Ljud & Bild

Sonos Ray – en soundbar med litet pris och stort ljud

Ett måste till det mindre rummet

Mindre och billigare än Sonos Beam? Ja snart blir det tillökning när Sonos lanserar ännu en liten och nätt soundbar. Frågan är om Sonos har tummat på ljudet för att hålla priset nere?

Sonos Ray – som en Beam fast ändå inte

Sonos har inte gjort som till exempel Apple gör med sin iPhone SE-serie där de byter ut insidan till lite sämre komponenter och sedan nylanserar den. Istället så har Ray en helt ny design som påminner om både Beam och Arc. Sonos Ray är mindre än Beam och mäter in på 559 x 71 x 95 millimeter medans Beam (gen 2) mäter in på 651 x 69  x 100 millimeter. När vi först packade upp Ray så var det första undertecknad sa “men så liten och söt den är”. Även fast det inte är några gigantiska storleksskillnader mellan Beam och Ray så märks det onekligen av.

Sonos Ray överst och Beam (Gen 2) i botten

Ray har alltså en ny design och enklast förklarat så ser fronten på Ray ut som ovansidan på Beam fast med ett galler. Ovansidan av Ray sluttar nedåt och precis som på deras andra produkter hittar vi de touchbaserade knapparna just där. Vi är återigen tacksamma att Sonos valde ett galler av metall istället för tyget som första generationen av Beam kom med som snabbt blir smutsigt. På baksidan av Ray är det dock lite glesare än vad vi är vana vid. Där hittar vi en synkroniseringsknapp, ström, ethernetport och en optisk port, så med andra ord går Ray inte att ansluta till en TV via HDMI. Det finns även fästen på baksidan om du skulle vilja hänga upp Ray på väggen.

Ström, optisk och en ethernet

Insidan på Sonos Ray

På insidan av Sonos Ray hittar vi två diskanter för högfrekvensregistret samt två midwoofers som tar hand om mellanregister och bas. Detta i kombination med Sonos mjukvara skapar ljudet som Ray sedan sjunger ut. Något som inte finns på insidan som vi är vana vid är mikrofoner. Det betyder att det inte går att styra Ray med rösten, men lägger du till bakre högtalare till Ray som exempelvis Sonos One med mikrofoner får du röststyrning den vägen.

Insidan av Ray, bild från Sonos hemsida

En lite stökigare installation

Sonos Ray har ju till skillnad från Sonos andra ljudlimpor som säljs idag ingen HDMI-port så installationen skiljer sig en del från vad vi är vana vid. Precis som tidigare lägger vi till den via appen, uppdaterar enheten, väljer rum och kalibrerar. Men eftersom den inte ansluts via HDMI så hittar inte vår fjärrkontroll (i detta fallet Samsung One-kontrollen till Samsung Q90r). Här fick vi vända oss till Google. Vi fick klicka oss in i menyerna på TV’n, välja “universal remote”, gå igenom en setup och sen fick vi återigen bege oss in i menyerna och välja Ray som optisk ljudutgång och då hoppade det igång.

Så hur låter den då?

Ray är som sagt mindre än Beam så förväntningarna var inte direkt att den skulle ta oss med storm men Ray låter faktiskt riktigt bra för sin storlek. Om vi jämför den med Beam så fyller den inte rummet lika bra och det är inte riktigt samma tryck i ljudet – men bra nära. Vi testade att dra igång The Adam Project på Netflix mitt i en actionscen där det blandas vilt mellan dialoger, rockig musik, pistoler och däck som skriker. Resultatet? Väldigt imponerande med tanke på storleken på denna lilla limpa. Det är ett trevligt tryck i basen och ett brett spektrum där både dialoger och effekter får plats utan att det blir svårt att höra. Att spela spel fungerar alldeles utmärkt och Ray lyckas skicka ut ett välbalanserat ljud med lite tryck i när vi skjuter iväg våra raketer i Ratchet and Clank.

Ray får jobba när actionen är igång i Ratchet and Clank

När vi slängde oss ur Netflix-appen och kastade oss in i Spotify så drog vi på Metallica – Sad But True på full spetta och när trummorna och de tunga gitarrerna drar igång 20 sekunder in i låten så blir vi återigen imponerade. Sonos har verkligen ett hemligt recept likt det Coca Cola sitter på men istället för att veta hur man gör den perfekta smaken på Cola så kan de skapa produkter i alla olika former och storlekar utan att tumma på ljudkvalitén och få det att låta riktigt bra. Ray har stöd för Stereo PCM, Dolby Digital 5.1 och DTS-surround.

Var är vår lilla subwoofer?

Bland deras hemmabioprodukter så finns nu Sonos Arc, Sonos Beam och Sonos Ray. Arc kostar 9 999 kronor, Beam 5 349 kronor och Ray 3 399 kronor. Sonos Ray låter fin fint på egen hand men vi testade även att para ihop den med vår Sonos Sub och två bakre Play:1 och då lät det riktigt fint. Men att lägga 8 499 kronor för Sonos Sub till en soundbar som kostar 3 399 kronor känns lite fel. Lanseringen av Ray skulle ha varit pricken över i:et om de i samma veva hade presenterat en mindre, billigare sub som gör ljudet ännu fylligare men vem vet det kanske kommer?

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!