Recensioner

Surfplattan OnePlus Pad 2 överraskar på flera sätt

Kombinera gärna med tangentbord och stylus för att få ut mesta möjligt av denna surfplatta

Många av dagens surfplattor fungerar mer eller mindre på samma sätt och har många likheter. Så, vad gör då OnePlus för att sticka ut i djungeln av surfplattor?

OnePlus höll nyligen ett sommarevent i Milano där de presenterade en mängd nya produkter, bland annat en ny surfplatta vid namn OnePlus Pad 2. Detta är uppföljaren till deras första surfplatta som överraskade på olika sätt men framför allt med det lite annorlunda bildförhållandet om 7:5 som avviker från vad konkurrenterna tillhandahåller. Detta bildförhållande ger en mindre rektangulär surfplatta än vad vi är vana vid, något som enligt företaget ska göra det enklare att arbeta med flera dokument bredvid varandra.

Vi har nu testat den nya surfplattan OnePlus Pad 2 tillsammans med tillbehören Smart Keyboard samt Stylo sedan eventet och kan bara konstatera att OnePlus gör ett bra jobb med denna lösning.

Vi tar en titt på surfplattan OnePlus Pad 2

Utöver den nya surfplattan OnePlus Pad 2 så har vi även testat denna tillsammans med tillbehören Smart Keyboard som fungerar som ett skyddande fodral utöver att ge möjlighet till snabbare inmatning av text. Även deras tillhörande penna, Stylo 2 har testats och tillsammans ger dessa användaren en betydligt mer komplett surfplatta som påminner om en mindre bärbar laptop.

Tillsammans med surfplattan medföljer en USB-A till USB-C kabel för laddning samt lite dokumentation. Med pennan medföljer även en extra pennspets som reserv om man sliter ut denna.

Baksidan av surfplattan är en rent designad historia där endast kameralinsen (av modell större) syns tillsammans med en logotyp. Kanterna på surfplattan är rundade vilket gör att den ligger skönt i händerna. Färgen på denna kallas för övrigt Nimbus Grey och den processor som används är en Snapdragon 8 Gen 3 vilket innebär kraft för lite AI också vilket visar sig vara användbart.

Deras Smart Keyboard som består av två delar fästs enkelt på surfplattan med hjälp av magneter. Den mer heltäckande delen täcker och skyddar hela baksidan på surfplattan. Mitt på syns ett streck som är där baksidan viks ut som stöd för skärmen när tangentbordet används.

Den yttre delen av tangentbordet är helt plan och stilren utan några inslag av logotyper eller annat vilket gör att det ligger platt på bordet när det används.

Surfplattan fälls upp precis som på en laptop av mindre modell. Inget revolutionerande här och vi har sett det tidigare så en ganska traditionell lösning med andra ord. I nedre högra hörnet går det att lägga sin OnePlus mobiltelefon och snabbt överföra filer till surfplattan – smidig funktion visar det sig.

I uppfällt läge vilar surfplattan mot baksidan som vikts ut och det hela fungerar bra under användning. Den kan justeras mellan 110-165° för önskad betraktningsvinkel. Surfplattan i sig är ganska tunn men det ska sägas att med både baksida och tangentbord så blir den betydligt tjockare men fortfarande fullt hanterbar. Det går för övrigt bra att ta bort tangentbordet och bara använda den bakre delen för att stötta upp surfplattan om man vill kolla på film.

Tangentbordet är i ganska normal storlek och inkluderar de mest använda tangenterna med ett par undantag… Anslutning sker antingen via den inbyggda magneten i surfplattan eller Bluetooth.

Undantaget är att det saknar våra älskade å, ä och ö-tangenter. Dessa finns visserligen där men är inte märkta vilket brukar skapa en del förvirring tills att muskelminnet tar över.

Pennan som finns som tillbehör ligger skönt i handen och är inget som ger något större intryck vid första anblick. Dock så klarar den av upp till 16 000 olika nivåer av tryck vilket får anses vara riktigt bra! Dessutom ska den efterlikna skrift på papper för en mer naturlig känsla när man skriver.

Pennspetsen på OnePlus Stylo 2 går att byta ut om eller när man slitit ut denna. För övrigt så har pennan en läderliknande design vilket ger den ett något mer exklusivt intryck.

Det finns en del olika möjligheter och inställningar med pennan om man vill få ut så mycket som möjligt av denna.

OnePlus Pad 2 har en riktigt bra skärm

Det ska sägas direkt och det är att skärmen på OnePlus Pad 2 är riktigt bra. Den är av typen LCD och har en 3K-upplösning vilket gör att den lämpar sig väl för att se film med. Bra skärpa och i kombination med de sex inbyggda högtalarna och stöd för Dolby Vision så fås en bra upplevelse. Nackdelen är väl att sorgkanterna upp- och nertill blir väl markanta tack vare skärmens bildförhållande (7:5) – det blir helt enkelt lite väl svart när man kollar på film.

Ljudmässigt så levererar de sex inbyggda högtalarna fullt godkänt ljud även om basen lyser med sin frånvaro vid uppspelning på hög volym. Men för film och annan media så fås en bra upplevelse som fungerar bra med den högupplösta skärmen.

Pennan och tangentbordet är trevliga tillbehör

Den stora navigeringsplattan i underkanten av tangentbordet är responsiv och enkel att navigera med. I en början kändes det som att man behövde trycka lite hårdare för att klicka på något men det var en vanesak. Tangenterna svarar bra och har ett behagligt nedslag vilket gör det lätt att skriva på, åtminstone enligt undertecknad som tillbringar x antal timmar framför datorn varje dag.

Att skriva och rita med OnePlus Stylo 2 fungerar även detta bra. Det är en responsiv penna med minimal fördröjning som knappt märks av när den används. Pennan har som tidigare nämnts, en del olika funktioner som kan ställas in beroende på vilka preferenser man har som användare. Kvalitetskänslan är skön och spetsen uppvisar hög noggrannhet vid användning.

En annan smart funktion med Smart Keyboard är att det går att dela filer snabbt med en NFC-kompatibel mobiltelefon via funktionen “Snabbdelning”. Överlag så märks det att OnePlus försöker underlätta för användare, bland annat genom att surfplattan automatiskt delar 5G-åtkomst med din OnePlus mobiltelefon så länge båda är anslutna till samma konto – smidigt. Det finns även möjlighet att enkelt arbeta vidare med något från din mobiltelefon på surfplattan genom funktionen App Relay – något vi bland annat sett hos Apple tidigare.

Hur är det att fotografera med den bakre kameran?

Kameran på baksidan av OnePlus Pad 2 är helt okej men att fotografera med en surfplatta innebär ju en del utmaningar. Dels är det ju inte så behändigt att hålla en surfplatta med en hand så här krävs två händer och att använda hela skärmen som en sökare känns ovant. Färgerna blir ganska naturtrogna vilket ses som en fördel.

Närbilder blir sådär och färgerna upplevs som lite bleka och saknar lite stuns. Ute i kanterna syns också att skärpan saknas men detta är begränsningar som finns i produkter som inte direkt är tänkta att användas för just fotografering.

Trots det så går det att ta hyfsat detaljrika bilder med kameran på baksidan. Är ljuset rätt så blir också resultatet bättre och på växten nedan syns en del skarpa partier i mitten medan det mot nederkant blir lite sämre.

Hur fungerar OnePlus Pad 2 i vardagen?

Riktigt bra faktiskt! Kombinationen av OxygenOS tillsammans med processorn från Qualcomm ger en snabb och trevlig användarupplevelse. Det blir ganska tydligt att OnePlus arbetar för att få till en sömlös och smidig upplevelse för användaren vilken finputsas regelbundet. Skärmens lite mer fyrkantiga disposition gör det enkelt att arbeta med flera dokument samtidigt och med Open Canvas fås en bra översyn med antingen två eller tre fönster öppna samtidigt.

Batteriet är också en positiv sak med denna surfplatta. Med ett batteri på 9 510 mAh så fås en rejäl standbytid – upp till 43 dagar faktiskt vilket imponerar. Nu medföljer det ingen laddare med surfplattan men finns det redan en 67 W Supervooc sedan tidigare så ger 10 minuters laddning 23 procent batteritid, 64 procent nås på 30 minuter och fullt laddad tar 81 minuter så förutsättningarna för att kunna arbeta effektivt finns.

Formgivning och design av surfplattan i kombination med materialval och färg ger den ett högkvalitativ intryck. De rundade kanterna ger surfplattan ett smalare intryck och vikten på 584 gram känns helt okej – överlag finns det inte mycket att anmärka på när det gäller dessa aspekter.

Att AI tar plats i alltfler enheter i vardagen går inte att komma från och med OnePlus Pad 2 fås även en del av denna kaka. Editering av bilder på den stora skärmen med AI Eraser 2.0 gör det enkelt att ta bort oönskade människor eller objekt i bilder som tagits antingen med surfplattan eller med mobiltelefonen. Just när det gäller bilder som fotograferats är AI väldigt behjälplig när det gäller att ta bort den där människan som råkade passera precis när bilden togs. Tillsammans med AI Toolbox ges OnePlus Pad 2 en mängd möjligheter där AI är den centrala punkten – allt för att underlätta för användaren.

Ett exempel där AI används är vid fotoredigering. Här ser vi en bild tagen i Milano med OnePlus Nord 4 där en massa människor syns spatsera ut och in i bildens nederkant.

Med funktionen AI-radering så går det att välja att redigera med “Smart lasso”, “Måla över” eller “Ta bort personer”. I bilden nedan har vi använt funktionen för att “Ta bort personer” vilket ger ett mer folktomt Milano och med ganska bra resultat. Det går att jämföra före- och efter för att se hur resultatet blir och med de andra funktionerna går det att editera lite mer noggrant om man inte skulle vara nöjd.

Som ett arbetsredskap för den som är inne i ekosystemet från OnePlus så är detta en riktigt trevlig surfplatta. Den är rapp i svängarna och allt flyter på under användning. Visst känns det lite ovant i början med det lite annorlunda bildformatet men man vänjer sig och ser fördelarna speciellt vid arbete med flera fönster öppna på en gång. Tilläggas bör givetvis att den fungerar bra med andra enheter som kör Android men som med många andra tillverkare så gifter den sig lite bättre med de egna produkterna.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!