Recensioner

Utomhusroutern som fixar till nätverkstäckningen i trädgården

Lättinstallerade TP-Link Deco X50 Outdoor gör sitt jobb

Ett av dagens i-landsproblem är när man ligger i hängmattan i trädgården och upplever ett svajigt nätverk. Som tur är finns det lösningar på detta inför sommaren.

Nätverk i hemmet är idag en självklarhet i de flesta hushåll men det är inte alltid som det fungerar tillfredsställande. Efter att ibland ha upplevt lite sämre täckning under somrarnas lata vistelser i hängmattan så var det dags att göra något åt det. Då det huvudsakliga nätverket i hemmet drivs via TP-Link Deco M9+ med tre accesspunkter så togs ett spontant beslut att utöka detta med en kompatibel meshrouter för utomhusbruk.

Det här är utomhusroutern TP-Link Deco X50 Outdoor PoE AX3000

TP-Link Deco X50 Outdoor PoE AX3000 är en utomhusmeshrouter som fungerar med Deco-lösningarna från TP-Link och enligt uppgift ska denna fungerar med alla Deco. I detta fall har vi testat genom att ansluta till M9+ vilket visade sig fungera bra.

I kartongen hittar vi själva meshroutern, en strömkabel, en nätverkskabel, ett väggfäste, skruvar, pluggar, buntband för att fästa vid en stolpe samt lite dokumentation.

Själva routern är en ganska stor sådan och inte alls lika liten och smidig som de andra meshroutrarna i hemmet. Å andra sidan så är den gjord för att stå emot väder och vind och har kapslingsklass IP65.

Upptill finns logotypen för TP-Link, i en fördjupning som känns lite feltänkt. Placeras meshroutern ute i det fria på en stolpe så är risken ganska stor att det samlas såväl vatten som annat här vilket kanske inte är optimalt. Bättre om den varit rundad så vatten rann av istället fast å andra sidan kan den användas för att mata fåglar om man känner för det.

Det medföljer ett väggfäste som kan skruvas fast i väggen varpå meshroutern snäpps fast på detta. Utöver väggfästet går det också att placera den ståendes eller fästa den på en stolpe med buntbanden.

TP-Link Deco X50 Outdoor PoE AX3000 kan anslutas till ditt befintliga nätverk antingen trådlöst eller med en nätverkskabel och den stöder PoE (Power over Ethernet) vilket innebär att den kan få ström via nätverkskabeln om denna används. Det ska tilläggas att det också går att använda denna fristående om man känner för detta.

Hela undersidan täcks av en bottenplatta och det finns uttag för kablar på baksidan. Det finns plats för två nätverkskablar samt strömkabel. Bottenplattan skruvas fast så det föreligger ingen risk att den lossnar av sig själv.

I undertecknads fall blir det trådlös anslutning vilket kräver strömförsörjning eftersom det inte finns något uttag för nätverkskabel på den tilltänkta platsen utomhus.

Själva bottenplattan har gummipackningar för att hålla vatten utanför vilket känns bra. Nu kommer den förmodligen inte att riskera några större mängder vatten eftersom placeringen ligger under det utskjutande taket på huset.

Tre skruvar senare så är meshrouterns undersida förseglad och endast strömkabeln sticker ut. Här finns också gummerade fötter vilket gör att den inte glider omkring om den ställs på en plan yta. Fast placeras den utomhus så är det nog all idé att tänka till när det gäller såväl placering som hur den ska installeras – detta med tanke på det blåshål till land vi stundtals lever i…

Installation av utomhusroutern TP-Link Deco X50 Outdoor PoE AX3000

Det som behövs för installation av TP-Link Deco X50 Outdoor PoE AX3000 är appen Deco. Välj att lägga till en Deco-enhet och följ sedan anvisningarna i appen. Tänk lite på var den placeras bäst för att få ut så mycket som möjligt att nätverket utomhus.

Välj var den är placerad i appen vilket också blir namnet på enheten och när allt är klart är det dags för den fysiska installationen utomhus.

Mest optimala anslutningen är givetvis via kabel vilket då minskar risken för att signalerna försämras på grund av yttre faktorer. Nu var detta inget alternativ här hemma så den monterades på väggen på husets baksida.

Väl på plats är det bara att ansluta till ström och vänta på att den dyker upp i Deco-appen. Med tanke på det stora intresset för det smarta hemmet och att få detta lite smartare så finns det en hel del produkter anslutna till nätverket.

När allt är på plats i appen så kan en uppdatering behöva laddas ner men annars behöver det inte göras mycket mer. Deco-systemet är byggt för att sköta sig själv vilket oftast stämmer bortsett från lite omstarter då och då.

Så här fungerar TP-Link Deco X50 Outdoor PoE AX3000 i vardagen

Meshroutern köptes in i en tid när snön yrde utanför fönstret vilket innebar att installationen försenades eftersom kombinationen handskfria händer på en aluminiumstege aldrig är en bra kombination. Sent omsider borrades två hål i väggen och själva fästet skruvades fast och sedan hakades routern fast på detta.

En grön LED på framsidan klargör att allt fungerar som det ska och när det gäller kabeln fick denna bli hängandes tills att temperaturen blev mer hantverkarvänlig.

Ett par plusgrader senare så börjar det likna något men en snyggare kabeldragning får fixas när solen visar sig oftare och temperaturen åtminstone kilat fast sig kring en femton grader.

TP-Link Deco X50 Outdoor PoE AX3000 ser nästan ut som en fasadbelysning där den hänger …om det inte vore för storleken på denna. Den är som sagt var ganska väl tilltagen med sin höjd på 21,5 centimeter.

Hyfsat väl skyddad från vädrets makter och med fritt framför så visar det sig att nätverkstäckningen i trädgården blivit stabilare. Mission acckomplished med andra ord! Givetvis är det så också att med fler accesspunkter i hemmet så fördelas andelen anslutna enheter ut på fler enheter vilket kan bidra till ett stabilare nätverk.

En accesspunkt för nätverket som fungerar utomhus kan vara något att titta närmare på om man bor stort, har en gigantisk altan, pool eller annan plats där täckningen kan behöva förbättras. Prismässigt känns det som en klockren investering och undertecknad kommer säkerligen att kunna njuta än mer i hängmattan till sommaren – än så länge är det inte läge!

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!