Smarta Hem

Tado lanserar nya Matter-kompatibla produkter

Fem nya produkter som alla använder Thread

Tado har presenterat nästa generations produkter för att hantera uppvärmning i våra hem. Produkterna som presenterats är kompatibla med IoT-standarden Matter.

Tyska företaget Tado har lanserat fem nya produkter för att styra och hantera uppvärmningen i våra hem. De nya produkterna i X-serien omfattar nya radiatortermostater, en brygga, en trådad termostat samt en värmepumpsoptimerare – alla med syfte att optimera energiförbrukningen i våra hem. De nya produkterna använder Thread för kommunikation och är kompatibla med standarden Matter vilket innebär att de fungerar med de flesta förekommande plattformar för smarta hem. I samband med presentationen som hölls blir det också tydligt att företaget fortsätter arbeta med att vi ska optimera vår energiförbrukning.

Tado Smart Thermostat X

Företagets smarta radiatortermostater har fått sig en ordentlig uppfräschning med en ny, tydligare högupplöst pekskärm som inte är placerad längs med väggen utan vinklad ut så att det blir enklare att läsa av aktuell temperatur. De har också fått ett betydligt mer kompakt format.

Tado Smart Thermostat X använder Thread vilket innebär att det räcker med en Apple HomePod mini i hemmet för att de ska kunna installeras. Finns inte detta eller någon annan Thread Border Router så går det att köpa till en brygga, Bridge X Thread Border Router för att få de nya radiatortermostaterna att fungera. Genom att använda Thread så innebär detta också att om man har flera enheter i hemmet så meshar dessa vilket skapar ett stabilare nätverk med snabbare kommunikation sinsemellan. Det är möjligt att köpa en brygga separat för att förstärka ett befintligt Thread-nätverk vilket kan vara bra att känna till.

En annan nyhet är att de nya radiatortermostaterna har uppladdningsbara batterier som laddas via USB-C. Enheterna är också utrustade med barnsäkerhetsspärr.

Rekommenderat pris för Tado Smart Radiator Thermostat X med Bridge Starter Kit X är 1 959 kronor. Detta finns även som 1-pack för 1 225 kronor och som 4-pack för 4 469 kronor. Vill man köpa Bridge X separat är priset för denna 865 kronor.

Tado Heat Pump Optimizer X

För att optimera existerande värmepumpar så kan Tado Heat Pump Optimizer X användas. Denna ansluts till befintlig värmepump och gör det möjligt att ställa in smart schemaläggning för värme och varmvatten där temperaturen sedan enkelt kan justeras i Tado-appen. Det är också möjligt att använda de nya smarta radiatortermostaterna för att uppnå individuell temperatur i hemmets rum.

Tado Heat Pump Optimizer X fungerar med värmepumpar från Atlantic, Vaillant, Saunier Duval samt Fujitsu och fler tillverkare som bland annat Daikin, Panasonic och Nibe är på gång. Den fungerar också som en Thread Border Router för att kommunicera med övriga produkter i den nya X-serien. I kombination med tjänsten Tado Balance ska den kunna använda dynamiska tariffer för att systemet automatiskt ska kunna schemalägga drift till tider med låga elpriser.

Rekommenderat pris för Tado Heat Pump Optimizer X är 3 059 kronor.

Tado Smart Thermostat X

Den nya termostaten, Smart Thermostat X kan ersätta traditionella termostater för att styra en värmepanna, en zonventil eller golvvärme. Tillsammans med Heat Pump Optimizer X så kan rumstemperaturen kontrolleras i varje rum. Smart Thermostat X is är kompatibel med två typer av gränssnitt, traditionella mekaniska av/på-reläer och digitala Opentherm-lösningar.

Den kan också användas fristående (tillsammans med en Thread border-router) eller fungera som kontrollenhet för en värmepanna i en installation med flera ytterligare Smart Radiator Thermostat X-enheter.

Rekommenderat pris för Tado Thermostat X är 1 835 kronor.

Tado Wireless Temperature Sensor X

Till skillnad från Smart Thermostat X så är detta en trådlös version som kan användas för att ställa in önskad temperatur i ett rum. Den läser av temperaturen där den är placerad i rummet och kan sedan kontrollera uppvärmningen i rummet. Det är också möjligt att använda den som en central kontrollenhet för flera Smart Radiator Thermostat X i ett rum.

Rekommenderat pris för Tado Wireless Smart Thermostat X är 1 225  kronor och denna lanseras i september månad – övriga produkter är tillgängliga för köp nu.

De nya produkterna i X-serien har samma funktioner som finns tillgängliga i V3+-enheterna. Däremot så kan de nya produkterna i läggas till befintliga installationer och anledningen till detta är att det är en helt nyutvecklad teknisk plattform där de äldre och nyare produkterna inte är kompatibla med varandra. Är man sugen på att testa de nya produkterna så krävs det att man sätter upp ett nytt Tado-konto med en ny e-postadress som sedan får existera vid sidan om existerande installation. Enligt uppgift undersöker Tado möjligheterna att kunna använda två installation i samma app men inget är bestämt än.

Källa: Pressmeddelande

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!