Recensioner

Vad är WiZ SpaceSense och hur fungerar det?

Vi har testat Wi-Fi baserad rörelsedetektering i smart belysning

Det ser ut som att smart belysning faktiskt just blev lite smartare. Signify-ägda WiZ presenterade en ny teknologi vid sitt höstevent och vi har testat.

WiZ som är verksamma inom smart belysning presenterade nyligen en ny teknologi som de kallar för SpaceSense vid sitt höstevent för ett par veckor sedan. Snabbt förklarat kan vi säga att det är en teknik för att detektera rörelse via wifi-signalerna i ditt hem.

Vi fick en fråga om ville vara med och betatesta funktionen och det tackade vi givetvis JA till. Nyfikenhet och teknik går hand i hand i vår vardag. Varje dag. Året om. Vi fick tillsänt oss två produkter från WiZ sortiment av smart belysning samt tillgång till deras nya app som lanseras publikt inom kort.

Vad är egentligen nyheten SpaceSense från WiZ?

SpaceSense från WiZ är alltså en ny teknik som innebär att ljuskällorna kan, med hjälp av wifi-signalerna detektera rörelse i ett rum och utifrån detta då tända belysningen. Detta betyder att du inte behöver ha en separat rörelsesensor i ditt smarta hem för att belysningen ska tändas.

För att denna teknologi ska kunna fungera behövs två stycken ljuskällor i det rum där funktionen ska finnas. En av ljuskällorna fungerar som en trigger vilket specificeras i appen och tänder sedan den andra ljuskällan automatiskt vid detektering av rörelse. Viktigt att poängtera är att SpaceSense inte detekterar exakt var en person befinner sig i rummet så integriteten har tagits i åtanke vid utvecklingen. Allt sker lokalt så inget skickas via molnet.

Wifi-signalerna från trådlösa enheter kan liknas vid vågor på vatten och när en person kommer in i ett rum sker en förändring eller mindre störning av signalerna vilket kan liknas vid en krusning på vattnet. Detta triggar då att belysningen tänds. Störningarna analyseras och avgör om en person befinner sig i rummet. Detta fungerar oavsett om det finns en lampskärm över ljuskällan eller om det finns något annat fast objekt i närheten.

Det smarta med denna teknik är att det inte behövs några extra sensorer och inga batterier vilket innebär mindre prylar i ditt smarta hem vilket säkert kan uppskattas av den andra hälften i hemmet… Till detta så släcks belysningen när ingen rörelse detekteras längre vilket innebär sänkta energikostnader.

Installation av enheter i nya WiZ-appen

Produkterna vi fick för testet var WiZ Bar Linear Light och WiZ LED 18.5 W. Den förstnämnda är en avlång ljuskälla som kan vinklas för att lysa upp en vägg, en pryl eller tavla för att nämna något. Andra produkten var en ljuskälla på 18.5 watt vilket motsvarar 150 watt så rejäl belysning med andra ord.

WiZ Bar Lianear Light LED 18 5

WiZ Bar LED Linear Light är en trekantig ljusstav som kan placeras på olika sätt genom att den vinklas något, även stående fungerar och vill man seriekoppla den så är detta också möjligt då det finns dubbla strömuttag som är delvis dolda på undersidan.

WiZ Bar Linear Light

WiZ LED 18.5 W är en större modell av traditionella ljuskällor. Den lyser upp starkt och fixar enkelt ett helt rum och för testet installerade jag den i en enklare armatur så att själva globen inte döljs.

WiZ LED 18 5 W

För att testa funktionen krävs den helt nya och omarbetade WiZ-appen. WiZ V2 fick vi tillgång till via en unik QR-kod som tillsammans med de översända produkterna skulle göra det möjligt att testa SpaceSense. Appen var förberedd för test av SpaceSense så jag har inte testat att installera andra WiZ-produkter i betan, mest för att vara på säkra sidan att testet skulle fortlöpa utan problem. Istället för att skapa ett eget rum fanns ett förinstallerat rum redan; Test Feature S. Funktionen SpaceSense som val fanns i appen och då väljs det förvalda rummet.

Därefter väljs den triggande enheten som benämns “Beacon” i appen. Här valde jag den ljuskällan som påminner om en traditionell sådan. Slutligen ska en andra enhet väljas, i appen benämnd “Processors”.

När den andra enheten är vald sker en kalibrering genom att du går ut ur rummet, stannar upp och sedan går in i rummet igen. Då bekräftas att SpaceSense fungerar och det är klart för användning.

Så här ser det sedan ut i appen när det gäller vilka inställningar som kan göras för att det ska fungera för ditt hem och dina behov. Det går att välja när funktionen ska vara aktiv, hela dagen eller bara mellan vissa tidpunkter. Under testet har jag valt att det mellan klockan 21-23 ska vara aktivt så jag kan testa det utan störningar i hemmet. Bestäm hur länge belysningen ska vara tänd och även vilken scen som ska aktiveras om du vill ha något annat än bara tänd belysning.

Känsligheten kan justeras, så om du har husdjur i hemmet så kan detta tas i beaktning så inte belysningen tänds i tid och otid när de små springer runt på dagarna. Jag går inte närmare in på själva appen utan fokus här ligger helt och hållet på SpaceSense.

Hur fungerar SpaceSense från WiZ i vardagen?

Då jag har en ganska öppen planlösning i huset så installerades dessa för test i hallen och i vardagsrummet som flyter ihop med matplats och trappan upp till ovanvåningen. Efter kalibreringen var det med förväntan som jag såg fram mot att testa SpaceSense. Den triggande ljuskällan placerades på en sideboard som hänger på väggen framför trappan och inte skyms på något håll åt vare sig matplats eller ingången till huset. Med andra ord goda förutsättningar för att kunna detektera rörelse.

WiZ Bar Lianear Light LED 18 5

Den andra ljuskällan valde jag att lägga på armstödet till soffan under testet. Mest för att jag då direkt kan se när den tänds, om det sker samtidigt som den första eller om det finns lite fördröjning. Den lyser för övrigt upp mycket bra trots sitt annorlunda format och är perfekt för att skapa en härlig stämning i vardagsrummet utan att använda vanliga ljuskällor.

WiZ Bar Lianear Light LED 18 5

Hur fungerar då SpaceSense? Jo, faktiskt över förväntan bra ska erkännas. När jag kommer nerför trappan så detekteras rörelse av “Beacon”-enheten och belysningen tänds i valt scen och de båda ljuskällorna tänds mer eller mindre samtidigt. Jag har testat funktionen genom att närma mig från olika håll och visst fungerar det med wifi-baserad rörelsedetektering, även i mer öppna ytor och planlösningar. Överlag har det fungerat bra under testets gång även om jag upplevt vid ett par enstaka tillfällen att det dröjt lite med att tända belysningen. Det rör sig om ett antal sekunder längre så absolut inga längre stunder som man får vänta i mörker.

Belysningen tänds och slår jag mig ner i soffan och ser på tv en stund så släcks belysningen efter vald tid. Den tänds när jag dyker in i upptagningsområdet för “Beacon”-enheten så allt fungerar faktiskt precis som det är tänkt. Jag använder mig idag av en hel del rörelsebaserad styrning av min belysning, både inomhus som utomhus och då via separat rörelsesensorer eller via någon av säkerhetskamerornas rörelsesensorer. Det blir, hur man än vänder och vrider på det, ett par extra prylar som då behövs i det smarta hemmet. Hade jag via mina redan befintliga ljuskällor kunnat använda mig av wifi-baserad rörelsedetektering hade detta varit riktigt bra. Nu är dock det mesta i belysningsväg här hemma Philips Hue som ju använder Zigbee så det går inte att tillämpa. Men, WiZ har uttalat stöd för Matter och deras produkter fungerar bra och har ett lägre pris varför jag ser fram mot hur jag kan integrera dessa i Apple Home vilket ju ska gå bra när standarden väl lanserats.

Både den nya appen WiZ V2 och SpaceSense förväntas lanseras när som helst, det är sagt slutet av september vilket ju är redan imorgon. SpaceSense ska fungera på alla WiZ-produkter som lanserats efter september 2021.

Källa: Signify

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!