPA 13-filter vilket sägs filtrerar bort upp till 99,97% av luftburna partiklar ner till 0,3 µm i våra hem. Filtret är ett 360° i två lager – ett primärfilter och ett HEPA-filtret och detta filtrerar upp till 250 m³/h luft vilket innebär att ett rum renas på bara ett par några minuter. En partikelsensor analyserar luftkvaliteten och sedan anpassas hastigheten utifrån detta. Men det går även att manuellt ställa in hur mycket vi vill att den ska arbeta.

Smartmi Air Purifier P1 Smartmi

På ovansidan kan vi manuellt växla mellan fyra olika lägen. 1, Sleep, 2, Medium speed, 3, Custom och 4, Auto. På sleep går den på lågvarv men lyckas ändå underhålla luftkvalitet gott. Custom ställer vi själva in med hjälp av ett reglage i Smartmi appen hur mycket vi vill att luftrenaren ska ta utifrån hur stort rummet vi befinner oss i är. Det går även att stänga av luftrenaren i appen. Antingen direkt eller med en fördröjd avstängning. Små trevliga funktioner som att stänga av displayen och ljudsignaler går också att göra direkt i appen. Mycket välkommet för oss som har den i sovrummet.

Smartmi Air Purifier P1

Apple HomeKit

Antal luftrenare som kommer in i Apples HomeKit kan i dagsläget räknas på en hand och Smartmi Air Purifier P1 är en av dessa. Genom att ansluta den till wifi-nätverk i Smartmi appen kan vi sedan lägga till den i Apple HomeKit. Vi kan även styra den med Google Assistent, Amazon Alexa. Men just stödet för HomeKit är något vi inte är bortskämda med. På svenska marknaden säljs i nuläget endast Sensibo Pure och Vocolinc Smart Air Purifier VAP1 som har stöd för Apple HomeKit.

Smartmi Air Purifier P1 app

Smartmi Air Purifier P1 App

I Apple Homekit kommer vi få upp luftrenaren som just luftrenare och luftkvalitets sensor men vi kommer även få upp filterunderhåll i HomeKit. Utifrån luftkvalitetssensorn kan vi sedan skapa olika automatiseringar. Bland annat går det att aktivera andra enheter om luftkvaliteten ändras mellan utmärkt, bra, medelgod, undermålig och dålig men även i vilken styrka luftrenaren ska dra igång om luftkvaliteten ändras. Vad sägs om röda lysande lampor i hemmet om pollen tar sig in? Pollen är nämligen just vad den här luftrenaren presenteras att råda bot på.

Smartmi Air Purifier P1

Det enda vi kan sakna på den här luftrenaren är ett inbyggt batteri. Hela luftrenaren andas portabilitet men sitter fast i vägguttaget med strömsladd. För egen del är det inget bekymmer att koppla loss den och flytta den mellan sovrum och kontorsrummet. Upptill på luftrenaren finns en bakgrundsbelyst OLED-display och manöverpanel med touchknappar. Till skillnad från storebror Air Purifier har inte Air Purifier P1 någon gest-navigering.

Smartmi Air Purifier P1

Det går knappt att prata Smartmi utan att prata Xiaomi. Smartmi är företaget som designade Xiaomis luftrenare men som nu satsar på sitt egna märke. Deras förra luftrenare gick in i Xiaomis Home App. Men nu har Smartmi tagit steget fullt ut och vi får inte in P1 i Xiaomis Home app utan nu är det Smartmi appen som gäller. Därefter kan vi lägga till den i Apples HomeKit och/eller länka till Google Home.

Smartmi Air Purifier P1 app

Oavsett vilket rum vi tagit luftrenaren till har den presterad precis som utlovat. På natten ställer vi in den på lågt läge och även om fönstret står öppet kan vi vara trygga med att få sova hela natten utan röda ögon och rinnande näsor. På dagarna kan den med enkelhet flyttas med och på max-läget och renar då rummet på bara några få minuter.

Pris från 1290 kronor hos Proshop.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!