Övrigt

Vad presenterade Meta mer än ett namnbyte?

Mark Zuckerberg lade mycket fokus på den virtuella världen under eventet

Vid Facebook Connect presenterade Mark Zuckerberg nyheter om framtidens satsningar. Att satsningen på metaverse är ett av företagets prioriteringar gick inte att missa.

Metaverse verkar vara veckans ord, i alla fall om Mark Zuckerberg får bestämma. Vid eventet Facebook Connect lades otroligt mycket fokus på vad som kan göras i den virtuella världen. Att träffas, uppleva saker tillsammans, spela, samarbeta och arbeta och skapa sin egen fantasivärld kommer att bli än viktigare i framtiden och sudda ut gränser kring många olika områden.

Mark Zuckerberg

Zuckerberg berättade att företaget tänker investera 150 miljoner dollar i virtual reality inlärningsprojekt framöver. Satsningen sker över en treårsperiod vilket innebär att vi säkerligen kommer att se nya produkter och annat kring VR framöver. Pengarna ska inte enbart satsas på utveckling av hårdvara utan även för skapare av innehåll i den virtuella världen. Man vill helt enkelt skapa ett robust ekosystem för lärande i den virtuella verkligheten. Företaget säger sig inte vilja äga metaverse men se till att detta får en bra start så fler hakar på kring utveckling.

Virtuella verkligheten inom olika områden

Det Mark lade mycket fokus på under presentationen kring metaverse är att vi så småningom kommer att använda detta i allt högre utsträckning. Vi fick se flertalet simulerade exempel på detta i form av att besöka konserter tillsammans med vänner utan att vara på plats, samarbeta på jobbet med kollegor utan att faktiskt mötas och hur vi kan spela bordtennis mot andra personer utan att vara där.

Arbeta i metaverse

Efter att ha tagit steget in i den virtuella världen ska du även kunna skapa dig din egen drömvärld. Fixa till boende på det sätt du alltid velat ha det och ta del av nya möjligheter och upplevelser på egen hand eller tillsammans med andra människor. Allt som krävs är ett VR- eller AR headset, exempelvis Oculus Quest och sedan öppnar sig en ny värld.

Oculus Quest får också nya funktioner i form av en ny hem-hubb kallad Horizon Home som tar dig med på resan mot ett mer avatar-liknande ekosystem. Företaget skapar också arbetsrelaterade konton för operativsystemet Quest OS så att det blir möjligt att hålla isär arbetslivet med privatlivet.

Fler namnbyten presenterades

Utöver det redan omtalade namnbytet från Facebook till Meta presenterades även ett antal andra förändringar. Den tidigare lanserade smarta displayen, Facebook Portal, kommer att byta namn till Meta Portal. Produkten är inte släppt utanför USA än och huruvida planerna för detta ändras nämndes det inget om.

Facebook Portal Go

Även deras produkt för virtual reality, Oculus Quest, kommer att byta namn till Meta Quest. Ändringen träder i kraft under januari 2022 och samtidigt byts även namnet på appen till Meta Quest App. Syftet med dessa namnbyten är enligt en företrädare att förtydliga att det handlar om Meta-produkter. Satsningen på produkten som sådan kommer att fortsätta oförändrat. Man kommer också att se över behovet av ett Facebook-ID för att logga in och använda det virtuella headsetet efter kritik från användarna.

Oculus Quest 2

Samarbete med BMW

Ett projekt vid namn “Project Aria” testar upplevelser inom flera olika områden, bland annat i bilar. Företaget har inlett ett samarbete med BMW för att utvärdera hur det är att köra bil medan man har smarta glasögon på sig. Samarbetet ska leda till ökad förståelse för hur AR-glasögon kan integreras med bilar och hur dessa kan användas vid framförande av ett fordon.

Project Cambria

Företagets kommande VR-headset presenterades också. Project Cambria ska släppas under nästa år och har ansiktsspårning, kameror med hög upplösning för skärmen och förbättrade linser. Cambria sägs inte vara en ersättare till Quest 2 utan som en mer avancerad modell av VR headset. Det nya VR-headsetet ska också vara lite smidigare att använda.

Vad får ni för spontan tanke kring det kommande metaverse?

Källa: Facebook Connect

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!