Recensioner

Vad skall vi ha en Thunderbolt-docka till?

Bandbredd så klart!

Varför ha en stor stor, klumpig och strömförsedd docka för över 3000-4000 kronor när du kan ha en liten smidig mobil variant för under 1000 kronor? Svaret på den frågan heter bandbredd!

USB klarar idag upp till 20 Gbit/s USB-C men landar nästan alltid på runt 10 Gbit/s ner till 5 Gbit/s beroende på vad datorn och övriga hårdvara stödjer. Denna bandbredd räcker gott och väl till att både ha SSD-diskar, skärmar samt ett och annat USB-minne samtidigt. Till exempel via Satechis USB-C-hubb som vi skrev om häromdagen.

SSD

SSD över 10 Gbit/s USB-C ger bra hastighet men inte för de absolut mest krävande.

Men det räcker inte till att jobba mot externt videomaterial som är riktigt högupplöst, och då pratar vi långt mer än de 4K-filer som gemene YouTube-kreatörer filmar. Värre är dock det faktum att USB inte räcker till att skicka ut bilden i 4K och 60Hz, ännu mindre om du har flera skärmar.

Då krävs en Thunderbolt 3-variant. Med den har vi en kabel in i datorn och sedan ansluter vi vad vi behöver ha in i dockan, i fallet med ALOGIC ThunderBolt 3-docka får vi sedan 5 USB-A-portar (USB 3.0 dvs 5 Gbit/s), Ethernet-utgång, SD-kortläsare, en Thunderbolt-utgång, en HDMI-utgång, en ljudutgång samt ström och Thunderbolt in.

Alogic Thunderbolt

Så mycket kraft men vi förstår inte riktigt prioriteringarna. Thunderbolt-utgången kan visserligen hantera skärmar som går över just Thunderbolt, men också USB-C och DisplayPort (med adapter). Men hade det inte varit trevligt med en extra HDMI-utgång, eller kanske DisplayPort?

Dels sluppit adaptrar och dels ser vi gärna att vi får använda den enda Thunderbolt-utgången till lagringsmedia. Oavsett om det är en skärmutgång eller en extra Thunderbolt-utgång så saknar det här monstret minst en utgång till. Vi hade gärna offrat ett par USB-A-kontakter tillförmån för en eller två USB-C-utgångar också. Vi försöker ju så hårt att strömlinjeforma vårt kabelbehov.

Rent visuellt är det här en enhet som vi gömmer under skrivbordet eller bakom datorn.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!