Att engagera sig i negativ tankeverksamhet om en osäker framtid är att oroa sig.
Desto mer värdefulla saker vi har ju mer tenderar vi till att oroa oss för att tappa bort dessa. Hunden i huset brukar vara något som kan vara upphov till mycket oro. Särskilt om de rymmer iväg. Spåra har tillverkat en mycket trevlig liten GPS-puck för att låta oss slippa vara oroliga. Tillsammans med deras Powerfoyle har vi fått en komplett enhet till hunden.
GPS
GPS-enheten är liten och i hårdplast. På undersidan har den två stycken laddningsplattor för laddning tillsammans med Powerfoyle men även en USB-port på sidan för laddning. Trackern är så pass liten att den går att använda till att spåra annat. Den går lätt ner i en väska, handskfacket eller barnvagnen.
Powerfoyle
Spåra Hund är ett komplett system med en sele för hunden och på ovansidan av selen en del som kallas Powerfoyle. Det är en solcellsdriven laddare för trackern. Trackern placeras i en liten låda närmst nacken på hunden. I lådan finns det två piggar som ger ström till trackern via laddningsplattorna på trackern.
Selen kopplas ihop med kardborreband och clips. Det är inte helt självklart hur alla delar ska kopplas ihop första gången. Det beror på att selen är tänkt att passa både medium till större hundar. Men efter att ha tittat på instruktionerna går det enkelt. Selen har ett handtag på ovansidan för alla som vill kunna hålla hunden direkt i selen. Ringen för att fästa (det egna) kopplet är på ovansidan.
Trackern har bra batteritid i sig själv och tillsammans med solcellsladdaren behöver vi aldrig fundera på om det är batteri i trackern. Under tiden vi testat enheten har vi legat på nästan fullt batteri hela tiden. Även om selen med trackern blir hängande några dagar på sin krok i hallen går batteriet inte ur. Så fort vi beger oss utomhus fylls batteriet upp igen. Frågan som uppstår är varför inte allt som kräver batteri har liknande lösningar.
App
Allt styrs via appen. I appen skannar vi QR-koden för att lägga till trackern i appen. Har vi flera Spåra-enheter går det bra att ha dessa här. Det första vi möts av i appen är en karta. Där ser vi Spåra-eneheten. På högersidan har vi en meny för våra egna personliga inställningar. Klickar vi på Spåra-enheten på kartan får vi inställningarna för just den Spåra-enheten. Här kan vi lägga till skyddszoner för var vi tycker att våra fyrfota vänner får vara utan att vi ska få notiser om det.
Vi kan slå på och av om vi önskar notiser på telefon om Spåra-enheten rör sig utanför dessa zoner, om den rör sig in i en skyddszon och om den detekterar rörelse i en skyddszon. Det sista är att föredra avslaget om den ska användas på en hund. Används den däremot på motorcykel bör det kanske vara påslaget.
Det går även att kontrollera hur mycket Powerfoyle laddar genom att hålla mobilen mot trackern. Vi får då upp en mätare som visar hur mycket den laddas. Längst ner har vi fyra ikoner, den första är inställningar som vi nämnde ovan om när Spåra-enheten ska ge oss notiser, den andra är där vi lägger till skyddszonerna, den tredje är där vi kan dela Spåra med andra. Förslagsvis de andra familjemedlemmarna eller hundvakter.
Den sista fjärde ikonen tar oss till en vy där vi kan se hur Spåra har rört sig. Vi kan välja mellan vilka dagar vi vill se hur trackern har rört sig. En rolig funktion för att se hur mycket hunden rör sig eller att se var hunden har varit på sina egna strapatser i skogen.
Vi kan även slå på Live-vyn. I det här läget kommer trackern skicka sin plats var 30 sekund och batteriet kommer snabbare laddas ut. Om trackern är stilla kommer den inte skicka någon ny information vilket sparar lite ström.
Uppkoppling
Trackern har tre olika lägen. GPS, Radiotorn och Bluetooth. På kartan kommer vi se med vilket läge positionen tagits. Är vi nära trackern kommer den använda sig av Bluetooth och positionen har en mycket liten felmarginal på hur den visas på kartan. Med Radiotorn kommer platsinformationen från en mast och felmarginalen är större. Felmarginalen kommer att visas på kartan och positioner från radiotorn kommer inte att utlösa några notiser eller larm. GPS är den som vi sett används oftast av trackern och om hunden inte gått in och gömt sig i ett cementrör där GPS-signalen är mycket svag kommer felmarginalen vara mycket liten.
Användning
Vår storpudel hade inga problem med den nya selen. Om det beror på att hon har fler selar än jag har skor låter jag vara osagt. Men efter att selen är rätt inställd sitter den bra utan att glida runt och se ut att skava. Den som är van vid olika selar vet att de kan vara olika stora i utförande med alla spännen och var motståndet ska appliceras när hunden och husse/matte drar åt olika håll. Den här tillhör den större varianten, det är som en liten ryggsäck på hunden.
Trycket appliceras över bröstet på hunden och två band, ett runt bröstet och ett under magen. Tyvärr lutar den något åt den sida där kopplet lägger sig. Kopplet fästs i metallringen i handtaget som går tvärsöver hela ryggen på selen. Jag hade gärna önskat en ring på framsidan att fästa kopplet i istället för enbart på ryggen. Det är en smaksak för ägare och hund. Men då vi tränat löpning med dragsele med vår hund tog det henne en stund att vänja sig vid att inte dra. Selen är svart med reflexer på flertalet ställen och texten Spåra över bröstet.
Eftersom trackern inte en enda gång under testet laddats ur var det aldrig något att fundera på. Selen åkte på vid promenader och när hon fick springa fritt. I början tittade jag till i appen för att det var nytt och spännande men efter hand slutade jag gå och glutta i appen och det var först när vi kom hem jag tittade för recensionens skull. Det har alltid gått att få kontakt med Selen när vi öppnat appen. Men om vi inte har haft med telefonen och bluetooth igång har vi inte alltid kunnat se historiken över var selen har varit.
Vi släppte henne i skogen för verkligen testa vad den gick för. Det är förvånande hur mycket och långt en hund kan springa. I live-vyn kunde vi direkt se var hon var var 30:e sekund. I hög fart tar sig en hund ganska långt på 30 sekunder. Men det är hyfsat tillräckligt för att få en uppfattning om var hon var. Även om hunden tycker om att kasta sig i vatten eller rulla runt i lera kommer Spåra hålla sig säker då den är både damm och vattentät. Selen tvättas i fördel i 30° handtvätt eller maskintvätt.
Pris
Till skilland från flera andra GPS-trackers har Spåra Hund ett annat slags upplägg. Istället för att köpa ett separat SIM-kort som vi ska fylla på efterhand så kan vi köpa trackern med 1, 2 eller 3 års service-tid. Service-tid betyder full access till support, fri uppkoppling till mobilnätet samt automatiska uppdateringar. Priserna är 2990 kronor för ett år, 3390 kronor för två år och 3690 kronor för tre år.
Det går även att prenumerera på Spåra och då är det en månadskostnad på 289 kronor i månaden om vi binder oss i ett år, 165 kronor för två år och 119 kronor i om vi binder oss i tre år. Tidigare trackers vi har testat har behövt att vi köper SIM-kort, som ska aktiveras och fyllas på för att sedan stoppas in i enheten. Smidigheten med Spåras upplägg motiverar det höga priset.