Övrigt

Upphovsrättslagen i fokus när Sverigedemokraterna vill tysta kritiker på internet

Foto: News Øresund – Thea Wiborg  (CC)

Det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna försöker tysta Nikke Lindqvist – en känd sökmotorskonsult och antirasist – genom att hävda att han kränkt deras upphovsrätt. Lindqvist fick i torsdags en faktura på 20 500 kronor från den så kallade Bildombudsmannen.

Bildombudsmannen är ett privat företag som drivs av Staffan Teste, en person som tidigare varit i blåsväder för att ha gått på privata bloggar med orimliga krav samt utnyttjat luckor i lagstiftningen för att tysta kritik mot sexistiska bilder. Läs mer om detta hos Rockfashion och Genusfotografen.

Nikke Lindqvist är inte den enda som fått en sådan faktura. Även Torbjörn Jerlerup, uttalad antirasist, är drabbad. Gemensamt för de båda är inte bara deras engagemang mot de mörka krafterna utan att de även använt Sverigedemokraternas logotyp i en eller flera kritiska karakatyrer.

Till Politism.se säger Lindqvist följande: “Jag ringde för att fråga om det var på allvar, för jag undrade verkligen det. Och det var det ju. Så jag har kontaktat en jurist och kommer att bestrida fakturan. Men det är svårt att ens veta hur man besvarar det här, så svagt känns det.”

Enligt Eric Myrin som är SDs pressekreterare och den som står som klient i Bildombudsmannens utskick så kommer man fortsätta att agera mot de som använder partiets logotyp i kritiska syften.

Till Politism säger han “[..]att man får lov att använda SD:s logotyp i journalistiskt syfte, men inte annars.”

År 2010 fick  Sverigededemokraterna betala 2450 kronor i en förlikning för att man använt affischen “Rak vänster slår ut högern” från 1944 av konstnären Nils Brädefors i partiets egna tidning SD-kuriren, i strid mot upphovsrättslagstiftningen.

Förlikningen skedde efter att ansvarig utgivare, nuvarande riksdagsledamot Rickard Jomshof, konstaterat att han “inte har någon som helst lust att lägga tid på detta”.

Tid och ork är dock något som Nikke Lindqvist inte saknar och har alltså bestridit fakturan samt kontaktat en jurist.

[source:http://politism.se/story/forsoker-sd-tysta-ner-kritiker-genom-bildombudsmannen/#post-4930 “politism.se”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!