Guider

Teknikveckans guide till den perfekta gräsmattan

Vi går igenom de olika momenten som behövs för en grönare gräsmatta

Solen skiner och snart är det dags att tillbringa mer och mer tid utomhus. Häng med oss på Teknikveckan för att få till en gräsmatta som grannen avundas!

Ingen har väl undgått att se att solen numera förgyller våra dagar och att det går att vara utomhus längre stunder. Det innebär också att gräsmattan behöver kärlek och det är därför hög tid att börja förbereda för en grönare och härligare gräsmatta om du inte redan gjort detta. Teknikveckan lägger nu tekniken på hyllan och låter de gröna fingrarna vägleda dig genom en mängd olika steg som behövs för att få till en grönare och vackrare gräsmatta. Häng med för lite tips och vägledning så att tekniken sedan kan ta hand om din gräsmatta medan du njuter av något gott att dricka i hängmattan när solen skiner!

Håll koll på temperaturen i gräsmattan

Sverige är ett ytterst avlångt land med mängder av olika förutsättningar för de som vill ha en fin och vacker gräsmatta att njuta av. Här i söder kan vi komma igång med att ta hand om gräsmattan betydligt tidigare än i de norra delarna av landet. Oavsett vilket så är det inte alltid lönt att börja tidigt bara för att solen råkar titta fram.

Temperaturen i marken bör inte vara för kall vilket innebär att det är bra att mäta denna med jämna mellanrum. Stick ner en billigare termometer i marken och se hur det ligger till. Är det för kallt i marken så avvakta ett tag till och roa dig med något annat. En vettig temperatur att kunna starta med fixandet och gödsling är vid 8-10 grader vilket innebär att det inte är jobb gjort i onödan.

I bästa fall så har vintern varit skonsam mot din gräsmatta vilket givetvis påskyndar det hela. I värsta fall så kan snömögel och alltför stora mängder med snö haft en negativ påverkan på din gräsmatta vilket då kräver lite mer arbete och inte minst tålamod. Det ska tilläggas också att ju bättre gräsmattan mår desto bättre är förutsättningarna för att den ska klara vintern bättre.

Vad behövs för att fixa till gräsmattan?

Bra fråga eftersom den är i stil med “hur långt är ett snöre”. Vad som behövs kan vara ytterst individuellt beroende på hur nördig man vill vara när det gäller sin gräsmattan. I undertecknads fall så har det trillat in en hel del produkter från Gardena genom åren, mycket tack vare deras kombisystem som kan minimera antalet skaft som ska förvaras i garaget.

Oavsett vilket så är det bra att ha ett maskrosjärn, en riktigt bra kratta och en gödselspridare av något slag beroende på hur stor gräsmatta som finns på tomten. För en finare kant så är det inte fel med ett kantjärn, för manuell luftning av mindre ytor så behövs det inte alltid en gräsmatteluftare utan då kan musklerna lika bra arbeta lite. Dessutom är det alltid bra att ha såväl gödsel som gräsfrö inför starten och i detta fall är det från Xeed.

Dags att gödsla gräsmattan för första gången

För att gräsmattan ska komma igång ordentligt inför säsongen är det bra att ge den en omgång med gödsel. Meningen med att gödsla är att tillföra gräsmattan näringsämnen som stimulerar dess tillväxt. Idag finns det mängder av olika gödseltyper att välja mellan så läs på lite vad som kan vara bäst för just din gräsmatta.

Beroende på gräsmattans storlek och hur pass ofta du tänker gödsla så finns det olika metoder för detta. En är givetvis att använda händerna och slänga ut gödslet medan man går fram längs gräsmattan. Nackdelen med detta kan vara att man inte når alla ytor eller missar ytor vilket då kan visa sig som lite mer livlösa ytor på gräsmattan. Undertecknad använder en större spridare (troligtvis större än vad som behövs) som gör det till en enkel sak att gödsla de gånger om året som det görs. Som komplement finns även en liten manuell gödselspridare om mindre ytor ska få sig en extra kick.

Tänk på att arbetet med att få en grön och fin gräsmatta innebär att gödsel med fördel tillförs periodvis under säsongen. Här hemma är det en vårgödsling, minst en sommargödsling med långtidsverkande gödsel och sedan en avslutande höstgödsling som förbereder gräsmattan inför vintern. Tänk också på att helst gödsla i samband med regn så bunkra upp så det går att rusa ut och göra det snabbt om det vankas regn. Fördelen är ju att du slipper vattna efter gödslingen vilket också spar pengar på vattenräkningen. Vatten är nämligen viktigt i samband med gödslingen så att denna löses upp och tränger ner i marken.

Reparera och stödså gräsmattan

Oavsett om vintern varit mild eller hård så finns det oftast ytor på gräsmattan som behöver lite mer arbete. Här hemma finns en yta som inte riktigt velat ta sig efter förra årets säsong, mycket för att en stor fläderbuske i kombination med en hängbjörk sugit åt sig för mycket av det som var avsett för gräsmattan. Med fläderbusken kapad och björken ansad så är det dags att försöka igen. Börja med vattna det område som ska fixas till och kratta sedan kraftigt för att rugga upp ytan. Passa på att plocka bort rötter, ogräs och annat som synliggörs under arbetets gång. Strö ut gräsfrön och snåla inte utan ta hellre i lite för mycket.

Det finns en stor mängd olika sorter av gräsfrö att välja på och vilken som behövs för just din gräsmatta får du googla runt lite på. Är det mycket spring på gräset (barnfamilj) så krävs lite mer slittåligt gräs, är det en skuggig plats så finns det fröer för detta också. Eller om det är en gräsmatta som klipps av en robot så går det också att hitta gräsfrö för detta. Här är det gräsfrö av typen RPR från Xeed som används.

Täck sedan gräsfröna med, förslagsvis toppdress eller dressjord som det också kallas. Fördelen med att använda toppdress är att det finns extra näringsämnen i denna jord till skillnad från vanligt mat- eller plantjord även om det kan fungera. Använd en kratta för att få ut toppdressen jämnt över gräsfröna och trampa sedan till ovanpå eller använd en gräsvält så att fröna får ordentlig kontakt med jorden.

Robotgräsklipparen av äldre modell och inte smart alls förlitar sig på en begränsningskabel vilket innebär att den kommer att köra över nysådden om inget hinder sätts ut. Därför är det en bra idé att avskärma det nysådda området från det som ska klippas. Här är det gjort med en dedikerad avgränsade för just robotgräsklippare men avklippta buskstöd eller en lång planka kan också fungera.

Därefter är det dags att vattna det nysådda området. Använd en lämplig spridare och försök att hålla området hyfsat fuktigt för att påskynda grodden. Genom att använda en täckande fiberduk kan grodden påskyndas ytterligare eftersom fukten stannar under duken.

Tänk också på att laga mindre ytor som saknar gräs. Samma tillvägagångssätt här med att rugga upp ytan, strö ut frö och täcka med toppdress så att inga fläckar utan gräs syns när det på allvar vankas trädgårdsliv för familj och vänner. En smart genväg här är också att förgro gräsfrön i exempelvis en skottkärra och sedan gräva ner detta på utsatt område.

Ett par dagar efter sådd brukar det se ut så här. De första grässtråna har börjat gro och sticker nu upp genom toppdressen och söker sig mot solen. Hur snabbt gräset etablerar sig beror på olika faktorer som grästyp, hur mycket det vattnas samt hur solen lyckats visa sig.

Knappt en vecka senare såg samma plats ut så här. Gräsfröna har etablerat sig riktigt bra och början till en tät, fin och grön gräsmatta fortsätter. Bevattning har skett på morgonen och kvällen när det varit skugga på området för att vattnet ska göra mest nytta. Det har också varit en gynnsam period med sol (nästan för mycket till och med) så förutsättningarna har varit riktigt bra. Nu får gräset växa till sig lite innan det är dags för första klippningen med handjagaren.

När resultatet ser ut så här så är det en själslig belöning som infinner sig och ett bevis på att hårt arbete och lite envishet är vad som behövs för en grön gräsmatta.

En hederlig handjagare är aldrig fel att ha hemma

Vintern i Skåne var hyfsat mild och den snö som föll försvann hyfsat snabbt. En tacksam situation för undertecknad eftersom gräsmattan behövde mindre arbete för att bli redo inför säsongen. Så här såg det ut i år (vilket dock inte alltid är fallet efter vintrarna) så inte mycket plockande av döda löv och annat som fallit ner.

Vilken typ av gräsklippare man använder är även detta en högst individuell sak. Många kör på med en bensin- eller eldriven gräsklippare med rotorblad. Robotgräsklipparna blir dock en allt vanligare syn i trädgårdarna i takt med att priserna på dessa sjunker men också för att installationerna blir allt enklare. Undertecknads bensindrivna gräsklippare åkte ut för ett par år sedan när robotgräsklipparen välkomnades till hemmet vilket inte ångras en sekund, mycket för att den spar tid men också för att gräsmattan tenderar att se bättre ut. Mängden gräsklipp som åkte ner i trädgårdstunnan försvann nästan helt och ljudnivån blev återigen behaglig.

Dock så finns det kvar en hederlig gammal handjagare hemma, eller cylinderklippare som de också heter. Anledningen till att denna finns kvar är många men främst så kan den användas för att klippa kanterna längs gräsmattan där roboten inte kommer åt. Men också för att den används vid nysådd eller för första klippningen för året. Fördelen med en cylinderklippare är att den skär av grässtråna på ett “behagligare” sätt än en rotorklippare som slår av topparna på stråna. Första klippningen för året innebär också en okulär översyn av gräsmattan. Perfekt för att samtidigt plocka upp grenar och annat skräp som blåst ner på gräsmattan under vintern.

Plocka bort ogräset så tidigt som möjligt

Varning för starka bilder! Samtidigt som den okulära genomgången av gräsmattan görs så är det också hög tid att se var maskrosorna börjat etablera sig. Bilden nedan är inte från undertecknads gräsmatta eftersom det successivt pågått ett arbete under de senaste åren för att ta bort dessa. Huruvida de hör hemma i en gräsmatta eller inte låter vi vara osagt men de har ingen plats i dennes i varje fall.

Att plocka maskrosor kan kännas som ett evighetsjobb innan mängden minskar men det finns ingen genväg till en grön gräsmatta – lika bra att förstå det redan nu. Givetvis är det inte bara maskrosor som kan plockas bort från gräsmattan, annat ogräs plockas med fördel också bort. Återigen – det finns ingen genväg till en perfekt gräsmatta.

Vid genomgången av gräsmattan så syns det också om det finns en massa dött gräs kvar efter vintern. Då kan det vara läge att ta fram en hård kratta eller en gräsmatteluftare för att dra upp det döda gräset. En gräsmatteluftare för vertikalskärning har fördelen att dess vassare knivar går ner i jorden och kapar grässtråna vilket gör att de kan dela sig och ge en tätare gräsmatta efterhand som det växer. En annan fördel är att jorden luftas samtidigt vilket gillas av gräsmattan, mer näringsämnen och vatten kan tränga ner och ge en kick till gräsrötterna.

Tänk också på att mossa bör tas bort så att denna inte sprider sig men i regel så gör en tät gräsmatta det svårare för mossan att etablera sig. Vill man inte göra detta jobb manuellt så går det också att använda en eldriven gräsmatteluftare (ofta kombinerade med funktion för mossrivning). Vertikalskärning av gräsmattan kan med fördel utföras under såväl vår som höst när gräset befinner sig i tillväxt. Stödså med nytt gräs om det är ett större område som varit drabbat av mossa.

Klippning av gräsmattan under säsong

När allt det mindre roliga förarbetet är gjort och gräsmattan äntligen börjar sköta sig själv = växer som bara den. Då är det dags att kicka igång klippningen av gräsmattan och denna kan som nämnts tidigare göras antingen manuellt eller maskinellt med bensin- el- eller robotgräsklippare. Här hemma används sedan flera år en robotgräsklippare vilken ser till att sköta klippningen på ett problemfritt sätt. Nja, genom åren så har en del kabelbrott fått fixas, felmeddelanden tolkas och svordomar yttrats men det är inget unikt för just robotgräsklippare. I år så testas ett antal olika robotgräsklippare för recensioner vilket gör klippningen lite mer intressant än tidigare år.

Hur ofta man bör klippa gräsmattan och i vilken höjd är även detta ytterst individuellt. En del vill ha en golfgreen att gå på medan andra föredrar lite högre gräs som är skönare för de bara fötterna. Oavsett vilket så är det inte bra att börja klippa för kort direkt när man väl sätter igång med klippningen. Det är bättre att successivt arbeta sig ner mot en kortare höjd och låta gräset anpassa sig under tiden. Intervallerna mellan klippningarna beror också på hur snabbt gräset växer. Om det gödslats mycket så växer gräset betydligt snabbare vilket kräver tätare klippningar så att klipparen inte ska behöva arbeta alltför hårt med att hålla gräsmattan snygg.

För egen del är det en fröjd att slippa gräsklippningen och en robotgräsklippare är värd alla pengar i veckan. Precis som att man investerar i en robotdammsugare för att ta bort en del av det tråkiga i vardagen så borde tänket kring en robotgräsklippare kunna gå i samma banor. Visst försvinner en del av vardagsmotionen men denna kan läggas på roligare saker som utflykter med familjen eller långa promenader där man ser annat än bara gräset. Dagens robotgräsklippare har en låg ljudnivå vilket är behagligt, speciellt om undertecknad ligger i hängmattan med en bra bok och hör grannen dra igång sitt bensinmonster som effektivt dödar alla försök till avkoppling…

Genom att låta robotgräsklipparen köra varannan dag så behöver man inte heller bekymra sig över att kratta upp gräset, småklippet försvinner ner i gräsmattan som gödning vilket innebär att det faktiskt blir ett eget litet kretslopp utan att man behöver tänka på det. Mindre arbete, mindre trädgårdsavfall i tunnan ger vinster på många sätt. Mindre och lättare transporter vid tömningarna kan ge flera fördelar på sikt.

Vilken robotgräsklippare ska jag välja?

Sedan undertecknad för fem år sedan valde att pensionera den gamla bensindrivna rotorbladsklipparen så är detta ett beslut som inte ångrats en enda dag. Mängden tid som frigjordes från den obligatoriska gräsklippningen, ibland flera gånger i veckan om tillväxten var god, var högst välkommen. Tid att göra annat som att ta hand som sig själv, umgås med familjen eller bara ligga i hängmattan är guld värt. Oljudet och utsläppen från gräsklipparen försvann och plötsligt hördes fåglarna i trädgården hela tiden.

Den robotgräsklippare som då inköptes var en McCulloch R1000 som är av typen kör på allt i trädgården, vänder och följer en begränsningskabel för att hålla sig på tomten. Den har tacksamt nog gjort sitt jobb under alla år utan större problem men den dras dock med en åkomma som är vanlig vid dummare klippare – den söker sig alltid till var undertecknad befinner sig i trädgården – nästan som att den har en människosensor som söker upp istället för att undvika. Detta kan förklaras med att om äppleträden ska beskäras så klipper den invid dessa hela tiden trots att resten av trädgården står tom och tillgänglig. Ganska irriterande.

Nuförtiden finns det dock smartare och mer utvecklade robotgräsklippare. Dels de gamla trotjänarna som använder begränsningskabel och följer denna och klipper mer okontrollerat men också nyare som använder GPS för styrning vilket har fördelen att ingen kabel behöver grävas ner. Istället används en antenn som monteras på en plats så att den har fri sikt mot himlen för att kunna ta emot signalerna och berätta för gräsklipparen var den ska klippa. Men, även här finns det skillnader på hur de klipper – de kan dels klippa lite hur som helst utan struktur men också i S-mönster vilket innebär att man vet var klipparen befinner sig eller var den har klippt vilket inte är så dumt alls faktiskt. Konkurrensen ökar inom kategorin robotgräsklippare och nu finns även klippare som använder LiDAR för navigering vilket innebär att inte ens en extern antenn krävs, något som gör installationen betydligt enklare.

Vilken robotgräsklippare som ska rekommenderas eller väljas är oerhört svårt eftersom det beror på många olika faktorer. Är det en stor eller liten gräsmatta som ska klippas? Är den kuperad eller full av barnens leksaker? Ska det vara med eller utan begränsningskabel? För den tjocka plånboken eller en budgetklippare? Ska den vara smart och ansluten till en app med möjlighet att integreras i det smarta hemmet? Som sagt, många frågor att besvara och enklast är att läsa på och ställa frågor i olika forum innan ett beslut tas. Ta gärna en titt på de olika robotgräsklippare som vi här på Teknikveckan testar!

Bevattning av gräsmattan

Bilden ovan visar hur gräsmattan börjar se ut efter dagar av strålande sol och avsaknad av nederbörd. Detta innebär att det kan vara hög tid att vattna gräsmattan för att hålla liv i den. Nu är en gräsmatta ofta tålig och klarar torka men oavsett vilket så är det inte fel att vattna lite mellan varven. Sedan gammalt gäller att inte vattna i strålande solsken mitt på dagen eftersom vattnet då dunstar och inte gör någon nytta för gräsmattan. Vattna sent på eftermiddagen när gräsmattan hamnat i skugga eller tidig kväll för en så effektiv bevattning som möjligt.

Vilka bevattningsprodukter som passar bäst för just din gräsmatta är inget vi kan svara på. Däremot så finns det ett stort utbud av olika sådana där undertecknad samlat på sig en del som alla passar bra beroende på hur bevattningen ska hanteras. Är det ett mindre område så används med fördel en som inte skickar vattnet över halva tomten.

Beroende på gräsmattans storlek så finns det mängder av olika produkter som kan användas för bevattningen. För en mer bekvämare bevattning, exempelvis under semesterresor så är ett säkert tips att fixa till en automatiserad bevattning. Här hemma används två olika generationer av Eve Aqua vilka är inställda på att vattna i olika internvaller under sommarnätterna ett par gång i veckan för att hålla liv i gräsmattan.

Eve Aqua

Ta hand om gräsmattan under året

Så här ligger det till med en gräsmatta. Bara för att man gjort sina olika steg och tror sig vara färdig så är fallet inte så. En gräsmatta behöver en regelbunden översyn för att fortsätta vara grön och vacker. Detta innebär att beroende på hur nysådd tagit sig, om det regnat mycket eller lite eller om andra faktorer påverkar gräsmattan så kan det behövas lite stödåtgärder.

Ser en del av gräsmattan ut att vara lite blek och brun så kan den behöva lite näring i form av en säck eller två med toppdress. Släng ut en säck på det område som behöver lite kärlek och använd antingen en kratta eller en dressraka för att få ut toppdressen jämnt.

Är det ett mindre område så räcker det fint med en kratta som vänds upp och ner för att dra ut dressjorden. Men om du har större områden som dessutom är lite ojämna så kan en dressraka rekommenderas. Denna har en bredare möjlighet att få ut dressjorden på en större yta samtidigt och tack vare konstruktionen så ser den till att eventuella håligheter fylls ut samtidigt. En dressraka kan med fördel även konstrueras av en pall som man drar efter sig men det kräver lite mer styrka…

Gräsmattan mår även bra av att luftas vilket innebär att man exempelvis genom hålpipning åstadkommer kanaler ner i gräsmattan dit syre och vatten får lättare att tränga ner. Detta kan göras antingen maskinellt för större gräsmattor (används frekvent på golfbanor till exempel) eller så finns det olika redskap att köpa för samma ändamål. En variant som denna gröna fungerar sådär, åtminstone i den lerjord som ligger under matjorden i dennes trädgård. Med andra ord så får man trampa till ordentligt vilket är ett hästjobb så istället används oftast en gräsmatteluftare från Stiga för att skära av gräsrötterna och skapa nya möjligheter för vatten och näring att tränga ner i jorden.

Gräsmattan i en trädgård har ofta en tendens till att växa sig in både här och där. Speciellt om den ligger intill stenplattor och trädgårdsgångar vilket ger ett stökigare intryck som också tenderar till att samla på sig småblad och annat skräp som blåser runt i trädgården.

Detta problem kan med fördel avhjälpas med en gräskantsskärare. Dessa finns i olika utföranden från en mängd tillverkare, både manuella men också maskinella. En manuell, som används i detta fall, påminner om en rak spade som trycks ner där kanten ska fixas till. Ett tips här är att inte alltid förlita sig på ögonmåttet utan lägg ut en planka eller spänn upp ett snöre och följ detta för en så rak linje som möjligt.

Efterhand som kanten fixas till så dras det avhuggna området bort och komposteras. Det ska sägas att detta är ett av de tråkigare arbetena med en gräsmatta även om slutresultatet skänker en viss tillfredsställelse. Att fixa det manuellt kan vara okej i en mindre trädgård även om undertecknad även har en kombinerad gräsmatte- och kanttrimmer som ibland används för att fixa till kanten. Fördelen med en maskin är att det går snabbare att fixa till kanten men nackdelen är att den kräver mer kontroll för att man inte ska slinta medan man arbetar med att trimma till kanten.

Efter en stund så börjar det likna något och en rak kant på gräsmattan ger en snyggare inramning. Det finns också olika kanter att köpa till som kan ge en snygg kant på gräsmattan så alternativ finns till hårt arbete. Just här så har det uppstått en nivåskillnad mellan gräsmattan och stenplattorna efter år av toppdress och gräsklipp som gått ner som näring vilket inte är helt optimalt så nästa projekt blir väl att höja markstenarna men det är inget som denne ser fram mot…

Avslutningsvis om vägen mot den perfekta gräsmattan

Vi hoppas att ni fått en del tips eller motivation att komma igång med en grönare gräsmatta. Detta är på inget sätt tänkt att vara den ultimata guiden för det som rör just gräsmatteskötsel men förhoppningsvis ges en del nyttiga tips. Sedan undertecknad började bli mer intresserad av gräsmattan här hemma så har åtskilliga timmar lagts på olika hemsidor kring ämnet, forum på sociala medier samt hos olika återförsäljares hemsidor som också är duktiga på att lista tips för en grönare gräsmatta.

Det som från början skulle vara en fix av gräsmattan blev så småningom mer av en hobby och nu gödslas det med olika sorter varje år. Lite som att det smarta hemmet bara var något kul när det nu är så mycket mer. Det är enkelt att fördriva tiden när man kommit upp sig lite i åren men samtidigt är tillfredsställelsen stor när man ser resultatet! Ledordet är hårt arbete för en sak är säker – gräsmattan fixar sig inte själv.

Lycka till och fyll gärna på med egna tips i kommentarerna!

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!