För de som har en gräsmatta i anslutning till sitt hem så är robotgräsklipparen guds gåva till folket. Om inte så spar den i varje fall mycket tid och ökar bekvämligheten.
För ett antal år sedan så var robotgräsklipparen något för den som hade tillgång till en stor säck med pengar. Tacksamt nog så har priserna fallit och nu går det att hitta sådana för bara ett par tusenlappar. Det rör sig då om varianter med begränsningskabel vilket kräver lite mer av användaren.
De slinglösa robotgräsklipparna börjar bli allt vanligare och nu har även dessa börjat dyka upp i mer plånboksvänliga versioner. En av dessa kommer från kinesiska företaget RoboUP där en för 500 kvadratmeter går att få för under tiotusen kronor. Vi har testat storebror RoboUP T1200 Pro och kan konstatera att det levereras mycket klippare för pengarna.
Det här är robotgräsklipparen RoboUP T1200 Pro
Den modell vi har testat under ett par veckors tid är den större, RoboUP T1200 Pro som lämpar sig för tomter upp till 1 200 kvadratmeter. Detta är inte den första modell från det kinesiska företaget utan de var ute med en röd version tidigare som också var slinglös vilket innebär en bekvämare installation.
I förpackningen får vi med allt som behövs för att komma igång. Robotgräsklippare, laddningsstation, RTK-modul med stativ för navigeringen, extra knivblad, plastskruvar för att fästa laddningsstationen samt tillhörande kablage och dokumentation.
Robotgräsklipparen RoboUP T1200 Pro sedd från ovan är en ganska enkelt designad historia som inte direkt vinner några skönhetspriser. Å andra sidan så gör det inte så mycket så länge den gör sitt jobb vilket vi får återkomma till. Bra att man tänkt till när det gäller enkelheten att spola av den då det är en ganska jämn yta upptill utan en massa ojämnheter som samlar smuts.
Undersidan av robotgräsklipparen visar en stor skillnad jämfört med många andra robotgräsklippare. Själva knivdisken är placerad mot kanten vilket innebär att den kommer åt bättre när det gäller att klippa längs gräskanterna. Även undersidan ser förhållandevis enkel ut att rengöra med lite större plana ytor. Däremot vid framhjulen ser det ut att kräva lite mer vid rengöring av klipparen. Plus för att bakhjulens insidor är släta vilket minskar ansamlingar av jord och gräsrester.
Framifrån så syns logotypen tydligt samt det som företaget kallar för AI Smart Eye. Deras lösning för att upptäcka hinder och annat som kommer i vägen. Nedre delen av fronten ser ut som en gammal jänkare med två LED-lampor ute vid kanterna som kan lysa upp området vid klippning i mörker.
Även baksidan av robotgräsklipparen får en att tänka på någon form av ombyggd streetracer med sina kraftiga bakhjul. De här bakhjulen är kraftigt räfflade/mönstrade vilket ska se till att den klarar av lutningar på tomten.
RoboUP T1200 Pro kvalar inte in som den mest väldesignade robotgräsklipparen vi testat utan ger snarare ett lite plastigt intryck. Å andra sidan så ger de gråa nyanserna ett betydligt trevligare intryck än den röda varianten som lanserats tidigare. Här ser vi också de stora drivande bakhjulen på klipparen.
Från andra sidan så noterar vi att det finns ett par sensorer som håller koll på det som glider förbi på högersidan under klippning. Här skiljer sig också designen åt jämfört med vänster sida genom att plasten nertill är böjd utåt för att täcka knivdisken som ju inte är placerad centrerat under klipparen. Detta tydliggörs också via en stor och tydlig varningsdekal så man inte pillar i onödan och gör sig av med fingertopparna…
AI Smart Eye framtill på robotgräsklipparen är de kameror som används för att upptäcka hinder vilket vi återkommer till längre fram i recensionen. Dock är det inga kameror som går att använda till någon form av övervakning i trädgården, något som vi sett hos en del andra tillverkare.
Utöver dessa två ultraljudssensorer på sidan finns även en regnsensor på ovansidan som, vid detektering av regn skickar tillbaka klipparen till laddstationen.
Själva laddstationen är en enkel historia med totalt sex hål för de medföljande plastskruvarna vilka används för att stabilisera och hålla laddplattan på plats.
När robotgräsklipparen är placerad i laddstationen så ser vi att den mer eller mindre fyller upp ytan undertill. Här ser vi också en stor QR-kod som är unik för klipparen och om denna skulle solblekas så finns det med reservdekaler i kartongen.
De främre hjulen är monterade på en hjulaxel som fungerar lite som en gungbräda vilket ger en smidigare drift där klipparen håller sig lite mer stabil än med fasta hjul. Hjulupphängningen följer med eventuella ojämnheter i gräsmattan och låter den också svänga runt ganska enkelt när den vänder.
På knivdisken finns tre knivar monterade som alla roterar under klippning och ser till att grässtråna klipps av jämnt. Stort plus för att knivdisken är nästintill plan vilket innebär att det inte samlas en massa gräsrester och annan smuts på denna vilket underlättar rengöring.
Manuell manövrering av robotgräsklipparen kan göras via den enklare manöverpanelen på ovansidan. Displayen upptill är av det enklare slaget men går oftast att tyda utan problem. Navigering sker med pilknapparna och allt bekräftas med knappen i mitten. En stor, röd och tydlig STOP-knapp stänger snabbt av klipparen om något uppstår.
Displayen påminner om de som fanns i gamla mobiltelefoner men fungerar för ändamålet. Svenska finns som alternativ vilket är trevligt eftersom det trots allt är ett språk som inte talas av mängder av människor över hela världen. Pluspoäng när de tänker på detaljer för olika marknader.
Installation av slinglösa robotgräsklipparen T1200 Pro
RoboUP T1200 Pro är en slinglös robotgräsklippare vilket innebär att man som användare inte behöver gräva ner en begränsningskabel, eller guidekabel med för den delen i sin gräsmatta. Däremot kräver den att man placerar ut en GPS-modul som används för att hålla koll på var robotgräsklipparen befinner sig – detta med hjälp av satellitsignaler.
För testet så placerades RoboUP T1200 Pro bredvid den gamla trotjänaren McCulloch R1000 som skött om gräsmattan i undertecknads hem i närmare 5 år. Laddstationerna står bredvid varandra med den stora skillnaden att den från RoboUP är ansluten till GPS-modulen som är placerad på sitt medföljande stativ. Ett fast blått sken på denna indikerar att GPS-signalen är stark och stabil.
Själva installationen sker via den dedikerade appen som finns att tillgå med svenska som språk (vilket upptäcktes efter att i stort sett alla skärmdumpar för testet var gjorda). Efter att ett konto skapats väljs rätt version av robotgräsklipparen.
Själva installationen är ganska enkel med tydliga steg om vad som ska göras i appen och vad som händer. Språkmässigt (när man väl valt svenska) är bra men kan förbättras då en del av valen förvisso fungerar men inte är de mest lämpade för oss svenskar. Exempelvis så används “Annullera” genomgående istället för det vanligare “Avbryt” men det är sådant som säkert fixas till.
För RTK-stationen (GPS) så vägleds man även här genom installationen med tydliga instruktioner om var denna placeras för att få så optimal mottagning som möjligt. Vis av lärdom efter att ha testat ett par slinglösa robotgräsklippare under de senaste månaderna så var det fri sikt som styrde denna gång – kanske inte den mest estetiska lösningen dock.
Efter att RTK-stationen är på plats är det dags att skapa en karta över trädgården eller rättare sagt det område som robotgräsklipparen ska ta hand om. Detta kan göras antingen automatiskt via funktionen “Auto Mapping” eller manuellt, “Manual Mapping”. Det förstnämnda fungerar bra om det gäller en trädgård med tydliga avgränsningar men i undertecknads fall så gjordes en manuell karta.
Via appen så går det att fjärrstyra robotgräsklipparen så det är bara att starta processen, gå bredvid eller strax bakom robotgräsklipparen och styra denna längs med vad som ska bli gränsen för kartan. När kartan är klar så dyker den upp i appen med en grön kant som löper runt klippområdet. Viktigt är att du håller dig inom Bluetooth-räckvidd.
När gränsen är gjord så går det att lägga till “No-Go zoner” och passage om det behövs. Efter att allt sparats så framgår det hur stor ytan är som kommer att klippas samt hur lång tid som det beräknas ta för robotgräsklipparen att fixa detta.
De olika inställningsalternativen i appen är tydligt uppradade och omfattar det mesta som vi kan förvänta oss av en robotgräsklippare. Klipphöjden, mellan 30-60 millimeter, ställs in i appen och ej direkt på robotgräsklipparen vilket är fallet hos en del modeller. Finns det områden med högre gräs så stöds även spiralklippning för att få bukt med detta.
Schemaläggning är enkelt att sätta upp, bara att välja start- och stopptid och vilka dagar som den ska klippa. Det går också att ställa in hur robotgräsklipparen ska bete sig om den detekterar regn om man så önskar. Likaså är det med klippning, exempelvis nattetid där det går att ställa in att den inte ska klippa mellan vissa tider.
Information om robotgräsklipparen finns också vilket kan vara bra att ha åtkomst till om dessa uppgifter efterfrågas. Via appen går det att se status av klippningen och var robotgräsklipparen befinner sig i trädgården. Man ser hur mycket som är klippt och hur länge den klippt.
De gula områdena på kartan nedan är delvis träd men också ett fysiskt avgränsat område runt en gammal stubbe som håller på att tas bort.
En väntande firmware-uppgradering visade sig ställa till med lite huvudbry. Detta då den skickades ut manuellt till klipparen, något som inte direkt framkom från det kryptiska meddelandet nedan (svarta rutan). Efter kontakt med supporten kring detta så är detta något som ska förbättras så att det manuella förfarandet försvinner.
En färdigklippt gräsmatta visar dock lite missar invid träden och vid svängen på gräsmattan vilket säkerligen kan förbättras ju fler klippningar som genomförs. Det här med språket som nämndes tidigare blir uppenbart när ordet “slåttermaskin” dyker upp från ingenstans – känns som ett begrepp för en lantbrukare och inte en prylnörd… Men som sagt, det är sådant som bara kan bli bättre – plus för att appen trots allt finns att tillgå på svenska!
När det gäller mappningen av gräsmattan så går det att temporärt fästa en liten måttstock på klipparen som då håller avståndet mot ytterkanten av denna.
Det fungerar hyfsat bra även om häcken försöker göra sitt bästa för att fånga upp måttstocken under tiden som man försöker navigera runt på ett snabbt och optimalt sätt.
Själva installationen av robotgräsklipparen gick smidigt och tog inte speciellt lång tid att fixa till. Detta ska då jämföras med att ligga på knä och fästa åtskilliga meter med begränsningskabel som gjorts tidigare…
Hur fungerar då RoboUP T1200 Pro i vardagen?
RoboUP T1200 Pro gör vad den ska och detta utan större anmärkningar. Under de veckor som denna robotgräsklippare testats så har den bara strejkat vid ett tillfälle då den stannade under ett äppleträd och vägrade att köra vidare. Mest troliga orsaken till detta var att signalen mellan RTK-stationen, klipparen och satelliterna tappades helt.
Detta åtgärdades genom att lyfta tillbaka klipparen till laddstationen varpå signalerna återupprättades. Först provades det med att lyfta ut klipparen under bar himmel men den fick dessvärre inte kontakt då och kunde fortsätta klippa vilket innebar en kort promenad bort till laddstationen.
Annars har RoboUP T1200 Pro klippt gräsmattan som förväntat. Ett par små missade områden har upptäckts i appen vid enstaka tillfällen men dessa har klippts vid senare körningar. Konstruktionen på robotgräsklipparen är stabil och den tar sig fram smidigt i raka linjer på gräsmattan.
Regnsensorn fungerar också då den fick sig en oavsiktlig dusch av vattenslangen varpå den återvände till laddstationen. Hjulen är rejäla och har inte haft några problem med att ta sig fram på de delar av gräsmattan som sluttar lite grann.
RTK-stationen är inte direkt osynlig där den är placerad men rejält konstruerad så den har inte vikt ner sig. Fundera på var den kan placeras bäst inför ett köp så går det att komma igång snabbare med klippningen. Själva modulen upptill ansluts direkt till laddstationen och kabel löper snyggt inuti stativet vilket ger en snyggare lösning.
Medan RoboUP T1200 Pro klipper gräsmattan står den äldre klipparen i skuggan och tar igen sig. En sak som denne reagerat på är att när R1000 köptes så föreföll denna vara “gigantisk” jämfört med en del andra klippare på marknaden men så är ju inte fallet alls – den känns tvärtom som en liten rackare nu jämfört med de nyare klippare som finns att köpa.
Vid ett tillfälle släpptes båda klipparna ut i trädgården vilket visade sig vara lite skrattframkallande. R1000 som kör både hit och dit utan någon som helst struktur tog absolut inte hänsyn till en mer strategisk klippare. RoboUP T1200 Pro detekterade R1000 och väjde undan men då tätt följd av R1000 som jagade på tills den kom i kapp, stötte till och vände. Så höll det på ett tag i ena hörnet av trädgården innan de kom ifrån varandra för en stund.
RoboUP T1200 Pro är en tyst robotgräsklippare som smyger fram i trädgården och vänder på ett kontrollerat sätt. Den klipper i S-form vilket ger antydan till lite ränder i gräsmattan vilket ju inte är helt fel.
Detta är en klippare för gräsmattor upp till 1 200 kvadratmeter och den har blivit omtalad för detta i flera olika forum på nätet, inte minst för att den är slinglös och har ett attraktivt pris. Det går snabbt att komma igång med såväl installation som klippning vilket är ett plus och bara tanken på att inte behöva förlita sig på begränsningskabeln är välkomnande.
Formgivningen är som sagt var okej men inte mycket mer. Plus för att de designat den på ett sätt som gör den lätt att tvätta av och att smuts ovanifrån inte fastnar så lätt (undantag de mastodont-fåglar som har för vana att flyga över tomten och skita i tid och otid). Displayen skulle kunna vara av en annan typ som gör den mer lättläst – ibland är det svårt att se vad som står beroende på hur solljuset träffar.
När det gäller detektering av hinder på vägen så fungerar detta oftast ganska bra med den inbyggda funktionen “AI Smart Eye”. I fallet med en basketboll på gräsmattan så detetekteras denna varpå klipparen stannar upp strax innan den träffas.
Därefter svänger klipparen runt basketbollen på ett smidigt sätt och fortsätter klippningen. Även träd och andra hinder som funnits i trädgården undviks på ett smidigt sätt även om det ibland är på gränsen.
Konstruktionen med att inte ha knivdisken centrerad undertill har också inneburit lite snyggare kantklippning av gräsmattan vilket är en trevlig detalj. Överlag känns detta som en stabil och väl fungerande robotgräsklippare, inte minst med tanke på den enkla installationen och det utmanande priset.
Visst finns det utrymme för förbättringar men med tanke på att företaget är lite av nykomlingar på svenska marknaden så finns det goda möjligheter till en mer kompetent klippare framöver. Fixa till hinderdetepkteringen så att klipparen inte går så nära och se till att småmissarna vid klippningen som uppstår ibland försvinner. Samt lite mer kärlek till språket i appen.